RADIOSITE Fórum

• DVB-T

#113182  Szerző: LuciFerko

mlaszlo írta:
Pasa írta:Kis meglepetés:
http://www.sat-tv-radio.hu/friss-hirek/ ... l?Itemid=2
Kérdés, hogy ez most csak áprilisi tréfa, vagy tényleg elindult? Én majd csak este tudom leellenőrizni.
Sajnos csak április 1. :(
Azért ez egy ilyen oldaltól csúnya vicc. Legalább a cikk végén utalni kéne rá.
 #113175  Szerző: Nightman

Szia! Annak járj utána,hogy az adó,amit veszel,u.olyan naftával jön-e..
Elvileg igen,de nálam is volt hasonló,mikor Szentest néztem az adótól ÉNy-ra,egyszercsak csökkent a jel.. Aztán rájöttem,hogy talán a kecskeméti adó elindulása lehetett a válasz,mert már felesleg volt ekkora térerővel nyomni azokra a területekre,ahol az uj átjátszó amúgy is sugároz..
Ezt persze senki nem ismeri el,de azért látom amit látok.. Szoval esetedben is ennek járnék utána,sanszosabb mint a kéményfüst..
 #113173  Szerző: asimov

Az alábbi dolog viszont nem április 1-jei téma.

Ősz óta nem ritkán kockásodott a kép a monitoromon (usb adapteres nézelődés). A sokadik alkalomnál már a padláson futó koaxot "tapogattam" végig, de semmi baja. Aztán a tetőn is voltam két rossz idő között, de az antenna is úgy van, ahogy hagytam.
Szomszéddal (aki full laikus) beszélgettünk ezekről, aztán csak úgy viccből odabökte, hogy biztos a kéményfüst zavar be a vételbe... Akkor kölcsönösen jót röhögtünk ezen, de tény, a széljárás akkor is "teliből" a DBV-T antennára terelte a kéményből felszálló füstöt és ismét kockásodás volt.
A kémény aljánál cserépkályha dolgozik, csak fával fütve, tehát semmi műanyag vagy egyéb szemét. Korom persze ebben a füstben is van, csak jóval kevesebb, mint bármi más szilárd tüzelő anyagban. Annyira vigyázok erre, hogy a kályhám több, mint 20 éve kifogástalanúl huzatol! (Az odatartott A4-es lapot szó szerint berántja a huzatnyiláson :) )

Azóta figyeltem erre, és az a nagy helyzet, hogy amikor a füstöt ráterelte a széljárás az antennára, akkor minden esetben kockásodott a kép. :o (A legnagyobb felhőszakadással járó, nyári zivatarok sem okoztak ilyet. Közeli villámok okoztak egy "czik" szerű hangot, de a kép jó volt, vagy legalábbis látható, érzékelhető hiba nem volt az képben.)

Tény, hogy -az adótól való távolságomat nézve- az antenna nyeresege határeset, viszont ilyen kockásodás csak ősz óta van. (adóra rálátás tökéletes)
Valószínűleg "erősebb" antenna lesz és messzebb is viszem a kéménytől, de azért furdal kiváncsiság: a füst megzavarhatja a vételt 700 MHz körül?
(A korom gyakorlatilag félvezető, ezért találja meg néha a kéményeket a lecsapó villám is)

Magasságok: a DVB-T antenna, a kémény füstcsövének tetejétől kb 0,5 m-el feljebb van.
Irány: ha a DVB-T antenna fő "sugárzási" irányát 0 foknak veszem, akkor a kémény attól jobbra, kb. 60 fokos irányban van, ~2,5 méterre.
Tájolás: a kéményhez képest, az antenna DDNY-i irányban van, tehát az ÉÉK-i szél rátereli a füstöt az antennára.
(A "háromlábú" alatti "kicsi" vízszintes pálcikasor az antenna: Iskra P-20)
Kép
 #113170  Szerző: Glenn

Kis meglepetés:
http://www.sat-tv-radio.hu/friss-hirek/ ... l?Itemid=2
Kérdés, hogy ez most csak áprilisi tréfa, vagy tényleg elindult? Én majd csak este tudom leellenőrizni.
 #113122  Szerző: LuciFerko

Attis írta:
mimi írta:
adminisztrator írta:Na, nekem is elérte az ingerküszöbömet a digitális átállás kampány, tekintettel arra, hogy az utcán a t/max 20 perc és belefutok legalább egy citylightba. Csak kérdezném, komolyan nem volt alkalmasabb reklámarc, mint ez a modoros, menopauza-gyanús, bucifejű tésasszony?
Én arra vagyok kíváncsi, hogy a nyolc éves 51 cm-es lengyel gazdaságos tévémen hogy gondolták a moziélményt, de szurkolok hozzá.
Én meg arra vagyok kíváncsi, hogy amint leáll egy-egy gerincadó analóg sugárzása, a DVB-T rögtön a beígért új frekvenciákon és nagyobb teljesítménnyel sugároz-e? Ha nem, akkor itt Belső-Somogyban sokan meglepődnek majd.
Kaposváron nincs adó?
 #113121  Szerző: donder

Ez is tisztán ábrázolja a kompetensek rugalmatlanságát.... (Nem értem miért kell kivárni az év végét... más meg a szórakozását veszti el... gondolok itt nagyanyámra...)
 #113083  Szerző: Attis

Pasa írta:
Attis írta:Én meg arra vagyok kíváncsi, hogy amint leáll egy-egy gerincadó analóg sugárzása, a DVB-T rögtön a beígért új frekvenciákon és nagyobb teljesítménnyel sugároz-e? Ha nem, akkor itt Belső-Somogyban sokan meglepődnek majd.
Csak a teljes ASO után, tehát 2014-ben indulhatnak új MUX-ok és kerülhetnek a régiek alsóbb csatornákra. Tehát idén még semmi sem változik.
Akkor sok helyen lesz anyázás...
 #113082  Szerző: Glenn

Attis írta:Én meg arra vagyok kíváncsi, hogy amint leáll egy-egy gerincadó analóg sugárzása, a DVB-T rögtön a beígért új frekvenciákon és nagyobb teljesítménnyel sugároz-e? Ha nem, akkor itt Belső-Somogyban sokan meglepődnek majd.
Csak a teljes ASO után, tehát 2014-ben indulhatnak új MUX-ok és kerülhetnek a régiek alsóbb csatornákra. Tehát idén még semmi sem változik.
 #113071  Szerző: mimi

http://www.northkoreatech.org/2013/03/1 ... igital-tv/

Észak-Koreában tavaly óta zajlik a digitális tévéadás próbasugárzása, mint az kiderült egy nemrég napvilágot látott beszámolóból. A tesztekről még nem ismeretesek további részletek, de a digitális átállás komoly hatással lehet a lakosság tájékozódására.
Jelenleg az északi és déli határok közelében bárki hozzájuthat külföldi koreai nyelvű adásokhoz, ha tévékészüléke hangolható. Bár a külföldi tévéadások nem olyan fontosak, mint a rádióműsorok, mégis jelentős információforrásnak számítanak - egy tavalyi felmérés szerint a Koreából menekültek 15 százaléka vallotta azt, hogy rendszeresen nézett kínai tévéadásokat, 4 százalékuk pedig a dél-koreai KBS-t. Dél-Korea a digitális átállás során üzemben hagyta határmenti analóg tévéadóit.
Az északi digitális átállás könnyen véget vethet a külföldi adások vételének a formátumkülönbségek miatt, illetve azért, mert a gyenge jelszint már nem produkál nézhető adást. Az északiak valószínűleg az Európában és Ázsiában elterjedt DVB-T, vagy a kínai DTMB szabványt fogják alkalmazni, míg délen az amerikai ATSC szabvány van használatban. A digitális készülékek hangolhatóvá tétele is jóval nehezebbé válhat.
A jó hír az, hogy az északi digitális átállásig még hosszú évek fognak eltelni.
  • 1
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 203