RADIOSITE Fórum

• Petőfi Rádió

#155664  Szerző: kukac

admin írta:Ha nem tudunk elvonatkoztatni a politikától, akkor ez egy teljesen értelmetlen beszélgetés. Szakmai oldalról nézzük a közszolgálatiságot.
Elnézést, de nem én általam lett/van átpolitizálva a téma (hanem eleve a rendszer, a magyar média helyzet ilyen), így aztán nagyon nehéz akár ráutalás nélkül is mélységében beszélgetni a problémákról.
 #155663  Szerző: kukac

admin írta: Amit mondtál, azt én is így tanultam, csak nem értek egyet vele. A közszolgálatiság lényege mindentől függetlenül függetlenül nagyon régóta vitatott téma médiajogászok, médiaközgazdászok, médiaértők, médiahasználók és médiacsinálók körében. Az Ö3 mitől közszolgálati? Az Antenne Bayern mitől közszolgálati?

A Petőfi mitől volt az? Kereskedelmi rádiósan szerkesztett rétegzenétől?

Ráadásul a közmédia közszolgálatiságát azt mondják, egészében kell vizsgálni. Minden közmédiának vannak kereskedelmies tartalmai. Hát, most a magyarnak épp a Petőfi Rádió az, napi 22+ órában. Meg mondjuk az M4 Sport. Meg mondjuk az M2.
Az hogy az osztrák állami rádió mitől közszolgálati, azt mondja meg az aki ott él - mások a viszonyok, más az elvárás, mások az emberek. A Petőfi pontosan attól volt az, hogy olyan fiatal, kezdő hazai előadók, zenekarok részére biztosított egy széleskörű bemutatkozási lehetőséget, amelyre egyébként soha nem lett volna lehetőségük (és ezt az NKA nem hogy nem tudja betölteni, de nem is akarja, gyakorlatilag közpénzzel tömi a haveri könnyűzenei szcéna zsebeit) - attól volt közszolgálati, hogy egy ha itthon meghonosodott mainstream kultúrát mutatott be a hazai hallgatóknak, kvázi ajtót nyitott az aktuális nyugati könnyűzenére, amelyet soha nem fog a rádió1, vagy a musicfm lejátszani - ez veszett el most a nagy közkereskedelmi felfogásban. Aki ezt nem érti, érzi, az megelégszik azzal, hogy minden rádió most már ugyanabból az 500-as mainstream könnyűzenei választékból merít - akkor viszont nincs miről hablatyoljak. Ha jó ez így nekünk, akkor mindenkinek lelke rajta.
 #155662  Szerző: Wolfman

kukac írta: Én ilyet nem mondtam! A közszolgálatiság jegyében igenis teret kell adni minden, a mainstream-en kívül eső stílusnak, műfajnak és ennek a finanszírozása igenis állami feladat (nem a Vajna pénzzel való kitömése a feladata, hanem az ország kulturális sokszínűségének bemutatása, megőrzése - ha már az iskolában erre nem jut idő és pénz, akkor ez az egyetlen módja, hogy a néptömegek ne maradjanak kulturálisan egy görögdinnye szintjén.) A Dankót egy rendkívül kártékony rádiónak tartom - nem azért mert ízléstelen és giccses - hanem mert azt az érzetet kelti, mintha bármilyen kulturális értéket képviselne, mintha a magyar népzenei kultúra szócsöve lenne (holott ez közelítőleg sem igaz), és az állam gyakorlatilag lealibizheti vele a közszolgálati médiaintézményekkel kapcsolatos kötelezettségeit.
Teljesen egyetértek! :yes:
 #155661  Szerző: markfelt

Ha nem tudunk elvonatkoztatni a politikától, akkor ez egy teljesen értelmetlen beszélgetés. Szakmai oldalról nézzük a közszolgálatiságot.
 #155659  Szerző: kukac

oldman írta:Azért a közszolgálat nemcsak azt jelenti, hogy minden réteg megkapja amire vágyik! Baromi sok pénzbe került , hogy egy réteg megkapja azt, amit szeret. Ennyi erővel minden réteg kaphatna egy országos rádiót meg egy tévét. Szépen néznénk ki. Mondom ezt úgy, hogy szerintem rosszkor váltottak és úgy, hogy a rajongóikat magukra haragították és elveszítik őket teljesen. A Petőfi erős, egyedi brand lett, aminek a legnagyobb értéke a rajongói voltak. Én pl a Dankót tartom teljesen feleslegesnek. Nah abból lehetne régi Petőfi.
Én ilyet nem mondtam! A közszolgálatiság jegyében igenis teret kell adni minden, a mainstream-en kívül eső stílusnak, műfajnak és ennek a finanszírozása igenis állami feladat (nem a Vajna pénzzel való kitömése a feladata, hanem az ország kulturális sokszínűségének bemutatása, megőrzése - ha már az iskolában erre nem jut idő és pénz, akkor ez az egyetlen módja, hogy a néptömegek ne maradjanak kulturálisan egy görögdinnye szintjén.) A Dankót egy rendkívül kártékony rádiónak tartom - nem azért mert ízléstelen és giccses - hanem mert azt az érzetet kelti, mintha bármilyen kulturális értéket képviselne, mintha a magyar népzenei kultúra szócsöve lenne (holott ez közelítőleg sem igaz), és az állam gyakorlatilag lealibizheti vele a közszolgálati médiaintézményekkel kapcsolatos kötelezettségeit.
 #155658  Szerző: markfelt

kukac írta:
admin írta:
asr27 írta:http://mno.hu/velemeny/az-elteritett-pe ... io-1345302
Ha nem lesz minden nyugati ország közszolgálati médiájának legalább egy, országos, popzenei, abszolút kereskedelmies rádiója állami pénzen, akkor megértem az aggodalmakat. Nem lesz attól közszolgálati a zene, hogy eunuch hangú, pécsi buszról elnevezett zenekarok frontemberei kiabálnak TELJESEN ÉRTELMETLEN mondatokat kétóránként három percben.

Sajnálom a régi csapatot, a régi stílust, a régi Petőfit, de kész, ennyi, vége, nem találkozott a termék az igényekkel (persze van, amit megtarthattak volna, pár műsorvezetőt mindenképpen).

Az viszont már komolyabb probléma, hogy béna a zenei szerkesztés az új Petőfin. Ingadozó, egyszer oké, egyszer nem. Sokat tanulhatnának a Rádió 1-től.
tökéletesen félreértelmezed a közszolgálatiság szerepét, egyáltalán nem kell hogy a közszolgálati tartalomkínálat találkozzon a nagyközönségi kereslettel. Arra ugyanis ott van a kereskedelmi média. A közszolgálatiság lényege pontosan az lenne, hogy a kultúrának egy olyan szegmense is teret kapjon és eljusson a nagyközönséghez, amely nem illeszkedik a mainstream fogalmába - komolyzene, színházi művek, "alternatív"-műfajok, minden amit a kereskedelmi média nem vállal be, mert neki pénzügyi kockázat, ha nem a mainstreammel eteti a közönségét. Erre lenne a közszolgálat, pénzelni és hirdetni azt a kulturális szegmenst, ami szintén az egyetemes kultúra része, és amire amúgy nem jutna pénz. Nálunk ezt is kifacsarva értelmezik (lásd. NKA), és a szakmában is következetlenül gondolkodnak róla, úgyhogy kábé megette a fene az egészet. Akit érdekel egy kicsit a kultúra fősodoron kívül eső része, az elmegy majd könyvtárba, színházba, hangversenyekre - a többinek meg úgy is tökmindegy mi szól, elég neki 150 dal a rádió1-en.
Amit mondtál, azt én is így tanultam, csak nem értek egyet vele. A közszolgálatiság lényege mindentől függetlenül függetlenül nagyon régóta vitatott téma médiajogászok, médiaközgazdászok, médiaértők, médiahasználók és médiacsinálók körében. Az Ö3 mitől közszolgálati? Az Antenne Bayern mitől közszolgálati?

A Petőfi mitől volt az? Kereskedelmi rádiósan szerkesztett rétegzenétől?

Ráadásul a közmédia közszolgálatiságát azt mondják, egészében kell vizsgálni. Minden közmédiának vannak kereskedelmies tartalmai. Hát, most a magyarnak épp a Petőfi Rádió az, napi 22+ órában. Meg mondjuk az M4 Sport. Meg mondjuk az M2.
 #155657  Szerző: oldman

Azért a közszolgálat nemcsak azt jelenti, hogy minden réteg megkapja amire vágyik! Baromi sok pénzbe került , hogy egy réteg megkapja azt, amit szeret. Ennyi erővel minden réteg kaphatna egy országos rádiót meg egy tévét. Szépen néznénk ki. Mondom ezt úgy, hogy szerintem rosszkor váltottak és úgy, hogy a rajongóikat magukra haragították és elveszítik őket teljesen. A Petőfi erős, egyedi brand lett, aminek a legnagyobb értéke a rajongói voltak. Én pl a Dankót tartom teljesen feleslegesnek. Nah abból lehetne régi Petőfi.
 #155655  Szerző: kukac

admin írta:
Ha nem lesz minden nyugati ország közszolgálati médiájának legalább egy, országos, popzenei, abszolút kereskedelmies rádiója állami pénzen, akkor megértem az aggodalmakat. Nem lesz attól közszolgálati a zene, hogy eunuch hangú, pécsi buszról elnevezett zenekarok frontemberei kiabálnak TELJESEN ÉRTELMETLEN mondatokat kétóránként három percben.

Sajnálom a régi csapatot, a régi stílust, a régi Petőfit, de kész, ennyi, vége, nem találkozott a termék az igényekkel (persze van, amit megtarthattak volna, pár műsorvezetőt mindenképpen).

Az viszont már komolyabb probléma, hogy béna a zenei szerkesztés az új Petőfin. Ingadozó, egyszer oké, egyszer nem. Sokat tanulhatnának a Rádió 1-től.
tökéletesen félreértelmezed a közszolgálatiság szerepét, egyáltalán nem kell hogy a közszolgálati tartalomkínálat találkozzon a nagyközönségi kereslettel. Arra ugyanis ott van a kereskedelmi média. A közszolgálatiság lényege pontosan az lenne, hogy a kultúrának egy olyan szegmense is teret kapjon és eljusson a nagyközönséghez, amely nem illeszkedik a mainstream fogalmába - komolyzene, színházi művek, "alternatív"-műfajok, minden amit a kereskedelmi média nem vállal be, mert neki pénzügyi kockázat, ha nem a mainstreammel eteti a közönségét. Erre lenne a közszolgálat, pénzelni és hirdetni azt a kulturális szegmenst, ami szintén az egyetemes kultúra része, és amire amúgy nem jutna pénz. Nálunk ezt is kifacsarva értelmezik (lásd. NKA), és a szakmában is következetlenül gondolkodnak róla, úgyhogy kábé megette a fene az egészet. Akit érdekel egy kicsit a kultúra fősodoron kívül eső része, az elmegy majd könyvtárba, színházba, hangversenyekre - a többinek meg úgy is tökmindegy mi szól, elég neki 150 dal a rádió1-en.
 #155651  Szerző: markfelt

• 1
  • 340
  • 341
  • 342
  • 343
  • 344
  • 625