Az alábbi dolog viszont
nem április 1-jei téma.
Ősz óta nem ritkán kockásodott a kép a monitoromon (usb adapteres nézelődés). A sokadik alkalomnál már a padláson futó koaxot "tapogattam" végig, de semmi baja. Aztán a tetőn is voltam két rossz idő között, de az antenna is úgy van, ahogy hagytam.
Szomszéddal (aki full laikus) beszélgettünk ezekről, aztán csak úgy viccből odabökte, hogy biztos a kéményfüst zavar be a vételbe... Akkor kölcsönösen jót röhögtünk ezen, de tény, a széljárás akkor is "teliből" a DBV-T antennára terelte a kéményből felszálló füstöt és ismét kockásodás volt.
A kémény aljánál cserépkályha dolgozik, csak fával fütve, tehát semmi műanyag vagy egyéb szemét. Korom persze ebben a füstben is van, csak jóval kevesebb, mint bármi más szilárd tüzelő anyagban. Annyira vigyázok erre, hogy a kályhám több, mint 20 éve kifogástalanúl huzatol! (Az odatartott A4-es lapot szó szerint berántja a huzatnyiláson

)
Azóta figyeltem erre, és az a nagy helyzet, hogy amikor a füstöt ráterelte a széljárás az antennára, akkor minden esetben kockásodott a kép.

(A legnagyobb felhőszakadással járó, nyári zivatarok sem okoztak ilyet. Közeli villámok okoztak egy "czik" szerű hangot, de a kép jó volt, vagy legalábbis látható, érzékelhető hiba nem volt az képben.)
Tény, hogy -az adótól való távolságomat nézve- az antenna nyeresege határeset, viszont ilyen kockásodás csak ősz óta van. (adóra rálátás tökéletes)
Valószínűleg "erősebb" antenna lesz és messzebb is viszem a kéménytől, de azért furdal kiváncsiság: a füst megzavarhatja a vételt 700 MHz körül?
(A korom gyakorlatilag félvezető, ezért találja meg néha a kéményeket a lecsapó villám is)
Magasságok: a DVB-T antenna, a kémény füstcsövének tetejétől kb 0,5 m-el feljebb van.
Irány: ha a DVB-T antenna fő "sugárzási" irányát 0 foknak veszem, akkor a kémény attól jobbra, kb. 60 fokos irányban van, ~2,5 méterre.
Tájolás: a kéményhez képest, az antenna DDNY-i irányban van, tehát az ÉÉK-i szél rátereli a füstöt az antennára.
(A "háromlábú" alatti "kicsi" vízszintes pálcikasor az antenna:
Iskra P-20)