RADIOSITE Fórum

• Petőfi Rádió

#167547  Szerző: altermanus

LG írta:Én azt hittem, mostanra a régebben még "alternak" nevezett zenéket is elviseli az átlagember, köszönhetően az MR2-nek
nem mindenki... annyi bizonyos, hogy több ember elfogadja...
kondalyuk írta:
szblcs írta:Szerintem semmilyen idősávban nem fér össze a kommersz vonal és a kommersz vonal elutasításán alapuló félunderground/alter vonal. Este sem, hétvégén sem.
Az utóbbi hetekben Londonban voltam, ahol 2 rádiót hallgattam legfőképp: Capital FM és BBC Radio1. Napközben zenei téren alig különbözik, este és éjjel viszont annál inkább...volt olyan zene, amin még én is meglepődtem, hogy hogyan került ez ide...de ez a véleményem szerint belefér a BBC-nél. (Persze ott van hova elkapcsolni, ha nem tetszik)

...

Viszont mikrofonossal is egyetértek, teret kell adni az újdonságoknak, és a kevésbé odaillő előadóknak is. Csak egy kicsit rendszerezni kellene az egészet.
ezzel kapcsolatban, hogy van hova kapcsolni, akkor inkább játsszon több embert megszólító zenét, de csak azt nappal, este 8-tól jöhetne egy alter vonal, kivéve péntek, szombat, mert az a fiataloknak party van..., de akkor sem látnám értelmét annak, hogy vegyesen rakják össze a rádiót. Az meg méginkább igaz, hogy teret kell adni a fiatal feltörekvő előadóknak is...
 #167546  Szerző: mikrofonos

A vidék azért többrétegű Magyarországon is. Én debreceni vagyok és másfél- kéthavonta járok haza. De Pesten is vagyok. Megélhetésből dolgozom Németországban. Korábban rádiós voltam a közrádióban. (ennyit erről) Akár szívből utálhatnám is az MTVA-t, de nem teszem, bár mi úgy éltük meg anno, hogy a Such éra volt a legjobb - nekünk. (ez ugye az MR1-2-3 korszak) A megmaradt kollégákat tapintatból most nem kérdezem....

Debrecenben 3 db helyi rádió van: FM95 (ez lesz most R1) Best Fm és az egyetemi (nagyon rock és nagyon alter) Campus. Ettől függetlenül igaz, hogy szolíd az otthoni választék - úgy általában. Az egyháziakkal nem foglalkozom. Az nem alternatíva ezekhez.

Szerintem az SR3 nagyrészt német slágerzenét és 60-as, 70-es éveket ad, akárcsak az SWR4 és a HR4 és részben a Bayern 1. (délnémetországban élek)

Az itteni (mármint a német) (demokratikusnak mondott) politikát és rádiós múltat, azért hoztam ide, mert azért itt is alaposan beledumálnak a média "nagy" dolgaiba. A híradók néha kifejezetten "vonalasak".

Én egyébként annak szurkolok, hogy csak beindítják egyszer a Class leállított hálózatát és akkor megint lehet szakosodni.
 #167545  Szerző: markfelt

mikrofonos írta:Akkor gyorsan egy-két reakció!
1./ Magyarországon - és pláne vidéken - a jelenlegi rádiós közállapotok nem teszik lehetővé a széleskörű választék megjelenését. Vagyis van a PETŐFI, meg van még két-három helyi kereskedelmi. Akik többnyire a régebbi évjáratokat adják. Ezért nem érzem logikusnak az érvelésedet, hogy ki kéne takarítani az egyetlen könnyűzenei országos adó választékából a kevésbé főcsapásba tartozó muzsikát. Éppen, hogy a szűkös rádiós választék indokolja az állami rádióban való jelenlétüket.
Bár így lenne!
Mondom, mi van vidéken: Kossuth, Bartók, Dankó, Nemzetiségi Rádió, Petőfi. Esetleg Katolikus/SZIR, Lánchíd. Szerencsésebb esetben Rádió 1, vagy Budapest körül Music FM.

A helyiek egyre fogynak, és általában a megyeszékhely szűk körzetében működnek. Zeneileg nagyon vegyesek, van, amelyik kultúrmissziózik, megy rajta a nagy magyar alter, van, amelyik 25+-nak szól zeneileg, van, amelyik a fiataloknak. Már évek óta nem helytálló az az általánosítás, amit írtál, az pedig, hogy két helyi rádió legyen, kifejezetten ritka. Hirtelen 3 város jut eszembe, Szolnok, Nyíregyháza és Békéscsaba (már beleszámoltam, hol lesz R1).

Más szelek fújnak régóta.
mikrofonos írta:2./ A nyugati világban a 60-as évek vége óta működnek a popzenei közcsatornák. Itt Németországban 1964-ben kezdődött a történet. Ez akkor egyértelműen a kereskedelmi rádiózás megjelenésére adott "állami" válasz volt - valószínűleg itt is némi politikai hátszéllel, hiszen a politika leginkább a közmédiában tud a néphez fordulni.
Nálunk is a közmédia indította a Danubiust, de most nem pontosan értem, hogy ez hogy jön ide. Bár fontos és érdekes infó, hallottam már róla. Köszi.
mikrofonos írta: 3./ Az előzőekben azért azt próbáltam érzékeltetni, hogy az angolszász zenei hegemóniát itt is próbálják egy kicsit megtörni. Különben van egy olyan közszolgálati popcsatorna, nevezetesen az SR1-Europawelle (a Saar-vidék közrádiójának 1-es csatornája) akik elég sok német altert adnak.
Igen, ez egy példa, és a (szintén) kommersz SR3 _mellett_.

Szerintem nem értjük egymást még mindig. Én nagyon szeretem a magyar altert, csomó koncertre elmegyek, és a Spotify kedvenc playlistem közt is rengeteg ilyen, korábbi Petőfi által (fel)futtatott zene van.

De abban a piaci környezetben, ahol nincs más, csak Petőfi, nem szabad ilyeneket adni, se mértékkel, se izoláltan, ha nem is mind nettó elkapcsolási faktor, túlságosan megosztóak, az pedig nem játszik most.
 #167544  Szerző: mikrofonos

Akkor gyorsan egy-két reakció!
1./ Magyarországon - és pláne vidéken - a jelenlegi rádiós közállapotok nem teszik lehetővé a széleskörű választék megjelenését. Vagyis van a PETŐFI, meg van még két-három helyi kereskedelmi. Akik többnyire a régebbi évjáratokat adják. Ezért nem érzem logikusnak az érvelésedet, hogy ki kéne takarítani az egyetlen könnyűzenei országos adó választékából a kevésbé főcsapásba tartozó muzsikát. Éppen, hogy a szűkös rádiós választék indokolja az állami rádióban való jelenlétüket.
2./ A nyugati világban a 60-as évek vége óta működnek a popzenei közcsatornák. Itt Németországban 1964-ben kezdődött a történet. Ez akkor egyértelműen a kereskedelmi rádiózás megjelenésére adott "állami" válasz volt - valószínűleg itt is némi politikai hátszéllel, hiszen a politika leginkább a közmédiában tud a néphez fordulni.
3./ Az előzőekben azért azt próbáltam érzékeltetni, hogy az angolszász zenei hegemóniát itt is próbálják egy kicsit megtörni. Különben van egy olyan közszolgálati popcsatorna, nevezetesen az SR1-Europawelle (a Saar-vidék közrádiójának 1-es csatornája) akik elég sok német altert adnak.
 #167543  Szerző: markfelt

mikrofonos írta: Egyébként én szinte csak a netrádiót használok itt Németországban. Úgyhogy nagyon sokmindent hallok. Szerintem az Ö3 ugyanolyan, mint az egy kaptafára menő német állami/közszolgálati popcsatornák az SWR3-tól az NDR2-ig.
Megkérdezhetem, hogy akkor, ha az ott teljesen bevált, működő, és mondhatni etalon - hogy kommersz, "egy kaptafás" zenei közrádiók működnek -, itthon miért ne ilyen legyen, és miért egy nagyon szűk rétegigényt fókuszba helyező valami szóljon az _egyetlen_ országos zenei rádión?

Értem, hogy neked tetszik, de több, mint 10 millió ember van a vételkörzetben, akik közül talán félszázezer lehet, aki _elviseli_ ezeket a zenéket, pláne ilyen popzenei környezetben, ráadásul zömük is a fővárosban.

Nem látom helyét a kommersz struktúrában ezeknek a daloknak. Se éjjel, se nappal. Vagy akkor térjen vissza a 2007-2016 közti stílushoz az egész rádió és induljon egy másik országos, ami viszont kommersz popzenei.

A keverék struktúra, azaz egy külön műsor ennek nem opció, ugyanis rádiót választ az ember, nem rádióműsort! Ez nem olyan műfaj, mint a TV.

Az pedig pláne tévút, amit most a Petőfi csinál, hogy itt-ott elhint egy Denizt és Punnany Massifot, "hátha rákap a nép, és akkor a kultúrmisszió is sikeres". A rádiós alapok megerőszakolása, seggbe, szárazon.

Remélem az új, "nagy nevű" szakember, - aki amúgy tényleg az -, ezt tudja.
 #167542  Szerző: mikrofonos

Azt én is támogatnám, hogy rendet kéne tenni a kotyvalékban. Pontosabban, hogy az "új magyar zene" egy jól jelzett-, sokakat elérő sávben legyen jelen rendszeresen a műsorfolyamban. Egyébként én szinte csak a netrádiót használok itt Németországban. Úgyhogy nagyon sokmindent hallok. Szerintem az Ö3 ugyanolyan, mint az egy kaptafára menő német állami/közszolgálati popcsatornák az SWR3-tól az NDR2-ig. A legfőbb feladatuknak azt tekintik, hogy nyomassák a nagy kiadók produktumait - "EZT kell szeretned"-alapon. Illetve az utóbbi időben azért elég erősen megjelent itt Németországban is a hazai, tehát a német nyelvű zene iránti igény (tapasztalom, hogy fiatal helyi munkatársaim ezt mennyire kedvelik) és ennek is megpróbálnak azért utána menni az itteni rádiók.
 #167541  Szerző: markfelt

Tényleg tekintsünk el attól, hogy a Petőfi közszolgálati, mert amellett, hogy a "kereskedelmi rádiós stílus hallható ki" az elmúlt egy év próbálkozásából, a burkolt politikai cél is egyértelműen az, hogy hozza, amit a Class FM hozott, érje el azokat, akiket a Class FM elért. Nem pedig más.

Ebben az esetben nem, semmiképpen nem szabad teret adnia az újdonságoknak, teljesen leépítendő a népnevelő, ízlésformáló jelleg. Akkor legyen kereskedelmies, mondom, mint az Ö3.

A britek meg... délután mindegyik teázik és a villanykapcsolóik is fordítva vannak felszerelve. Hagyjuk őket. :)
 #167540  Szerző: kondalyuk

szblcs írta:Szerintem semmilyen idősávban nem fér össze a kommersz vonal és a kommersz vonal elutasításán alapuló félunderground/alter vonal. Este sem, hétvégén sem.
Az utóbbi hetekben Londonban voltam, ahol 2 rádiót hallgattam legfőképp: Capital FM és BBC Radio1. Napközben zenei téren alig különbözik, este és éjjel viszont annál inkább...volt olyan zene, amin még én is meglepődtem, hogy hogyan került ez ide...de ez a véleményem szerint belefér a BBC-nél. (Persze ott van hova elkapcsolni, ha nem tetszik)

A Petőfi a tavaly májusi átalakításakor se hagyott fel azzal, hogy újdonságokat mutasson be, "teret adjon a fiatal magyar zenészeknek". Minden nyilatkozatukban benne volt. A probléma szerintem ott van, amit szblcs is írt, hogy az ember ha bekapcsolja, nem tudja mire számítson. Nincs kialakított struktúra. Mintha nem éreznék fontosnak, csak szóljon (bár ez a közmédia több csatornájánál megfigyelhető jelenség)

Viszont mikrofonossal is egyetértek, teret kell adni az újdonságoknak, és a kevésbé odaillő előadóknak is. Csak egy kicsit rendszerezni kellene az egészet.
 #167535  Szerző: mikrofonos

Amikor egy országos zenei rádió van, akkor nem biztos, hogy jó út a vegytiszta arculat és zenei hangzás. Én a magam részéről köszönöm a Petőfinek, hogy "alter" vagy "akármilyen" nem tömegízlés szerinti zenéket is játszik. Rengeteg jó magyar (és nem magyar) előadót ismertem meg általuk.
 #167534  Szerző: LG

Én azt hittem, mostanra a régebben még "alternak" nevezett zenéket is elviseli az átlagember, köszönhetően az MR2-nek
  • 1
  • 285
  • 286
  • 287
  • 288
  • 289
  • 625