jeek írta:
Majdnem 200 új buszt vesznek, nyilván a megfelelő követési idők miatt.
Senki nem mondta, hogy helyközi buszként fognak járni a Volán járatok. Reméljük tényleg nem. A Volán számos városban közlekedtet helyi járatokat és ott sem a sofőrtől veszik meg a jegyet, hanem ugyanúgy jegykezelés/lyukasztás van meg olcsóbb elővételi jegy, mint a BKV-nál.
Az útvonalat meg úgysem a Volán, hanem a megrendelő minisztérium/önkormányzat határozza meg minden esetben. Tehát ha a minisztérium/önkormányzat azt mondja a BKV-nak, hogy holnaptól nem mész a Móriczig akkor a BKV sem fog menni a Móriczig, nem csak a Volán.
Én csak 150-et olvastam és azt, hogy a jelenleginél ritkább követés lesz, továbbá a Volán ugye éjszakai járatokat sem üzemeltet.
A díjszabásban sincs megegyezés, a BKK nem akar nekik részesedést adnia a Budapest bérletek árából, viszont akkor garantálható, hogy ezek a járatok külön jeggyel és bérlettel lesznek igénybe vehetők. A Volánnál pedig ugye alapból csak viszonylat érvényességű bérletek vannak, tehát míg most a plusz bérlettel a településen belül szabadon lehetett utazni, addig a Volán bérlettel ez nem így lesz.
A Volán pedig ragaszkodik az első ajtózáshoz, na most a 40-es buszcsaládot aki kicsit is ismeri, az tudja, hogy ez katasztrófa lesz, jelenleg sem tudják tartani a buszok a menetrendet, mert lassú az utascsere, állandóan tömöttek a buszok a 3-4-5 perces követés ellenére is, ha még első ajtózás is lesz, akkor garantált a dupla menetidő.
A másik pedig, hogy a szóban forgó agglomerációs járatok jelentős forgalmat bonyolítanak le a fővároson belül is, pl. a 22-es buszcsalád, de ugyanígy a 40-es is, a Sasadi út és a Móricz Zsigmond körtér között az egyetlen kapcsolat, a 153-as a ritka követés miatt nem alternatíva.
Ugyanígy a HÉV-ek is, valamennyinek a fővároson belül is jelentős forgalma van.
Egyébként valóban van egy presztízs értéke is, ha egy településre BKV jár ki és az ingatlanok értékét is kis mértékben befolyásolja.
Nem értem egy jól működő rendszert miért kell szétverni, amikor azt sem lehet mondani, hogy a BKK számára veszteségesek ezek a vonalak, hiszen a települések nem is keveset fizetnek ezekért a járatokért és még a BKK is elismerte, hogy jól jön nekik ez a plusz bevétel. Az utasoknak is jó, a BKK-BKV-nak is jó, mégis ezt most le kell cserélni egy bizonytalan, drágább változatra.