Sziasztok, teljesen kezdő vagyok rádiózás terén, most lett több rádió is a környezetemben, és észrevettem pár érdekes dolgot. Van két eszköz, az egyik egy asztali kisrádió (egy 30 éves ami tud hosszú/közép/rövid hullámot is) egy rúdantennával és ideiglenes megoldásként egy vízszintesen kihúzott 4 m hosszú dróttal. Ez még annak idején a Music FM-et is recsegés nélkül vette, és bejön rajta jópár állomás. A másik egy telefon egy fejhallgatóval. Móron (Székesfehérvár közelében) viszonylag kevés rádió fogható egyszerű rúdantennás rádiókkal a terepviszonyok miatt. Az asztali rádió fogott pár távolabbi magyar rádiót is (Forrás recsegés nélkül pl.), de külföldiek közül csak a Radio Slovensko jött. Telefonon fejhallgatóval több állomást fogok, de mindent csak recsegéssel (azokat is amiket az asztalin tisztán): 98.6 Manna FM, 105.1 Vlna szerintem Selmecbányáról, 106 Europa2 ha jól láttam Besztercebányáról. Érdekesség, hogy van olyan is, de csak az egyik Slovensko-freki, amit csak az asztali fog. Az előbbiek egyike se jött az asztalin, viszont ami bejött rajta, sokkal tisztább mint telefonnal, köztük az a Slovensko frekvencia is, amit a telefon nem lát. A másik, hogy bizonyos rádiók úgy jöttek jobban, ha vízszintesen húztam ki a fejhallgatót, de néhánynál inkább függőlegesen kellett. A harmadik hogy a telefont valamiért előfordul hogy 50 kHz-vel alá vagy fölé kell hangolnom hogy jól jöjjön (Manna 98.55, Vlna 105.15, Europa2 106.05) a közeli adóknál nem kell. Mi okozhatja azt hogy a telefon több rádiót fog de rosszabb minőségben, hogy különböző pozícióban jönnek a rádiók és az 50 kHz-s különbségeket? Próbáltam keresni leírásokat DX-hez hátha megválaszolják ezeket, de inkább gyakorlatiakat találtam (milyen felszerelést vegyünk/hogy állítsuk be, stb.), elméletit azonban nem sikerült, tudtok esetleg valami jó online anyagot a rádiózás/DX elméleti részéhez?
Előre is köszönöm!