RADIOSITE Fórum

• TV-DX

#165166  Szerző: altermanus

odáig én nem érek el... még milyen technikával sem...
 #165102  Szerző: feci01

Analog tv ben nem vagyok otthon 33 ch PINK BH lepke antennával gondolom Bosznia hercegovina.
 #164800  Szerző: altermanus

Joe! van még egy jelenség amit ma figyeltem meg!
Van egy DVB-T/T2-es vevőm, és van egy USB stick-em!
Most, ha a DVB-T vevőmmel kicsi alig érzékelhető V polár jelet fogok, és az USB Stickemmel, H polár jelet fogok frekvenciától függetlenül, akkor is előfordulhat kisebb interferencia?
jelen esetben kettő fogok a 44 és a 27-es csatornán Szlovákiából, amit a ProgDVB jelez, de nem tudja befogni, mert ahhoz kevés a jel (onnan tudom, hogy ők azok, mert troponál szokott jönni, és most is van egy kicsi)
A másik Sopronból a 32, 33, 40, 42, 49-es csatorna ami mindegyik H polár... ez néha pixelesedik az Gépemen, ha a szlovák V polárokra állok a DVB-T vevőmmel (olyan 10s-ként pillanatra leesik a jelminőség, utána visszaáll 100%-ra, a jelerősség ugyan az marad)
 #164599  Szerző: joe

Erre csak az tudom mondani: "nincs olyan, hogy valami nem antenna" - minden elektromosan vezető anyagból készült tárgy méretétől függően valamilyen frekvencián antennaként viselkedik...
Maga a kábel is antenna, főleg ha nincs a vége impedancia helyesen lezárva...létrehoztál egy passzív átjátszót...Joe
 #164593  Szerző: altermanus

Na felmentem egy dupla teleszkópom antennával a padlásra, és egy kis meglepetés ért... hogy miért?
1) Mivel - gondolom - ha fent hagyom a yagi antennámat a padláson előfordulhat, hogy annak a körzetében jobb a soproni vétel, ezért levittem a padlásról a mérés idejéig. Közbejártam a padlást, és mivel a B jelű multiplexel volt néha probléma, ezért azzal kezdtem a mérést.
2) meglepődve tapasztaltam, hogy pont az a hely a legmegfelelőbb mindegyik multiplexnek, ahová letettem az antennát. (Még az E Muxnak is, pedig az nyáron nagyon instabil szokott lenni), így visszatettem az antennát.
------
Na már most így rájöttem, arra is, hogy jó, hogy levettem az antennát, mert csak úgy, hogy nem kötöttem be, úgy fel tornázta a vételi jelet, hogy most már azt is értem, hogy néha a konyhába miért tudom fogni az C jelű multiplexet Sopronból, ugyanis ha elég erős a jel, lehozhatja a konyhába a jelet (a konyha a szobám mellett van). megmondom miért...
miközben nem volt fent a yagi, nem jött egy soproni mux se, a szobámba dupla teleszkópos antennával, de amint feltettem, és nem kötöttem be, bejött a C mux a Dupla teleszkópos antennával - ugyanis azt fogom a legnagyobb térerővel a yagival.
Joe erősíts meg ebben kérlek. Létezhet az, hogy az antenna kibocsájtja magából azt a jelet, ami fog? (persze természetesen más is reagálhat rá)
 #164551  Szerző: altermanus

joe írta:
altermanus írta:akkor ez olyan jelenség mint a rádiónál, mikor hallgatom a 99.5 petőfit? Egyik helyen nem jön, de arrébb megyek 2-3 métert és már jön. Hasonló helyzet? (ha igen, akkor értem, és tudom mit kell tennem) - Egyébként most van rajta adás...
Ugyanaz a jelenség, de az UHF sávban több tényező is befolyásol. Míg az URH vételnél egy lombos fa vagy vizes cserép a ház tetején nem számít, az UHF TV vételnél már észre lehet venni a hatását...néha elég 30-40cm-t változtatni az antenna helyén...nagyvárosban, dombos/hegyes vidéken...Joe
akkor világos :yes:
 #164547  Szerző: joe

altermanus írta:akkor ez olyan jelenség mint a rádiónál, mikor hallgatom a 99.5 petőfit? Egyik helyen nem jön, de arrébb megyek 2-3 métert és már jön. Hasonló helyzet? (ha igen, akkor értem, és tudom mit kell tennem) - Egyébként most van rajta adás...
Ugyanaz a jelenség, de az UHF sávban több tényező is befolyásol. Míg az URH vételnél egy lombos fa vagy vizes cserép a ház tetején nem számít, az UHF TV vételnél már észre lehet venni a hatását...néha elég 30-40cm-t változtatni az antenna helyén...nagyvárosban, dombos/hegyes vidéken...Joe
 #164541  Szerző: altermanus

joe írta:
altermanus írta:A Következő lenne a kérdésem! Mindegyik full térerővel jön, kivéve egyet (B mux) ez mitől lehet? (gondolok itt légköri jelenségre)
Nyáron is megfigyeltem hasonlót, hogy elment egy multiplex, de egy idő után visszajött... Az antenna adatai lejjebb láthatók!
Ha nem is légkör...vételi hely környezete...térreflexió, vagyis az adóból érkező illetve valami tereptárgyról visszaverődő hullámok az adott frekvencián kioltják egymást -> át kell helyezni az antennát.
akkor ez olyan jelenség mint a rádiónál, mikor hallgatom a 99.5 petőfit? Egyik helyen nem jön, de arrébb megyek 2-3 métert és már jön. Hasonló helyzet? (ha igen, akkor értem, és tudom mit kell tennem) - Egyébként most van rajta adás...
 #164540  Szerző: joe

altermanus írta:A Következő lenne a kérdésem! Mindegyik full térerővel jön, kivéve egyet (B mux) ez mitől lehet? (gondolok itt légköri jelenségre)
Nyáron is megfigyeltem hasonlót, hogy elment egy multiplex, de egy idő után visszajött... Az antenna adatai lejjebb láthatók!
Ha nem is légkör...vételi hely környezete...térreflexió, vagyis az adóból érkező illetve valami tereptárgyról visszaverődő hullámok az adott frekvencián kioltják egymást -> át kell helyezni az antennát.
 #164516  Szerző: altermanus

http://kephost.com/image/vdg6 - A Mux
http://kephost.com/image/vdgZ - B Mux
http://kephost.com/image/vdgG - C Mux
http://kephost.com/image/vdgM - D mux
http://kephost.com/image/vdgq - E mux

A Következő lenne a kérdésem! Mindegyik full térerővel jön, kivéve egyet (B mux) ez mitől lehet? (gondolok itt légköri jelenségre)
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 79