robert11 írta: ↑2020.07.18. 10:49Szóval gyerekek ti nem hallottatok nem tudjátok milyen is volt az igazi PetőfiÉn hallottam a régi Petőfi Rádiót, még jóval előtted kezdtem hallgatni. Több ponton is javítalak, ha nem haragszol meg érte.

Szóval, ne mondj olyat, hogy a 80-as években volt az igazi Petőfi Rádió. Előtte jó ötven évig is létezett, teljesen más struktúrával, mindig az adott kornak megfelelően volt az igazi. A XXI. század egészen más, mint a XX., így 2007-ben ideje volt váltani. Annyira jól sikerült, hogy még az akkori országos kereskedelmi rádiók is pert indítottak, hogy elviszi a hallgatókat.

De vissza a múltba!
Komjáthy kívánságműsora sosem ment vasárnap. Fiataloknak című kívánságműsora péntek este ment másfél órában, rengeteg ritkasággal, amit végig leadott (fel lehetett venni). Vasárnap délelőtt a Vasárnapi Koktél ment, ami egy zenei bemutatóműsor volt.
B. Tóth Lászlónak is volt több műsora. 1982 áprilisáig a Szombat esti diszkó című műsor ment, amit akkor a Poptarisznya váltott. Az fél négytől hatig volt vasárnap. Eredeti teljes felvételem van róla, ami '82-ben készült.

Eleinte sokáig bizony három zene ment le a magnósoknak éppúgy, mint most (csak akkor egy kincs volt, ma meg hagyományőrzés, mert ki a fene vesz fel manapság rádióból zenét?). Később önálló egy órás blokkot kapott, Poptarisznya magnósoknak címmel.
Na a középhullámot meg inkább hagyjuk. Az csak elenyésző gond, hogy monó, de az, hogy tompa hangzású, szinte a szöveges műsorokhoz is kevés, nemhogy a zenéhez!
A Calypso '89 májusában kényszerből indult az addig a Petőfi Rádió által kizárólagosan használt 873 kHz-en. Tervezték FM-re költöztetését (éppen B. Tóth lobbizott érte rengeteget), de nem jött össze. Emiatt szűnt meg, én is sajnáltam. És a Calypsón sosem volt nemzetiségi műsor. Kevered a vidéki AM frekikkel (ugyanez a 873 kHz ment Pécsen is, na ott volt három órányi nemzetiségi, német és szerbhorvát). Egyébként ha érdekel, leírom az AM frekiket neked: 873 Bp és Pécs, 1116 Mosonmagyaróvár, 1188 Szolnok és Szombathely, 1251 Balatonszabadi (később Marcali) és Nyíregyháza, 1341 Bp (régebben, talán 1980-ig, Szülőföldünk ment ezen), 1350 Győr.
Tegyük hozzá, hogy a Petőfi Rádió (a 3. műsor, azaz ma Bartók Rádió után másodikként) már a hetvenes évek legelejétől FM-en (URH-n) is fogható volt, 1983-tól sztereóban is.
A lényeg, hogy a hagyományos, több műfajból előre szerkesztett műsorfolyamot ma a Kossuth Rádió adja, ami azelőtt a Petőfin is volt. Nem kell ma már több, a Petőfi legyen a fiataloké. Az ott kiesett műsorokat a Kossuth Rádió többnyire átvette.
Még vízállásjelentés is van 12:45-kor.

Az igazat, csakis az igazat, a színtiszta igazat mondom, Isten engem úgy segéljen!