szemilan írta:Gyári antenna VS. mezei bot antenna (konyhai rádióról)
https://youtu.be/4Zm9wj8L2BE
A gyári üvegszálas antennánál, ha megfogom a tetejét, szó szerint romlik a vétel, ha az alját, akkor picit javul. A botantennánál (ami egyébként egy konyhai rádió letört darabja, amit 40 cm-re húztam ki) teljesen mindegy hol fogom meg, nem zavarja a vételt. Nem lesz jobb, vagy rosszabb. Kipróbáltam egy másik antennával is. Kb ugyan úgy 28 cm-es, mint a gyári, de sima, egyszerű. (valószínűleg réz a közepe). Azzal is javult a vétel, de annál azt tapasztaltam, ha a tövét fogom meg, romlik, de ha a tetejét, javul a vétel. A videó alatt a Wien1 Kahlenbergi Hitradio ÖE3 (osztrák 3-mas közszolgálati csatorna) szól, innen egészen pontosan 157 km légvonalban. Gerincadó és 100 kW az adóteljesítmény, horizontális polarizációval.
Általában ezek az "antennák" inkább töltenek be design szerepet mint funkcionalitást.
Régi autókon 1.5 méteres antennák voltak FM vételre.
A fizikát nem lehet meghazudtolni még ezekkel a nyúlfarknyi HUUUUUDEJÓLNÉZKI antenna kezdeményekkel sem.
100MHz hullámhossza 3 méter , ennek a fél hullámhossza ami ideális lenne vételre 1.5 méter.
Lehet erősíteni a jelet, de ezzel a zajt is ugyanúgy erősítjük , tehát nesze semmi fogd meg jól.
Léteznek a 1/2 azaz estünkben 1.5 méteres, 1/4 75 cm, 1/8 37.5cm, 1/16 hullámhosszú 18.75cm antennák.
Viszont ezzel a tört mérettel vétel is szinte arányosan romlik.
A 37.5cm (1/8 hullámhossz) elég közel van a 40 centis letört antenna pótlékodhoz ami talán kicsit jobb mint az a sehova nem méretezett eredeti.
Ezért is lehet az, mikor megfogod a talp pontjánál az antennát, behúzod valami közelebbi rezonanciára azt a botot

Sőt mivel horizontális elmondásod szerint az adó így ha ledöntenéd a vízszintes síkhoz még jobb lenne a vétel mert a keresztben érkező hullámok csak töredéke jelet keltenek az antennán.
Igaz ilyenkor a kaszni lehet jobban fog árnyékolni mint amit nyernél a polarizáció váltással
Ergo: vagy design vagy DX
Itt kicsit túlzásba estek 1 hangyányit úgy érzem