RADIOSITE Fórum

• RDS - Radio Data System

#100868  Szerző: donder

mimi írta:
donder írta:láttam, sőt próbáltam is vele az RDS Decodert.. :)
(Másik szoftverrel persze :) )

Persze nem működött :)

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... 1gUgQKNq0i

Hasonlóval próbálkoztam...
Az ha jól látom, egy SB 2.0, és pontosan nyolc bites, de így sose értettem, hogy hacsak nem nosztalgiagépet raksz össze, minek ezekkel bohóckodni.
:)
 #100867  Szerző: mimi

donder írta:láttam, sőt próbáltam is vele az RDS Decodert.. :)

Az ha jól látom, egy SB 2.0, és pontosan nyolc bites, de így sose értettem, hogy hacsak nem nosztalgiagépet raksz össze, minek ezekkel bohóckodni.
 #100866  Szerző: donder

mimi írta:
donder írta:Ha integrált, vagy régebbi 8 bitet nem elérő hangkártyád van (Neadjisten' ISA) akkor erősen ajánlom az RS-232-es port használatát!
Nem tudom, láttál-e "8 bitet nem elérő" hangkártyát, a 8 bites is necces, de olyat sem használ már senki több, mint tíz éve :)
láttam, sőt próbáltam is vele az RDS Decodert.. :)

#100863  Szerző: mimi

donder írta:Ha integrált, vagy régebbi 8 bitet nem elérő hangkártyád van (Neadjisten' ISA) akkor erősen ajánlom az RS-232-es port használatát!
Nem tudom, láttál-e "8 bitet nem elérő" hangkártyát, a 8 bites is necces, de olyat sem használ már senki több, mint tíz éve :)
 #100859  Szerző: donder

pébégáz írta:Köszönöm, akkor elég nehézkes lenne így leszedni az RDS jeleket. Gondolom, kapcsolási rajz alapján meg kéne keresnem, hogy az IC melyik lábáról lehet levenni ezeket, majd valahogy rádrótozni a jack kábelt...inkább hagyom. Nem akarok zárlatot csinálni.

Kód: Egész kijelölése
http://fmdx.ha5kfu.hu/pusidecoder.htm
[/size]

ezt kell megépítened!

TDA7330-as IC-t ma már CSAK az eBay.com-on találsz megvételre...
Sajnos itthon ez már kifutott tétel..a gyártók honlapjain sincsen már fennt...
Ha szerencséd van még tudsz rendelni fillérért...
4,332 MHz-es quartz-ot pedig keresgetni kell..
Figyelj arra hogy ugyan olyan freki kell.. azaz nem térhet el.. (tapasztalatból beszélek)...
Ugyanilyen quartz-ot találhatsz pl. elromlott RDS képes LCD kijelzős AUTÓrádióban, az SAA6579T-s SMD IC környékén..

Önmagában a TDA7330 nem elég a demodulációra..
Ő egy RDDA és egy RDCL jelet állít elő.
Ezeket tovább kell erősíteni..
Itt jön képbe az SN7404, ami gyakorlatilag egy inverter (azaz jelet erősít)

Ha ez megvan, akkor Soros (RS-232) porton, vagy a kék hangkártyán lévő jack dugón lehet bejuttatni a gépbe a jeleket.
Ha integrált, vagy régebbi 8 bitet nem elérő hangkártyád van (Neadjisten' ISA) akkor erősen ajánlom az RS-232-es port használatát!
 #100827  Szerző: pébégáz

Köszönöm, akkor elég nehézkes lenne így leszedni az RDS jeleket. Gondolom, kapcsolási rajz alapján meg kéne keresnem, hogy az IC melyik lábáról lehet levenni ezeket, majd valahogy rádrótozni a jack kábelt...inkább hagyom. Nem akarok zárlatot csinálni.
 #100825  Szerző: mimi

pébégáz írta:Próbálgatom ezt az RDS Spy nevű programot. Elvileg a gép hangkártyájáról is le tudja venni az RDS-t, de nekem csak fals adatokat jelenít meg, azt is hosszú várakozás után. Tudna valaki abban segíteni, hogyan kell összekötni a rádiót a géppel, hogy működjön ez a program ? Asus laptoppal, és annak alaplapi hangkártyájával próbálkozom, meg egy Kenwood mini hifivel.
A hifi hangfrekvenciás kimenetéről nem mész sokra, a leírás alapján a tunerben lévő RDS dekóder IC "data" és "clock" kimeneti jele mehet hangkártyára.
 #100823  Szerző: pébégáz

Próbálgatom ezt az RDS Spy nevű programot. Elvileg a gép hangkártyájáról is le tudja venni az RDS-t, de nekem csak fals adatokat jelenít meg, azt is hosszú várakozás után. Tudna valaki abban segíteni, hogyan kell összekötni a rádiót a géppel, hogy működjön ez a program ? Asus laptoppal, és annak alaplapi hangkártyájával próbálkozom, meg egy Kenwood mini hifivel.
 #100672  Szerző: zvonok

BMáté írta:
zvonok írta:Köszönöm a gyors választ.
Az olaszoknál ez a kiválasztós rendszer a frekvenciánál nincs nagyon az ínyemre.
Hol lehet egy kész listát találni?
Ugyanez volt a baj a Radio Italianál és a HRT-knél is.
OFF
Ahogy LuciFerko írta az fmscan.org a legjobb megoldás számodra, viszont az olaszoknál egy-egy adott rádió honlapján teljes listát találni szinte lehetetlen. Az oka nagyon egyszerű: nem elég, hogy nagy az ország, de még a rádióállomások száma is rengeteg, tehát egy-egy frekvencián csak viszonylag kis területen érhető el az adott állomás műsora. Ha egy országos rádió összes frekvenciáját egy táblázatba foglalnák, akkor (persze erős túlzással) egy élet lenne, mire a böngésző betölti.
ON
Az m2o is bejött, ami az aláírásodban van :)

Köszönöm a segítségeket.

Azóta már megleltem a RADIO-F.-et és az * RDS *-et is.
 #100589  Szerző: Chucky

zvonok írta:Sziasztok!
Fogtam egy 92.5-ön egy ilyet, hogy RADIO-F.
Sehol nem találom, hogy ez mi lenne. Csak zene szólt, így a beszélt nyelvet se tudtam megállapítani.

Aztán, talán olasz rádió volt, bejött 88.3-on, 91.8-on és 96.9-en, de a PS csak ennyi volt:
* RDS *
Ehhez se találok semmit.

89.7-en még jött egy, az csak ennyit írt ki: PLAY. Ebben is kéne segítség.
Szia!

* RDS * - Radio Dimensione Suono (Ezt én is fogtam már az idén.)
A RADIO-F bosnyák adó.
A PLAY pedig az olasz Play Capital.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 14