noartist írta:Van nálam egy kis kompakt Nikon fényképezőgép, ami egy leesés után nem igazán fókuszál (megsérült a lencsét mozgató mechanika)A vaku általában 300 volt környékére tölt és ha egyszerűbb berendezésről van szó akkor ezt a töltést képes igen sokáig megtartani mivel ezekben nincs kisütő áramkör.
Kukázásra volt ítélve, de én kicsit bele akartam pislantani. Az akkumulátort működés közben szedtem ki belőle (mint mindenből), hogy nem maradjon benne töltés, de valami mégis piszkosul megvágott, csak még nem jöttem rá, mi volt az. (eldobtam hirtelen)
Talán a vakuhoz tartozna valami spéci dolog?
Update: aah, itt üldögél békésen valami cucc az oldalán, amire 310 volt van írva. Bakker, egyszer a kíváncsiságom lesz a vesztem.
Amire meg 310Volt feltüntetve az egy elektrolit kondenzátor amit egy blocking oszcillátor tölt fel a fent említett feszültség szintre.
Közvetlen erre a kondenzátorra csatlakozik a villanócső és a harmadik elektródájára kap egy 5-8kV-os impulzust ami ionizálja a gázt a csőben.
Ilyenkor az ionizálód gáz vezetővé válik és kisül a kondenzátorban tárolt kb 0.8-1 Joule energia, (kis fényképezőgépek) ez a keletkezett plazma 40 Volt környékén szakad meg.
Tehát a kisütött állapotban is maradhat benne némi feszültség !