asr27 írta:
Nem értek veled egyet, egyik álláspontodban sem.
Bemész a tescoba vagy a spárba, szinte semmivel nem olcsóbb a sertéshús, mint egy évvel ezelőtt!
Minden bizonnyal jobban képben vagy a valós árakkal kapcsolatban, ezt elismerem, de tényleg anélkül, hogy játszanék a szavakkal, ha szinte semmivel nem olcsóbb, vagyis egy picivel...nos lehet, hogy pont a minimálbérből élőknek akár 100 Ft is sokat jelent. Emellett tudtommal törvényi garanciák is léteznek ez ügyben, tehát az biztos, hogy legalább néhány %-os csökkenésnek kellett lennie, ami szerintem már előrelépés.
Abban igazad lehet, hogy az egykulcsos adórendszer a legigazságosabb, DE csak akkor, ha abból a szemszögből nézzük, ahogy te leírtad, tehát, hogy mindenkinek a jövedelméből x % adót vonnak le. ez ugye az alacsony fizetésűeknél kisebb összeg, a magasabb béreknél nagyobb összeg.
Ez pontosan így működik, ahogy leírtad. A miniszterelnöktől Józsi bácsiig mindenkinek 15 % az SZJA, korábban 16 %, egyébként 2011 előtt igazságtalanul többsávos.
De akkor itt a következő óriási probléma a magyar béreknél: Mi a fenéért van ekkora különbség, hogy a minimálbér, csak brutto 111ezer forint, viszont a MNB elnök, Magyar Posta vezérigazgató stb... bére, 5 millió forint!
Oké, legyen egykulcsos adórendszer, de akkor legyen 150ezer a minimálbér, és 5 millió helyett legyen maximum 1,5 millió az ilyen-olyan vezetők fizetése! Mert igen, az bőven elég nekik, még akkor is élhetnek királyként!
Tudom ez nem megoldás, de mindenekelőtt fontos tisztázni, hogy a társadalmi olló nyugaton is szét van nyílva. Emberek tömegei dolgoznak az ottani létminimum és minimálbér alatt. A migránshullám egyik oka, hogy azért ösztönzik nyugatról, mert olyan munkaerő érkezik, amely valóban a "semmiért" dolgozik. Sokkal kevesebbért, mint a Kelet-Európaiak, ugyanis ők már megkövetelik (hozzáteszem jogosan) a minimálbért. Na, de mi éri meg egy amerikai nagyvállalatnak, minimálbér, vagy az alatt?! Ez gondolom egyértelmű. Nem mellesleg 2016-ban idehaza olyan közel került egymáshoz a nettó minimálbér és a létminimum érteke, amilyen közel 1990 óta nem volt.
A vezetők fizetése nehéz kérdés, és bármilyen meglepő, de részben egyet értünk. Viszont, jegybankelnöknek vagy más magas vezetőnek lenni nehéz munka, stresszes, egy rossz döntés és borul az ország. Tudom hihetetlen, de ha nem fizetnék meg rendesen, senki nem vállalná. Nem állítom, hogy az 5 millió a reális, de tény, hogy szükség van a vezetők magas színvonalú bérezésére, azért, hogy ne álljanak fel az asztal mellől, akármilyen hihetetlenül is hangzik ez elsőre. (Nem beszélve arról a szakmai tudásanyagról, amit hosszú évek során "végigrágnak".)
A közmunkaprogramba szándékosan nem vágok bele, azt egy másik alkalommal kivesézhetjük természetesen, de őszinte leszek, azzal kapcsolatosan hiányosak az ismereteim.
(Annyit szeretnék még megemlíteni, hogy minden felesleges litánia nélkül, de köszönöm, hogy végre valaki hajlandó kulturáltan politikáról, gazdaságról vitatkozni, ez a hangnem méltó ehhez a fórumhoz, szerintem.

)