Kb. másfél éve sejtettem már, hogy ez be fog következni. A Tiszttartó-féle Petőfi három év alatt nem fejlődött semmit, hiába frissítették a zenei kínálatot, alakítgatták a műsort és tartották a hallgatottságukat. Az évekig ismételt órakezdő zenék (Zero, High hopes, Streets of you és társaik), a szintén évek óta napi szinten hallható recurrent dalok, és a monoton, egy kaptafára épülő zenei órák miatt annyira kifújt már a koncepció, hogy muszáj volt lépni. Visszaolvasva a fórumban látom, hogy ezekről a problémákról ti is rengeteget írtatok, és gondolom, a cégen belül is sokan jelezték ezeket, mégsem történt érdemi javulás éveken át. Tavaly decemberben annyi pozitív változás volt, hogy némileg frissítették a recurrent dalokat, és régebbi magyar számokat is elkezdtek játszani (Ha lemegy a nap, Gyémánt, Azok a boldog szép napok, stb.), de az összkép ettől sem javult sokat. Már mindenki számára nyilvánvaló volt, hogy a jelenlegi vezetőség teljes mértékben képtelen a fejlődésre/fejlesztésre, nem tud mit kezdeni a rádióval, így logikus és helyénvaló lépés volt az elbocsátásuk. Abban biztos vagyok, hogy azt a közmédia vezetősége is belátta, hogy hülyeség volt 2015 végén-2016 elején letérni az addigi alter irányvonalról. A kereskedelmi jellegű, mainstream Petőfi Rádió kétszer is megbukott, 2017-ben Petővel, és 2021-ben Tiszttartóval, ezúttal véglegesen. Arról, hogy ez után mi jön, nem sokat tudunk, valóban kevés részletet árultak el. Én abban bizakodom, hogy hasonlítani fog a 2007-2016 közötti "Nagyon zenés" Petőfire. Személy szerint nekem a rock-kal, alternatívval nincs semmi bajom, sőt, szerintem egy közszolgálati zenei rádiónak sokkal inkább feladata, hogy ilyeneket játsszon, mint a nemzetközi slágerlisták number one-jait. Az 50 százalék vagy nagyobb magyar zenei arány sem annyira rossz, ha jól válogatják a magyar dalokat. Abban biztos vagyok, hogy a jelenlegi, kifejezetten mainstream rádiós arculat egy az egyben megy a kukába, és őszintén szólva kicsit sem fogom sajnálni. Remélem, hogy legalább olyan jó lesz az új, mint a 2013 és 2016 közötti. Izgalmas kérdés még, hogy mennyire nyúlnak majd bele a műsorrendbe, maradnak-e a jelenlegi műsorvezetők, jönnek-e újak, mit fog jelenteni a gyakorlatban a "kulturális jelleg", stb... Ezekkel kapcsolatban nyilván még csak találgatni lehet, de remélem, mihamarabb lesznek konkrétabb infók is. Béli Ádám személyével kapcsolatban annyit, hogy rádiós tapasztalata valóban nincs, a média egyéb területein viszont rengeteg van neki, és nyilván lesznek a csapatában profi rádiós szakemberek is. Egyébként pont Tiszttartó a példa arra, hogy a tapasztalat nem feltétlenül garancia a sikerre. Poprádiónak meg pont elég a Retro, a hamarosan kvázi országossá váló R1, és a rengeteg különböző helyi adó.
Én minden estre bizakodva, kíváncsian várom az új Petőfit!