Dani írta:kukac írta:Dani írta:Valóban nem dolgoztam még ilyen munkakörben, viszont több olyan mára már megszűnt rádiót tudnék említeni, ami sokáig fenn tudott maradni tucatzenék erőltetése nélkül, és népszerű volt. Na jó azért írok egy példát: Risefm.
mondok egy szemléletes példát, ha te kocsmáros lennél és csak márkás italokat lennél hajlandó kimérni, de a törzsközönséged a kommersz vegykóra van rápörögve, szerinted mennyi idő alatt szoknának át egy másik kocsmába?!
Meg tudom cáfolni azt az állítást, hogy a közönség a kommerszre van rápörögve, még hozzá azzal, hogy ugyebár a Music Party szerdai adásában mindig classic mix megy, és a facebookos kommentelők egyértelműen dicsérik minden alkalommal, többen rákérdeznek, hogy miért nincsen sűrűbben. De ugyanez a jelenség tapasztalható akkor is, amikor nap közben egy ritkábban játszott zene megy, akkor is sok az elismerő üzenet, néhányat be is szoktak olvasni.
maradjunk annyiban, hogy a fészbúkos rajongótábor és a rádiós hallgatottság mérése között van némi (óriási) különbség - kezdve onnan hogy egy rajongó véleménye sohasem objektív, erre arculatot alapozni nem lehet! sokkal több az elkapcsolók aránya az ismeretlen zenék játszásakor, mint a pozitívan értékelők aránya. Egy ismeretlen zene mindig kockázat, alapos mérlegelést igényel hogy bekerüljön-e, vagy sem. Azért mert jön tíz sms hogy milyen fasza a zene, az egyben azt is jelentheti hogy közben elvesztettél száz hallgatót, aki nem fog erről sms-t küldeni, csak egyszerűen elkapcsolja a rádiódat és ha nagyon az izlésével ellentétes dolgot erőltetsz, "művészkedsz", akkor nem is fog rád visszakapcsolni (lásd pl.: neofm végnapjai)... úgyhogy nem tudod megcáfolni az állítást, mert fogalmad nincs hogyan működik az egész...
végig kell gondolni hogy mi a fontosabb és jobb egy rádiónak: ha én vagyok az a rádió, aki lejátssza az elmúlt hónapok legnagyobb rádiós slágerét, kiszolgálva a sok hallgatót aki ezt igényli (mindig a mainstreammel lehet a célcsoport legnagyobb hányadát elérni), vagy én vagyok az a rádió, aki nem játssza a legnagyobb slágereket, kizárva ezzel a célcsoport nagy részét, akik viszont ezt várják egy rádiótól és ha ezt nem kapják, akkor keresnek maguknak egy olyan rádiót, aki ezt megadja nekik. ezt is lehet, csak a rétegzenei adók mindig nehezebben élnek meg a piacon, mert a hallgatóság kis részének érdeklődését érik csak el. egy musicfm nem erre hajt és ez így van jól!