RADIOSITE Fórum

• Troposzférikus terjedések

#167009  Szerző: frekivadasz

Tegnap késő este egy T-488F hangolgatása közben született az eszközzel két új vétel, pedig semmi kiemelkedő terjedés nem volt tapasztalható, talán az érkező hidegfront "fújta be" mégis ezt a két soha nem hallott lengyel állomást. Mindkettőt a 100,6MHz-en sikerült elcsípni H polárban. Az egyik a Radio Jasna Góra, Częstochowa telephelyről, a másik pedig a Radio Maryja, Krosno Czarnorzeki állomásról.
Lengyel vételeim ezáltal megduplázódtak 4-re :)
 #166615  Szerző: Kovi02

Van egy kis terjedés minden irányból, 101,3-on az AS FM helyén egy ismeretlen horvát adó jön, 101,0-n a Radio101 103,4-en az RRACTUAL jön,míg 102,2-n is egy RRACTUAL adót hallok fédelni.(igen gyenge,de ugyanaz ment rajta mint a 909khz-n)
 #166519  Szerző: Sszilu

Egy javítás az előző hozzászólásomhoz:
A 11B-n nem Honisgrindét fogtam, mert ott csak egy jelentéktelen teljesítményű DAB adót listáz az fmscan.org, és ez elkerülte a figyelmemet.
 #166496  Szerző: Sszilu

frekivadasz írta:Megszületett a második lengyel vételem a mostani QTH-n: 99,7MHz H PR3 Katowice - Kosztowy telephelyről.
A távolság ugyan nem jelentős, meg nagy teljesítményű adó, de a domborzat miatt nagyon nem mindennapos itt a lengyel vétel a közvetlen domborzati takarás és a közeli Burda-hegy árnyékolása miatt.
Ahhoz is szerencse kellett, hogy a HRT-HR 2 és a Kék-Duna egyszerre eltűnjön. Stream-ről sikerült azonosítani.

A tegnapi 103,3-as vétel továbbra is kérdéses még. Ö1 gapfillerre tippelek, de sehol nem találok ilyen frekvencián üzemelő adót.
Gratulálok a lengyel vételhez!

A tegnapi tropóról ígért beszámoló.
Tévén két német multiplexet fogtam, mégpedig új vételként a D28 H-n (a H a polarizációra vonatkozik nem a csatornára) Amberg (50 kW, kb. 450 km) adójáról a BR muxot, és mint már többször visszatérő vételként a D25 H-n Rhön-Heidelstein (50 kW, kb. 630 km), ZDF csomagját. A vétel hullámzott, de meglepően nagy térerővel volt jelen:
Kép
Kép

Két osztrák csomagot is sikerült fognom, a D37 H, és a D45 H csatornán, mindkettő Linzből (kb. 252 km).

A VHF-III. sávon, szintén jó terjedés volt, 10 csatornán fogtam nagy térerővel német digitális rádiócsomagot, kivétel nélkül V-polárral!
5C, DR Deutschland:
Kép

8B, MDR Thueringen:
Kép

8C, BR Franken, Dillberg:
Kép

8D, SWR BW S, (Südwest Rundfunk Baden-Württemberg Süd):
Kép

9D, SWR BW N, Aalen, (Südwest Rundfunk Baden-Württemberg Nord):
Kép

10A, BR Franken,
Kép

10B, BR Franken, Ochsenkopf:
Kép

10D, Bayern:
Kép

11A, Ingolstadt, elfelejtettem felvételt készíteni róla...

11B, DRS BW, Hornisgrinde (Digitalradio Südwest, Baden-Württemberg)
Kép

Itt a legutolsó vétellel egyidőben, nagyon jó minőségben jött Hornisgrinde adójáról, a 100,4 MHz-en, a Radio Regenbogen is. Az adó telephelye meglehetősen közel van a francia határhoz, de francia adót, sajnos nem sikerült fognom.
100,4 MHz, Radio Regenbogen, Hornisgrinde, 70 kW, kb. 695 km:
https://1drv.ms/u/s!AqVs4ayqsep7tysq6iAwfeS059uq
https://1drv.ms/u/s!AqVs4ayqsep7tyzkngH9NJmgjRrN

Az egész tropó, kb. 17-24 óra között le is zajlott, éjfél után már nem jöttek igazán távoli URH-adók sem. Hajnalban megnéztem még egyszer is, de akkorra eltűnt minden, és reggelre sem tért vissza a jó vétel.
 #166491  Szerző: frekivadasz

Megszületett a második lengyel vételem a mostani QTH-n: 99,7MHz H PR3 Katowice - Kosztowy telephelyről.
A távolság ugyan nem jelentős, meg nagy teljesítményű adó, de a domborzat miatt nagyon nem mindennapos itt a lengyel vétel a közvetlen domborzati takarás és a közeli Burda-hegy árnyékolása miatt.
Ahhoz is szerencse kellett, hogy a HRT-HR 2 és a Kék-Duna egyszerre eltűnjön. Stream-ről sikerült azonosítani.

A tegnapi 103,3-as vétel továbbra is kérdéses még. Ö1 gapfillerre tippelek, de sehol nem találok ilyen frekvencián üzemelő adót.
 #166476  Szerző: Sszilu

Jelenleg erősödő vétel dél-nyugat felől, Tarvisio egész jól jön!
(Teszek fel valamikor az este folyamán egy összefoglalót a tegnapi tropóról, van egy-két jobb vétel is köztük. :-) )
 #166475  Szerző: frekivadasz

benko5009 írta:
frekivadasz írta:104.3 V Hitradio FAKTOR - České Budějovice, Kleť :)
Szép !!

Nálam:
91,10 Mhz H ČRo Radiožurnál České Budějovice / Kleť - ČRa 392 km :)
Nálad még a budai hegyeket is át kellett ugornia :yeah:
 #166474  Szerző: frekivadasz

altermanus írta:
Sszilu írta:
altermanus írta:valakinek van ötlete 100,5-re, vagy a körüli frekire? nagyon gyenge volt a jel, de a waves - robin schulz remixet kivettem a telefonomból... kb-2-3 perce fogtam, de már vagy eltűnt, vagy rossz röldrajzi helyen, heyzetben keresgélek... vagy valaki szórakozik :D, de gyenge tropora gyanakszom
V polárral simán lehetett a Radio Company Padova mellől.
az mellik ország? (szeretném felhívni a nyelvtan tanárom figyelmét, hogy direkt írtam így :) )
Elsőre én is a Life-ra gondoltam volna, lásd két oldallal visszább.

Viszont ha olaszt fogtál, mert Padova bizony Olaszországban van :) az igen szép.

De hadd legyek ünneprontó: esetleg nem a City-t vehetted? http://fmdx.hu/transmitters-svn-maribor5.htm
Tropó esetén szinte állandó vendég nálam is.
 #166472  Szerző: Sszilu

100,4 MHz Radio Regenbogen, Hornisgrinde!!! Stabil vétel, azonosítós felvétellel. Az már a francia határ!
  • 1
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 331