joe írta:Így fotóról nem az igazi, de ahogy elnézem ezt az "antennapark maradékot", ezen anno nem 3 db antenna volt. Ha már arányítunk, akkor nézd meg alulról a 2-dik ill. a lelógó 15 (vagy 18 elemes) VHF III. sávú antenna elemeinek arányát (elég közel van a két antenna egymáshoz). Szerintem ez a dupla 15 elemes VHF III. sávú antenna nem Kabhegyet "nézte", a távolból Grácot vették vele. A csatorna antenna C7 (189,25 MHz)-en üzemelt. Ahogy nézem, a felső 4 elemes Yagi elemhosszát a törött C7-es antennához képest kb. 1:2 -> ebből gondolom, ez egy OIRT 4 (85,25 MHz) csatornára készült antenna, anno a CCIR-URH-t ilyenekkel vették...és alatta van az OIRT-URH antenna 70 MHz-re (fél méter elemhossz különbség). Ha jól gondolom, Siófokról nézve Kabhegy és Schöckl kb. azonos irányba esik (15-20° csak az eltérés...talán mégsem az idő vasfoga fordította el az antennát).
1981-től Győrben társasházban laktunk, a közösségi antenna rendszeren a magyar TV és URH adók mellett az osztrák TV és URH ill. szlovák TV adók is vehetők voltak.
Az antennaméretet illetően trükkös a levezetés (konkrét mérések hiányában nem tudok belekötni

) és meg is inogtam, ami azt illeti. (Azt ma már szerintem senki meg nem mondja, hogy eredetileg mennyi antenna volt ott)
A fotózott házba nincs bejárásom.. a tv adásokra rákérdeztem a már említett ismerősőmnél (város másik fele, 10 emeletes panel), de nem emékszik arra (1963 óta lakik a házban) hogy valaha is lett volna náluk a közösségi kábelen bármilyen külföldi tvadás vételi lehetőség. Azon a háztetőn is fent van mindkét négyelemes "nagy" meg pár, jóval magasabb sávos "nagyon sok" elemes yagi. Itt ráadásul mindkettő "nagy" yagi Kab-hegy felé néz. Ezért feltételeztem az "idő vasfogát" a másik antennarendszernél...
joe írta:
Még az előző hozzászólásodhoz, a régi budaörsi antenna aljzatnál nem tettek különbséget rádió és tv között, volt rajta két egyforma koax aljzat, egyforma jelszinttel. Joe
Ebben a házban (10 emeletes panel) az URH csatlakozás hiánya szó szerint értendő, mert a fali csatlakozón csak egy (tv) aljzat volt, amíg megvolt, legalábbis volt kolléga szerint. (Később, a kábeltv-re átálláskor újakra cseréltek ezeket a kábelekkel együtt. Az új aljzatokon van rádió csatlakozás is, csak kábel nincs bekötve ide.)
Érdekesség:
Reggel, a fotózótt háztól párral odébb, alpinista szerkós emberkék bontották a régi antennákat a tetőről. Kb. két óra alatt csupaszra pucoltak a főtartó csövet, még a keresztartókat is lekapták.