RADIOSITE Fórum

• Ionoszférikus terjedések (ES)

#187550  Szerző: shadoe

Kovi02 írta: 2020.06.20. 20:07
shadoe írta: 2020.06.20. 19:24
Ma délelőtt 10 órakor brutális terjedést tapasztaltam a mezei rádiós magnómon. Elnyomta a helyi Rádió 1-et is. Gyanúm szerint délkeletről jött, és nagyon nem tűnt szomszédos, sőt még csak nem is európai országnak.
Melyik frekin nyomta el az R1-t? ha a közelemben rádióztál,akkor lenne rá tippem.
91,1 és 90,4 se nagyon ment, én meg félúton lakom Szolnok és Félegyháza között. Eleve a szokatlan erejű terjedés is az FM sáv első felére korlátozódott.
 #187540  Szerző: Kovi02

joe írta: 2020.06.21. 15:32
Kovi02 írta:
kristikoma írta: 2020.06.21. 07:13 Svéd és finn rádiók jönnek CCIR-en. YLE YKSI, SR P1, SR P2, SR P3 például, több helyen.
Volt ma minden, a terjedés ma nem volt erős, de annál változatosabb, Spanyolország,Franciaország,Anglia,Dánia,Svédország,Finnország,Oroszország,Fehéroroszország,Ukrajna,Törökország,Libanon,Szíria is beterjedt. Én inkább nem is próbáltam menet közben azonosítgatni, inkább felvettem az egészet. :D
...én meg már kezdek beleunni...itt voltak a svédek - 300W-nál nagyobb adó RDS-sel jött - majd Libanon hozott némi izgalmat - volt egy rövidke időszak, mikor nem Bejrút jött - be is esett pár nem listázott adó - török helyi rádió nem képes beírni a PS-be az adó nevét, csak reklámot nyom - ezért is lehet pénzt kérni...szírekről pedig felesleges bármit írni - őskáosz... :hit:
Én olyan fáradt voltam,hogy csak ültem a laptop előtt,és csak nyomkodtam a record gombot. :D

Annyira nem unalmas ez, svédekből nálam az elmúlt években óriási hiány volt,legalább bepótolom azt,ami kimaradt. :D Nálam nem Libanon,hanem Törökország hozott pár új adót,legalább nem csak Adana és Ankara üvöltött végig.
Moszkva környéke CCIR-en meg kimondottan érdekes volt,az a rész sűrűn jön OIRT-on,meg néha CCIR alján is,de most a sáv tetejéig szólt.
A spanyol terjedésnek meg azért örültem,mert ebben a szezonban eddig nem sokszor szóltak,ráadásul nem Valencia "foglalta" a legtöbb frekit.

Logolni nem volt már se erőm,se kedvem, remélem valamikor át tudom nézni az IQ-kat, a tegnapi 40-ből úgy 3-ra néztem rá,beesett vagy +20 adó, ma is volt legalább ennyi, "alig várom". :D
 #187539  Szerző: joe

Kovi02 írta:
kristikoma írta: 2020.06.21. 07:13 Svéd és finn rádiók jönnek CCIR-en. YLE YKSI, SR P1, SR P2, SR P3 például, több helyen.
Volt ma minden, a terjedés ma nem volt erős, de annál változatosabb, Spanyolország,Franciaország,Anglia,Dánia,Svédország,Finnország,Oroszország,Fehéroroszország,Ukrajna,Törökország,Libanon,Szíria is beterjedt. Én inkább nem is próbáltam menet közben azonosítgatni, inkább felvettem az egészet. :D
...én meg már kezdek beleunni...itt voltak a svédek - 300W-nál nagyobb adó RDS-sel jött - majd Libanon hozott némi izgalmat - volt egy rövidke időszak, mikor nem Bejrút jött - be is esett pár nem listázott adó - török helyi rádió nem képes beírni a PS-be az adó nevét, csak reklámot nyom - ezért is lehet pénzt kérni...szírekről pedig felesleges bármit írni - őskáosz... :hit:
 #187537  Szerző: Kovi02

#187529  Szerző: kristikoma

Svéd és finn rádiók jönnek CCIR-en. YLE YKSI, SR P1, SR P2, SR P3 például, több helyen.
 #187527  Szerző: Kovi02

shadoe írta: 2020.06.20. 19:24
Ma délelőtt 10 órakor brutális terjedést tapasztaltam a mezei rádiós magnómon. Elnyomta a helyi Rádió 1-et is. Gyanúm szerint délkeletről jött, és nagyon nem tűnt szomszédos, sőt még csak nem is európai országnak.
Melyik frekin nyomta el az R1-t? ha a közelemben rádióztál,akkor lenne rá tippem.

Amúgy ma óriási délkeleti terjedés volt,szerintem nem volt 3 ilyen az elmúlt 5 évben, viszonylag keskeny sávból (126-137 fok között) jöttek az adók,de 108MHz-ig úgy 3 órán keresztül,olyan adókkal amiket még soha nem vettem.
Itt vannak a logjaim: https://www.fmlist.org/fm_logmap.php?da ... &omid=3708
 #187524  Szerző: shadoe

#187522  Szerző: Kovi02

joe írta:Volt már ilyen, az egyik irányba jól ment a terjedés, a másik irányban nem...ma délelőtt hogy jöttek az izraeli adók? - elejéről lemaradtam, de a "teljes" Izrael itt volt. Természetesen vannak nem listázott adók is közötte, vajon melyik adóállomást jelenti a "Q" azonosító? és az "A" - talán Ariel, a "T" Tel Aviv mellett még Atara is? "Y" Felső-Názeret - héber ábc "עִ" betűje... :) - ott a rádió adóállomás a város legmagasabb pontján https://goo.gl/maps/WV18zR8sC9nHJpKB7
Itt nagyon durva volt Izrael is, a sáv végén is lazán jöttek olyan adók,amiket még sosem fogtam.
Q az szerintem Qalansuwa, MaKant már fogtam ilyen "kóddal".
Y pedig Netanya, de ma Nazareth TX-el vettem a Nas Radio-t "A-Nas_Y_" PS-sel,szóval az a régió is adhatja.

Itt minden volt,rengeteg nem listázott adóval,így fejből:
Izrael:
88,0 KAN88 Y -> Netanya ?
90,5 Moresh@T -> Tel Aviv?
96,3 Radios 100FM -> ?
97,5 Gimel T -> Tel Aviv ?
101,5-n is volt valami,majd utánanézek, talán 4312/4302 volt a PI,de ebben nem vagyok biztos,de nem volt listázva.
Libanon:
91,0 A220 ? Nidaa FM PI kód,de Sawt Al-Enjil listázva a frekin
91,3 Izaat Al-Nour - ?
95,1 Al-Fajr - ?
101,3 Jaras Scoop FM - ?
+ Sawt Al-Mahaba A02F PI kódot ad.
Palesztina :
PBC1 : 98,8 100,1 - ??

és az IQ-kat igazán meg sem néztem ,van belőlük úgy 2 órányi. :D
 #187521  Szerző: joe

Volt már ilyen, az egyik irányba jól ment a terjedés, a másik irányban nem...ma délelőtt hogy jöttek az izraeli adók? - elejéről lemaradtam, de a "teljes" Izrael itt volt. Természetesen vannak nem listázott adók is közötte, vajon melyik adóállomást jelenti a "Q" azonosító? és az "A" - talán Ariel, a "T" Tel Aviv mellett még Atara is? "Y" Felső-Názeret - héber ábc "עִ" betűje... :) - ott a rádió adóállomás a város legmagasabb pontján https://goo.gl/maps/WV18zR8sC9nHJpKB7
 #187514  Szerző: Kovi02

joe írta: 2020.06.18. 19:39
Kovi02 írta:Nálad volt OIRT-on dupla ugrás? Az orosz kolléga vett eléggé sok magyar adót CCIR-en
Nem, nem néztem az OIRT sávot. Van pár IQ felvételem a CCIR sávból, de északnak néző antennával...nem valószínű hogy lesz rajtuk bármi vétel kelet felől. Amúgy reggel láttam a 48,25-ön TV vivőt, a 49,75 többet is, az 59,25-ön kép is volt, de azonosíthatatlan, mert minimum 3 csatorna keveredett - ez úgy fél 9 magasságában volt.

Mivel munkanap van így nem értem rá a sávot fürkészni, kb. 11-től este 7-ig nem is voltam számítógép előtt...
Nekem meg most esett le,hogy TV-re is ránézhettem volna, sajnálom hogy nem tettem. :(
Annyira idegesítő,hogy mások CCIR-en vesznek egy tőlem 50km-re lévő adót dupla ugrással,nekem meg 1x ugrás is alig volt. :x

Amúgy IQ-ból meglett Norvégia is, 101,0-n F35B PI-t kaptam -> Radio Tonsberg 61W-os adója. :D
Emellett ami élőben nem sikerült arról a részről,az Lettország, szerencsére azt a rövid sávot,amikor Litvánia és Észtország jött,felvettem,így sikerült pár lett adót is azonosítanom.
  • 1
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 552