RADIOSITE Fórum

• Antennák

#120466  Szerző: LuciFerko

Összeraktam gyorsan
Kép

Szóval ez OIRT antenna akar lenni? :) Figyelemreméltó a stabil, masszív kivitelezés! Már sok-sok éve egy ház hátsó falának volt támasztva, a csavarokat sem ette el az idő vasfoga. Ez alól kivétel az árbócra rögzítést szolgáló bilincs, de azt levágom és teszek újat. Ez 100%, hogy gyári antenna.
 #120461  Szerző: LuciFerko

asimov írta:Úgyfest, hogy nekem jó a szemmértékem (pár, 3...4...7 elemes, 50MHz-es yagi építésén és telepítésén túlvagyok) neked meg a megérzésed! :)

A fotón (a 3 emeletes ház tőlem egy sarokra van, egy főút túlsó végén) mindkettő yagi-ból van egy-egy. A legalsó (szerintem) VHF 1 yagi, míg alulról a második OIRT/URH yagi lehet. (Ebbe a házba nincsen bejárásom.) A teljes antennapark Kab-hegy felé néz. Az alsó antennát valószínűleg az idő vasfoga fordíthatta el.
Kép

Szabad szemmel, éppen kb. fél méternyi méretkülönbséget merek saccolni közöttük.
Találtam olyan panelházat is, amelyiken a szerintem VHF-1 yaginak saccolt antennábol kettő is Kab-hegyet célozza.

Sajnos nagyon aránytalan az optikai (semmi digitális belepiszkálás) zoom-al készült fotó: pld. a lámpaoszlop bő 10 tíz méterre van ház sarkátol (ezt leléptem), stb.
Jobb, arányosabb fotóra sajna nincsen technikám. Esetleg ötlet?
Na szereztem egy jó állapotú, a képen szereplőhöz hasonló antennát. A dipól 170cm hosszú, akkor ez most OIRT? Egyelőre ilyen összecsomagolt állapotban van:
Kép

Nem volt még rá időm.
 #120276  Szerző: mlaszlo

egon2 írta:sziasztok!

nem rég kezdtem el olvasni eme remek topikot.A Google utcakép szolgáltatás igénybevételével jó magam is nézegettem a házak, tetején még használatban vagy már használaton kívüli tetőantennákat.Lakótelepi házak tetején némelyiken Antenna dzsungel található.
A Budapest,Fehérvári út 209-es számú(a Google street wiewje szerint Fehérvári út 209) panelház tetején lévő antenna aminek tövében még egy műholdvevő is található szerintetek az egykori AM mikro vételére szolgált?Ime a link,remélem jol linkelem be: https://www.google.hu/maps?q=Budapest,+ ... hAdk3lmnIA
Szerintem simán lehet egy régi AM Mikro antenna. 1996-1997 környékén volt egy időszak, amikor a kerületben megszaporodtak az AM Mikro antennák a társasházakon, ugyanis a helyi kábelszolgáltató megelégelte, hogy a soros rendszereken nem tudta kiiktatni azon előfizetőket, akik nem fizettek havidíjat. Így a társasházakat sorra kötötték le, azok pedig az akkor még ingyenes hozzáférésű AM Mikro-ra álltak át. Később persze a kábelszolgáltató bevezette a legtöbb házban a csillagpontos rendszert, onnantól sokan visszatértek, főleg amiatt is, mert valamikor 2000 környékén kódolták az AM Mikro-t. Az antennák viszont sok helyen kint maradtak.
 #120271  Szerző: egon2

sziasztok!

nem rég kezdtem el olvasni eme remek topikot.A Google utcakép szolgáltatás igénybevételével jó magam is nézegettem a házak, tetején még használatban vagy már használaton kívüli tetőantennákat.Lakótelepi házak tetején némelyiken Antenna dzsungel található.
A Budapest,Fehérvári út 209-es számú(a Google street wiewje szerint Fehérvári út 209) panelház tetején lévő antenna aminek tövében még egy műholdvevő is található szerintetek az egykori AM mikro vételére szolgált?Ime a link,remélem jol linkelem be: https://www.google.hu/maps?q=Budapest,+ ... hAdk3lmnIA
 #119039  Szerző: LuciFerko

Ha valahol bontanak jó állapotban lévő VHF1 antennát, akkor szóljatok. DX-re nagyon kéne.
 #118976  Szerző: asimov

joe írta:Így fotóról nem az igazi, de ahogy elnézem ezt az "antennapark maradékot", ezen anno nem 3 db antenna volt. Ha már arányítunk, akkor nézd meg alulról a 2-dik ill. a lelógó 15 (vagy 18 elemes) VHF III. sávú antenna elemeinek arányát (elég közel van a két antenna egymáshoz). Szerintem ez a dupla 15 elemes VHF III. sávú antenna nem Kabhegyet "nézte", a távolból Grácot vették vele. A csatorna antenna C7 (189,25 MHz)-en üzemelt. Ahogy nézem, a felső 4 elemes Yagi elemhosszát a törött C7-es antennához képest kb. 1:2 -> ebből gondolom, ez egy OIRT 4 (85,25 MHz) csatornára készült antenna, anno a CCIR-URH-t ilyenekkel vették...és alatta van az OIRT-URH antenna 70 MHz-re (fél méter elemhossz különbség). Ha jól gondolom, Siófokról nézve Kabhegy és Schöckl kb. azonos irányba esik (15-20° csak az eltérés...talán mégsem az idő vasfoga fordította el az antennát).
1981-től Győrben társasházban laktunk, a közösségi antenna rendszeren a magyar TV és URH adók mellett az osztrák TV és URH ill. szlovák TV adók is vehetők voltak.
Az antennaméretet illetően trükkös a levezetés (konkrét mérések hiányában nem tudok belekötni :) ) és meg is inogtam, ami azt illeti. (Azt ma már szerintem senki meg nem mondja, hogy eredetileg mennyi antenna volt ott)
A fotózott házba nincs bejárásom.. a tv adásokra rákérdeztem a már említett ismerősőmnél (város másik fele, 10 emeletes panel), de nem emékszik arra (1963 óta lakik a házban) hogy valaha is lett volna náluk a közösségi kábelen bármilyen külföldi tvadás vételi lehetőség. Azon a háztetőn is fent van mindkét négyelemes "nagy" meg pár, jóval magasabb sávos "nagyon sok" elemes yagi. Itt ráadásul mindkettő "nagy" yagi Kab-hegy felé néz. Ezért feltételeztem az "idő vasfogát" a másik antennarendszernél...
joe írta: Még az előző hozzászólásodhoz, a régi budaörsi antenna aljzatnál nem tettek különbséget rádió és tv között, volt rajta két egyforma koax aljzat, egyforma jelszinttel. Joe
Ebben a házban (10 emeletes panel) az URH csatlakozás hiánya szó szerint értendő, mert a fali csatlakozón csak egy (tv) aljzat volt, amíg megvolt, legalábbis volt kolléga szerint. (Később, a kábeltv-re átálláskor újakra cseréltek ezeket a kábelekkel együtt. Az új aljzatokon van rádió csatlakozás is, csak kábel nincs bekötve ide.)

Érdekesség:
Reggel, a fotózótt háztól párral odébb, alpinista szerkós emberkék bontották a régi antennákat a tetőről. Kb. két óra alatt csupaszra pucoltak a főtartó csövet, még a keresztartókat is lekapták.
 #118969  Szerző: joe

Így fotóról nem az igazi, de ahogy elnézem ezt az "antennapark maradékot", ezen anno nem 3 db antenna volt. Ha már arányítunk, akkor nézd meg alulról a 2-dik ill. a lelógó 15 (vagy 18 elemes) VHF III. sávú antenna elemeinek arányát (elég közel van a két antenna egymáshoz). Szerintem ez a dupla 15 elemes VHF III. sávú antenna nem Kabhegyet "nézte", a távolból Grácot vették vele. A csatorna antenna C7 (189,25 MHz)-en üzemelt. Ahogy nézem, a felső 4 elemes Yagi elemhosszát a törött C7-es antennához képest kb. 1:2 -> ebből gondolom, ez egy OIRT 4 (85,25 MHz) csatornára készült antenna, anno a CCIR-URH-t ilyenekkel vették...és alatta van az OIRT-URH antenna 70 MHz-re (fél méter elemhossz különbség). Ha jól gondolom, Siófokról nézve Kabhegy és Schöckl kb. azonos irányba esik (15-20° csak az eltérés...talán mégsem az idő vasfoga fordította el az antennát).

1981-től Győrben társasházban laktunk, a közösségi antenna rendszeren a magyar TV és URH adók mellett az osztrák TV és URH ill. szlovák TV adók is vehetők voltak.

Még az előző hozzászólásodhoz, a régi budaörsi antenna aljzatnál nem tettek különbséget rádió és tv között, volt rajta két egyforma koax aljzat, egyforma jelszinttel. Joe
 #118965  Szerző: asimov

Úgyfest, hogy nekem jó a szemmértékem (pár, 3...4...7 elemes, 50MHz-es yagi építésén és telepítésén túlvagyok) neked meg a megérzésed! :)

A fotón (a 3 emeletes ház tőlem egy sarokra van, egy főút túlsó végén) mindkettő yagi-ból van egy-egy. A legalsó (szerintem) VHF 1 yagi, míg alulról a második OIRT/URH yagi lehet. (Ebbe a házba nincsen bejárásom.) A teljes antennapark Kab-hegy felé néz. Az alsó antennát valószínűleg az idő vasfoga fordíthatta el.
Kép

Szabad szemmel, éppen kb. fél méternyi méretkülönbséget merek saccolni közöttük.
Találtam olyan panelházat is, amelyiken a szerintem VHF-1 yaginak saccolt antennábol kettő is Kab-hegyet célozza.

Sajnos nagyon aránytalan az optikai (semmi digitális belepiszkálás) zoom-al készült fotó: pld. a lámpaoszlop bő 10 tíz méterre van ház sarkátol (ezt leléptem), stb.
Jobb, arányosabb fotóra sajna nincsen technikám. Esetleg ötlet?
joe írta: Jóval nagyobb? - én egy 4 szintes társasház tetején látok egy antennát 20-30m távolságból nem mondom meg neked, hogy a dipol hossza 3m vagy csak 2,5m (50 ill. 60 MHz-en üzemel)... :) Ha az antenna Kabhegy felé néz, akkor 100%, hogy OIRT-URH vételre szolgált. Joe
 #118784  Szerző: asimov

Kiváncsiságból ma reggel kicsit figyelmesebben nézelődtem (pár hónap után megint :) ) a tetőkön és nagyon elkezdtek eltűnni a régi antennák a pár emeletes tömbházakról (ilyen sok van errefelé) aztán vagy csak a csupasz főárbóc marad(t) csak meg (ez a villámvédelem része is) vagy digitális tv vételi antennák települnek ezekre a letakarított főárbócokra, van ahol több is. Pár hónapja még nyoma sem volt az "átállásnak".

Van itt olyan tető, ahol több VHF yagi is van.
Az egyik ilyen házban idős ismerősőm (volt, már nyugdijas kolléga) lakik és lakásában, a falon csak tv csatlakozás van, ami amúgy rég nem működik már. (tizen-valahány éve független kábeltv hálózat lett kiépítve)
URH csatlakozási lehetőség egyáltalán nincs (helye sem) és állítólag abban a házban ilyen soha nem is volt. Ezen a házon kettő VHF-1(?.. inkább kérdőjellel írom :) ) yagi is Kab-hegy felé néz! (Bárt kissé szét vannak már esve)
joe írta:
Jóval nagyobb? - én egy 4 szintes társasház tetején látok egy antennát 20-30m távolságból nem mondom meg neked, hogy a dipol hossza 3m vagy csak 2,5m (50 ill. 60 MHz-en üzemel)... :) Ha az antenna Kabhegy felé néz, akkor 100%, hogy OIRT-URH vételre szolgált. Joe
 #118749  Szerző: joe

asimov írta:Nem... ezek jóval nagyobbak attól. (D = ~3 méter) OIRT/URH antennát magánházon láttam néhányat.
Pont azért kell a néhány elemes kivitel, mert igen erős Kab-hegy, és ezért általában reflexiós a vétel, nem (eléggé) irányhatású antennát használva a városban.
joe írta:
LuciFerko írta:
Külön érdekes, hogy VHF1 antennákat is látni Siófokon. Nem elég erős Kabhegy? :gonosz:
Ezek nem OIRT URH-n üzemeltek? Joe
Jóval nagyobb? - én egy 4 szintes társasház tetején látok egy antennát 20-30m távolságból nem mondom meg neked, hogy a dipol hossza 3m vagy csak 2,5m (50 ill. 60 MHz-en üzemel)... :) Ha az antenna Kabhegy felé néz, akkor 100%, hogy OIRT-URH vételre szolgált. Joe
  • 1
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 68