Ahogy látom, igen tartalmas és gondolatgazdag a Retro fórum, nem is tudom, mire reagáljak... talán még egy bekezdés a 90-es évek zenéiről. Mivel talán egy évtizedet se követtem nyomon olyan alaposan, mint azt a tíz évet, én másképp tapasztaltam. Szerintem egyáltalán nem a gagyi műzenékről szólt az az évtized. Legalábbis az angolszász nyelvterületen. Én a BBC-n és a VOA-n nem tapasztaltam a techno vagy más elektronikus zene túlsúlyát, szerintem ez volt az a tipikus vegyesfelvágott évtized, ahol a Nirvánától, az Oasisen, Alanis Morrisetten át az Ace Of Base-ig, Mariah Carey-ig, Usherig minden szólt, sőt Macarénáztunk és Mambóztunk is, az évtized végén meg megjelent a latin pop (Ricky Martin, Enrique, Jennifer Lopez), sőt fiúbandák is szórakoztattak minket (Backstreet Boys, Boyzone, N'Sync), de én a legjobban a ma már Hot AC műfajba illő zenéket szerettem (Goo Goo Dolls, Matchbox 20, Semisonic, Verve). A lényeg, nem a német Vivát kellett állandóan nézni (az nyomta az igénytelen techno és trance vackokat - pedig annak is voltak jó és értékes képviselői, ami angolszász országokban se számított gagyinak, lásd Technotronic, Corona, akár jó indulattal 2 Unlimited), de hogy igazságosak legyünk, az USÁ-ban is méltatlanul túlsúlyba került rap és hip-hop (Kris Kross, Sir-Mix-A-Lot szörnyűségei pl.). Szerintem a rádiók akkoriban elég jól szelektáltak, ezért se értem, a Retro miért zárkózik el a 90-es évektől, hiszen az általam felsorolt előadók vállalhatók és beilleszkednének a koncepcióba, tán még több hallgatót is vonzanának (30-as, 40-es korosztály). Ráadásul ma is vannak nagyon jó zenék, elég ránézni a "felnőtt kortárs" zenék slágerlistáira, és hogy dícsérjek is, azért a Petőfi, ha csak nyomokban is, de néha rákattan egy-két előadó új számára (John Mayer, Jason Mraz, John Legend, Dido, stb.), akik nálam a kellemes meglepetés kategória. És ha már műzene, szerintem 2012-2013 tájékán borult fel véglegesen az a zenei egyensúly, amiről a 90-es évek kapcsán beszéltem, akkor végérvényesen (és mindmáig) elárasztotta az étert a válogatás nélkül adott, alaposan felhígult elektronikus vacak és a rap az orrvérzésig, a többi műfaj kárára.