Inkább a nyomtatott könyveket ajánlom (bár ezek digitalizált változata is éppen olyan jól működhat, már ha szert tud tenni ilyenre):
- Karl Rothammel: "Antennakönyv" Konkrét antennákat illetően, itt-ott frissiteni, modernizálni kellene (rendkívűl sokat fejlődtek a mérési módszerek és megjelent a bőven 90% fölötti megbizhatóságú számítógépes szimuláció is) azonban az elméleti alapok miatt, beszerzésre és tanulmányozásra igen javasolt szakkönyv.
- M. Cesky: "Rádió- és TV műsorvételi ismeretek" Ez egyebek mellett a csoportantennák viselkedéséről ír le olyan dolgokat, amelyeket máshol nem láttam leírva (jelkioltás)
- Ezermester kiskönyvtár: "DX antennák, erősítők TV és URH távolsági vételhez" Ez gyakorlatilag a Rothammel féle Antennakönyv, TV és URH dx-re kiélezett kivonata, afféle "szakosított" Antennakönyv. (A Rothammel féle Antennakönyv hiányában ez is megteszi kiindulási alapnak)
- Interferencia és zavarszűréssel kapcsolatban Peter Panzer: "Elektronikus készülékek túlfeszültség-és zavarfeszültség-védelme" (ezt csak kölcsönbe sikerűlt, pár napra megszereznem) című könyvén kívűl és pár Rádiótechnika-s újságcikket leszámítva én nem tudok komolyan vehető, magyar nyelven is megjelent (szak)irodalmat, ezért pár éve ezt vettem meg: ARRL "RFI Book 3.
Ugyan angol nyelvű a könyv, de mivel témánként fejezetekbe szedett, könnyen értelmezhető leírások és ábrák gyüjteményéről van szó, így (alapvető elektronikai és műszaki ismeretek birtokában) nem gond a leírt megoldások értelmezése, alkalmazása.
Antennaméretező számítógépes program sok van (gugliba: "yagi designer") de ezek keskenysávű antennákat méreteznek, mivel jobbára rádióamatőrők fejlesztései ezek a programok. (A rádióamatőr sávok igen keskenyek, max pár MHz sávszélességűek)
Antennaszimulátor program ellenben van egy igen jó, az
"MMANA" amely letölthető és magáncélra szabadon használható is:
http://hamsoft.ca/pages/mmana-gal.php
A használatát meg kell tanulni, de érdemes raszánni az időt, mert sok dologra rá lehet jönni, antennák méretezése közben. Kis gyakorlással nem csak 2D-ben (yagi, dipol) hanem 3D-ben (quad, tripleg, stb) is tudsz vele antennaszerkezeteket megrajzolni és tesztelni is. Külon előnye a programnak a teljes sávú tesztelés, amelyet 5 lépcsőben képes a program egymenetben kivitelezni és mindjárt az összes fontos jelleggörbét is megrajzolja.
------
szerk:
Komoly volumenű FM-DX összefoglaló (antennák, áramkörök, illesztések, stb) olvasható az alábbi linken is:
http://www.ham-radio.com/k6sti/index.html
------
Hajrá..
AttilaSVK írta:
Még semennyire, de hajlandó vagyok tanulni. Tudsz esetleg valami idevágó netes irodalmat, esetleg antennaméretező szoftvert ajánlani?