RADIOSITE Fórum

• Antennák

#202835  Szerző: TTomi1991

Promenád írta: 2024.10.25. 09:59
TTomi1991 írta: 2024.10.25. 08:35
Promenád írta: 2024.10.25. 01:22
És mi van, ha veszel két 1 centi átmérőjű, 80 centi hosszú alumínium csövet, közvetlenül csatlakoztatsz koaxot rá, majd a rádió előtt közvetlenül a balun és rá a rövid szalagkábel? Az eredmény nem ugyanaz lenne?
Az is jó, az egy nyitott dipól ami 75 ohm impedanciával bír. Viszont maga a dipól ha jól tudom így is szimmetrikus, a különbség abban rejlik, hogy negyed akkora az impedancia a hurokdipólhoz képest. Nem akarok butaságot írni de mintha adótornyokon is használnák ezt emeletes elrendezésben.
Igen, használnak emeletes és nem emeletes változatban, sőt egyes esetekben tripleget is, csak annyi a difi, hogy az adókhoz méretezett antennák talpponti ellenállása megközelítőleg nem 75 Ω, hanem 50.
Igen azt elfelejtettem hozzátenni hiszen adó oldalon 50 ohm szokott lenni az impedancia. 75 ohm-ot csak vételnél használnak kivéve az RF modulátor hiszen az tulajdonképpen egy mini TV vagy rádióadó (ez utóbbi a jól ismert FM transzmitter). Nyilván nem a profi használatra gondoltam hanem otthonira.
 #202834  Szerző: Promenád

TTomi1991 írta: 2024.10.25. 08:35
TTomi1991 írta: 2022.10.17. 19:28

Ilyeket még manapság is lehet kapni. Véleményem szerint egy 1,5 m-es félhullámú dipóllal jól járnál. Abban van gyári illesztés, koax-szal le lehet vezetni a jelet, aztán a vevőnél illeszted a szalagkábel bemenethez. Ezt lehet félhullámú koax balunnal is, vagy veszel még pluszban URH sávra való balun trafót (tudtommal ferritmagos jó erre a frekire), erre ráteszel egy rövid szalagkábelt ha van majd ez mehet a vevőbe. Végig szalagkábellel nem járnál jó mindentől távol kell vezetni zavarérzékeny főként manapság ebben az elektroszmogos világban.
És mi van, ha veszel két 1 centi átmérőjű, 80 centi hosszú alumínium csövet, közvetlenül csatlakoztatsz koaxot rá, majd a rádió előtt közvetlenül a balun és rá a rövid szalagkábel? Az eredmény nem ugyanaz lenne?
Az is jó, az egy nyitott dipól ami 75 ohm impedanciával bír. Viszont maga a dipól ha jól tudom így is szimmetrikus, a különbség abban rejlik, hogy negyed akkora az impedancia a hurokdipólhoz képest. Nem akarok butaságot írni de mintha adótornyokon is használnák ezt emeletes elrendezésben.
Igen, használnak emeletes és nem emeletes változatban, sőt egyes esetekben tripleget is, csak annyi a difi, hogy az adókhoz méretezett antennák talpponti ellenállása megközelítőleg nem 75 Ω, hanem 50.
 #202833  Szerző: TTomi1991

nyikolaj írta: 2022.10.17. 13:11 Egy Sanyo hifi,, szalagkábeles csatlakozású!
Egyszer egy másfélméteres gyári(bolti) szalagantennát csatlakoztattam hozzá, tök jó volt,, csak azok a az antennák olyan gagyik, hogy 1 nap után egyből elszakadnak, és el is szakadt.
Ilyeket még manapság is lehet kapni. Véleményem szerint egy 1,5 m-es félhullámú dipóllal jól járnál. Abban van gyári illesztés, koax-szal le lehet vezetni a jelet, aztán a vevőnél illeszted a szalagkábel bemenethez. Ezt lehet félhullámú koax balunnal is, vagy veszel még pluszban URH sávra való balun trafót (tudtommal ferritmagos jó erre a frekire), erre ráteszel egy rövid szalagkábelt ha van majd ez mehet a vevőbe. Végig szalagkábellel nem járnál jó mindentől távol kell vezetni zavarérzékeny főként manapság ebben az elektroszmogos világban.
 #202832  Szerző: Landsmann

Promenád írta: 2024.10.25. 01:18
Landsmann írta: 2024.10.21. 20:36 Nekem elvileg holnap hozza a futár az Iskra FM50 antennát.
Előzmény: Körülbelül két és fél éve online hallgatom a debreceni Best FM rádiót. Elég gyakran járok Debrecenbe, így a kocsiban is azt hallgatom amikor vétel közelbe kerülök. Közlekedési és egyéb információk miatt jó, ha eljutnak hozzám a hírek. De ezen kívül a zenei kínálata is az összes rádió közül ennek áll legközelebb hozzám. Így aztán amikor szinte ingyen jutottam egy Sony autórádióhoz, elhatároztam, próbát teszek, hátha sikerül a sugárzott adást is fogni. A kacatjaim között találtam egy 12 V-os laptop tápegységet, ami mindenféle átalakítás nélkül használható. Közben egy régi PC tápegységét is átalakítottam, de a laptop táp jobb, hiszen nincs semmi hangja, nem zúg benne a ventilátor. Az autórádióhoz lehet csatlakoztatni külső antennát, így először pár méter koax végére egy kis huzal antennát eszkábáltam. Kis próbálkozás után egész jó eredményt értem el, még az RDS információk is megjelentek a rádión. Akkor még nem tudtam, hogy ez nem lesz tartós állapot. Csakhamar rájöttem, hogy bizony ez a vételminőség nagyon nem állandó. Napközben mindig rosszabb, estére javul a helyzet. Nem stabil. Ekkor gondoltam, hogy egy normális FM antennát kellene venni. Ez meg is történt egy Dipol 3/RZ B típusú antenna személyében. Már összeszereléskor kezdődtek a problémák. Először is az elemek rögzítéséhez adott csavarok rövidek voltak. Akárhogy próbáltam, az anyát nem tudtam rákapatni a csavarra. Legalább 2-3 mm-el hosszabbnak kellett volna lennie. Sebaj, csavar csere, probléma megoldva. Jöhet a következő. Mivel koaxos a kivezetése az antennának, benne van a baluntrafó. Igen ám, de ez amolyan hevenyészett módon lett beforrasztva. A kis panelre nem lett teljesen rátolva a csatlakozó, és úgy forrasztották be. Ennek az lett az eredménye, hogy a csatlakozó középső szálának a lába nem ért el a panelig és nem is lett összeforrasztva. Megoldás, az árnyékolás forrasztásait leforrasztani, megtisztítani, majd a csatlakozóit rendesen a helyére tolva visszaforrasztani. Így már jó lett. Rákötöttem az antennát, irányba állítottam a padlástérben és ellenőrzés. Az eredmény lehangoló volt. Rosszabb lett az eredmény, mint a kis huzalantennával. Nincs mese, akkor ott a padlástérben nincs jó helye az antennának. Felvittem a padlásszoba fölötti padlástérbe. Ez körülbelül 3 méterrel magasabban van az előző pozíciótól. A tv antenna is itt foglal el helyet, csak az Komádi irányába áll, ezt meg Debrecen felé kell fordítani. Ott fent már elég intenzív jelet kaptam, de sajnos vele együtt a 100 kHz-el feljebb lévő kékesi Retró Rádiót is. Na, akkor átmegyünk a padlástér déli oldalára, ott a Retrót sok fal árnyékolja, míg a Best FM-et csak egy. Na, ez volt a legrosszabb, itt semmi sem jött. Kínomban már kivittem az erkélyre az antennát. Itt már jobb lett az eredmény, de még mindig nem stabil. A Retró csicsergése áthallatszik. Néha egész jó a terjedés, ilyenkor a TP felirat is megjelenik a kijelzőn.
Viszont itt elgondolkodtam valamin. Bejön a Hír FM és a Rádió 1 Debrecenből, sőt a Rádió 1 Hajdúszoboszlóról és Derecskéről is RDS-el, miközben a Best FM iszonyatosan rossz minőségben. Sokszor a sztereó jelzés is eltűnik. Ez meg hogy lehet? A Hír FM-et és a Best FM-et nagyjából azonos teljesítménnyel sugározzák. A frekvencia.hu oldalon látom, hogy a Best FM irányított antennáról jön. Tehát ennek van valami fő sugárzási iránya. Sehol sem leltem fel az adatot, hogy mégis merre történik a sugárzás. De tapasztalataim szerint annak délkeletinek kellett lennie. Írtam az NMHH-nak, egy próbát megér, hátha megírják. Két nap múlva megjött a válasz. Valóban nincs publikusan elérhető ilyen jellegű műszaki adat az adókról és nem is tervezik hogy legyen, de elárulták, hogy 120 fokos irányba történik a sugárzás. Na, ezaz! Jól sejtettem. Viszont ezzel akkor van egy kis baj. Még az az 56 km nem is lenne nagyon problémás. A gond az, hogy a továbbítás egyáltalán nem én felém történik. Sőt, én egy kicsit az antenna hátulja felől kapom az adást, ugyanis a sugárzási irányhoz képest én 95 fokkal vagyok nyugatabbra.
Ha jobb vételt akarok, akkor ide nagyobb nyereségű antenna kell. Így esett a választás az Iskra FM50-re. Ennek sokkal szűkebb a vételi iránya, így várhatóan a Retró Rádiót is gyengébben veszi, vele együtt erősebben a Best FM-et és várhatóan ez a két tulajdonság elég lesz a jobb minőségű vételhez. Ugyanis a Retró Rádió az antennát 85 fokos irányból éri és bizony az a több mint 30-szoros teljesítménykülönbség, még ha az körsugárzó is, elég erővel ér ide, hiszen csak szűk dupla távolságban van Debrecenhez képest, viszont jóval magasabban így a tereptárgyak kevésbé árnyékolnak. Tegnap a padlástérbe behúztam a másik koax kábelt aminek a végén a kis huzalantenna volt. A rádióba bedugva a kábelt, aminek a végére nincs kötve semmi a padláson, sajnálatos módon a Retró Rádió már megszólalt, ez nem túl jó jelzés. Első körön itt a padlástérben próbálom ki az antennát, ha ott nem jó, akkor megyünk feljebb a padlásszoba fölötti térbe. Ez lenne a legmagasabban és a legkisebb árnyékoló közeggel körbe véve illetve van még lent az erkély előtt terület a falon. De az jónéhány méterrel alacsonyabban van, igaz a Retrónak remek árnyékolást adna az, hogy az egész ház takarja a jel útját. Viszont a jelenlegi helytől is alacsonyabban lenne egy kicsit. Tetőn kívülre nem akarom rakni villámvédelmi szempontból.
Remélem hogy valamelyik padlástéri hely jó lesz. Egyébként vasárnap és egy héttel korábban is délelőtt a nyíregyházi Best FM-et befogtam egész jó minőségben. Bár ennek vétele nem cél, csupán érdekességből próbáltam ki. Az antenna iránya egyébként ahhoz is jó, mert Debrecenhez képest egy nagyon picit van nyugatabbra, de az bőven belefér az antenna vételi szögébe. Még az FM50-nek is, mert talán 10-15 fok az eltérés.
Hú, kicsit hosszúra sikeredett az írásom, de a történet is az. Roppant kíváncsi leszek az új antennára. Szerencsére úgy van kiépítve a kábelezés, hogy nem kell megbontanom ahhoz, hogy a másik antennát beintegráljam, ugyanis két külön koax kábel van behúzva, így ha az antenna a kábel végére kerül, egyszerűen csak a rádiónál átdugom az antennadugót és meglátom, hogy melyik ad jobb minőségű vételt.
Azt elfelejtetted hozzátenni, hogy az általad venni kívánt Best FM vertikálisan sugározz, ezzel szemben a Retró horizontálisan. Ha a sugárzási irány nem abban a szögben van, mint a lakóhelyed, akkor hiába a több elemes antenna nagyobb nyeresége nem biztos, hogy ezzel jobban fogod venni, hiszen te a beesési sugárzási szögből kiesel. Egy biztos : Minél több elemből áll az antenna, annál nagyobb a nyereség, viszont az irány szög annál inkább csökkeni is fog. Egyébként nekem is ez az antenna van elhelyezve a padlástérben egy antennaerősítővel megfejelve. Nekem a szerb magyar nyelvű rádiók vétele volt a cél.
Nem tettem hozzá, mert a Retró vétele nem volt cél, az nekem csak zavarforrás a 100 kHz eltérés miatt. Sokszor olyan erővel jön még így is, hogy bizony zavar 100 kHz-el lejjebb, hiába van függőleges pozicióban az antenna. De fel lett szerelve az antenna. Padlástérbe raktam, mert a padlásszoba fölötti padlástérben nem lehet irányba állítani, nincs akkora hely. :) De azt hiszem így is sikerült jól pozicionálni. Antennaerősítő nélküli a vétel. Szerencsére a Retró annyira gyengén jön, hogy az már nem okoz problémát. Okoz más. Ugyanezen a frekvencián van egy ukrán adó. Na, időnként az is jön és most már inkább ez a probléma. A minap az ukrán adó és a Retró szólt egyszerre. De alapjában véve sokkal jobb lett a vétel, kevesebb a sistergés és csak rövid időszakos. Gondolom most valami extrém terjedés van. Tegnap számoltam össze, 65 rádióadót tudtam beazonosítani. Lista az adókról: https://landsmann.wordpress.com/2024/10/24/fm-domping/ Az extrémebbek egy szerb adó Szabadkáról és a Széchenyi hegyről a Rádió 1, Petőfi és talán a Kossuth. A szerbnek totál háttal van az antenna, a Széchenyi hegyinek hátulról, oldalról. Pontosan Debrecen felé van irányítva az antenna, de az esetek 80 %-ában a nyíregyházi Best FM is jön élvezhető minőségben. Ott meg egy román adó pofázik bele 100 kHz-el alatta. Volt eset, amikor a nyíregyházi jobban jött mint a debreceni. Akkor még nem volt pontosan beállítva az antenna. A nyíregyházihoz vagy 15 fokkal balra kellene fordítani az antennát. De a debreceni vétele a cél, a többi csak járulékos dolog. Alkalmanként teljesen vagy majdnem teljesen elmegy az adás, részben ilyenkor a nyíregyházi erősödni szokott, majd az is elgyengül és tombolnak az ukránok, szlovákok, bár ez utóbbi helyről talán 3 adást fogtam. Inkább a román adók dominálnak, azok jóval közelebb vannak.
 #202831  Szerző: Promenád

Egyszer egy másfélméteres gyári(bolti) szalagantennát csatlakoztattam hozzá, tök jó volt,, csak azok a az antennák olyan gagyik, hogy 1 nap után egyből elszakadnak, és el is szakadt.
 #202830  Szerző: Promenád

Promenád írta: 2024.10.25. 01:18
Landsmann írta: 2024.10.21. 20:36 Nekem elvileg holnap hozza a futár az Iskra FM50 antennát.
Előzmény: Körülbelül két és fél éve online hallgatom a debreceni Best FM rádiót. Elég gyakran járok Debrecenbe, így a kocsiban is azt hallgatom amikor vétel közelbe kerülök. Közlekedési és egyéb információk miatt jó, ha eljutnak hozzám a hírek. De ezen kívül a zenei kínálata is az összes rádió közül ennek áll legközelebb hozzám. Így aztán amikor szinte ingyen jutottam egy Sony autórádióhoz, elhatároztam, próbát teszek, hátha sikerül a sugárzott adást is fogni. A kacatjaim között találtam egy 12 V-os laptop tápegységet, ami mindenféle átalakítás nélkül használható. Közben egy régi PC tápegységét is átalakítottam, de a laptop táp jobb, hiszen nincs semmi hangja, nem zúg benne a ventilátor. Az autórádióhoz lehet csatlakoztatni külső antennát, így először pár méter koax végére egy kis huzal antennát eszkábáltam. Kis próbálkozás után egész jó eredményt értem el, még az RDS információk is megjelentek a rádión. Akkor még nem tudtam, hogy ez nem lesz tartós állapot. Csakhamar rájöttem, hogy bizony ez a vételminőség nagyon nem állandó. Napközben mindig rosszabb, estére javul a helyzet. Nem stabil. Ekkor gondoltam, hogy egy normális FM antennát kellene venni. Ez meg is történt egy Dipol 3/RZ B típusú antenna személyében. Már összeszereléskor kezdődtek a problémák. Először is az elemek rögzítéséhez adott csavarok rövidek voltak. Akárhogy próbáltam, az anyát nem tudtam rákapatni a csavarra. Legalább 2-3 mm-el hosszabbnak kellett volna lennie. Sebaj, csavar csere, probléma megoldva. Jöhet a következő. Mivel koaxos a kivezetése az antennának, benne van a baluntrafó. Igen ám, de ez amolyan hevenyészett módon lett beforrasztva. A kis panelre nem lett teljesen rátolva a csatlakozó, és úgy forrasztották be. Ennek az lett az eredménye, hogy a csatlakozó középső szálának a lába nem ért el a panelig és nem is lett összeforrasztva. Megoldás, az árnyékolás forrasztásait leforrasztani, megtisztítani, majd a csatlakozóit rendesen a helyére tolva visszaforrasztani. Így már jó lett. Rákötöttem az antennát, irányba állítottam a padlástérben és ellenőrzés. Az eredmény lehangoló volt. Rosszabb lett az eredmény, mint a kis huzalantennával. Nincs mese, akkor ott a padlástérben nincs jó helye az antennának. Felvittem a padlásszoba fölötti padlástérbe. Ez körülbelül 3 méterrel magasabban van az előző pozíciótól. A tv antenna is itt foglal el helyet, csak az Komádi irányába áll, ezt meg Debrecen felé kell fordítani. Ott fent már elég intenzív jelet kaptam, de sajnos vele együtt a 100 kHz-el feljebb lévő kékesi Retró Rádiót is. Na, akkor átmegyünk a padlástér déli oldalára, ott a Retrót sok fal árnyékolja, míg a Best FM-et csak egy. Na, ez volt a legrosszabb, itt semmi sem jött. Kínomban már kivittem az erkélyre az antennát. Itt már jobb lett az eredmény, de még mindig nem stabil. A Retró csicsergése áthallatszik. Néha egész jó a terjedés, ilyenkor a TP felirat is megjelenik a kijelzőn.
Viszont itt elgondolkodtam valamin. Bejön a Hír FM és a Rádió 1 Debrecenből, sőt a Rádió 1 Hajdúszoboszlóról és Derecskéről is RDS-el, miközben a Best FM iszonyatosan rossz minőségben. Sokszor a sztereó jelzés is eltűnik. Ez meg hogy lehet? A Hír FM-et és a Best FM-et nagyjából azonos teljesítménnyel sugározzák. A frekvencia.hu oldalon látom, hogy a Best FM irányított antennáról jön. Tehát ennek van valami fő sugárzási iránya. Sehol sem leltem fel az adatot, hogy mégis merre történik a sugárzás. De tapasztalataim szerint annak délkeletinek kellett lennie. Írtam az NMHH-nak, egy próbát megér, hátha megírják. Két nap múlva megjött a válasz. Valóban nincs publikusan elérhető ilyen jellegű műszaki adat az adókról és nem is tervezik hogy legyen, de elárulták, hogy 120 fokos irányba történik a sugárzás. Na, ezaz! Jól sejtettem. Viszont ezzel akkor van egy kis baj. Még az az 56 km nem is lenne nagyon problémás. A gond az, hogy a továbbítás egyáltalán nem én felém történik. Sőt, én egy kicsit az antenna hátulja felől kapom az adást, ugyanis a sugárzási irányhoz képest én 95 fokkal vagyok nyugatabbra.
Ha jobb vételt akarok, akkor ide nagyobb nyereségű antenna kell. Így esett a választás az Iskra FM50-re. Ennek sokkal szűkebb a vételi iránya, így várhatóan a Retró Rádiót is gyengébben veszi, vele együtt erősebben a Best FM-et és várhatóan ez a két tulajdonság elég lesz a jobb minőségű vételhez. Ugyanis a Retró Rádió az antennát 85 fokos irányból éri és bizony az a több mint 30-szoros teljesítménykülönbség, még ha az körsugárzó is, elég erővel ér ide, hiszen csak szűk dupla távolságban van Debrecenhez képest, viszont jóval magasabban így a tereptárgyak kevésbé árnyékolnak. Tegnap a padlástérbe behúztam a másik koax kábelt aminek a végén a kis huzalantenna volt. A rádióba bedugva a kábelt, aminek a végére nincs kötve semmi a padláson, sajnálatos módon a Retró Rádió már megszólalt, ez nem túl jó jelzés. Első körön itt a padlástérben próbálom ki az antennát, ha ott nem jó, akkor megyünk feljebb a padlásszoba fölötti térbe. Ez lenne a legmagasabban és a legkisebb árnyékoló közeggel körbe véve illetve van még lent az erkély előtt terület a falon. De az jónéhány méterrel alacsonyabban van, igaz a Retrónak remek árnyékolást adna az, hogy az egész ház takarja a jel útját. Viszont a jelenlegi helytől is alacsonyabban lenne egy kicsit. Tetőn kívülre nem akarom rakni villámvédelmi szempontból.
Remélem hogy valamelyik padlástéri hely jó lesz. Egyébként vasárnap és egy héttel korábban is délelőtt a nyíregyházi Best FM-et befogtam egész jó minőségben. Bár ennek vétele nem cél, csupán érdekességből próbáltam ki. Az antenna iránya egyébként ahhoz is jó, mert Debrecenhez képest egy nagyon picit van nyugatabbra, de az bőven belefér az antenna vételi szögébe. Még az FM50-nek is, mert talán 10-15 fok az eltérés.
Hú, kicsit hosszúra sikeredett az írásom, de a történet is az. Roppant kíváncsi leszek az új antennára. Szerencsére úgy van kiépítve a kábelezés, hogy nem kell megbontanom ahhoz, hogy a másik antennát beintegráljam, ugyanis két külön koax kábel van behúzva, így ha az antenna a kábel végére kerül, egyszerűen csak a rádiónál átdugom az antennadugót és meglátom, hogy melyik ad jobb minőségű vételt.
Azt elfelejtetted hozzátenni, hogy az általad venni kívánt Best FM vertikálisan sugározz, ezzel szemben a Retró horizontálisan. Ha a sugárzási irány nem abban a szögben van, mint a lakóhelyed, akkor hiába a több elemes antenna nagyobb nyeresége, nem biztos, hogy ezzel jobban fogod venni, hiszen te a beesési sugárzási szögből kiesel. Egy biztos : Minél több elemből áll az antenna, annál nagyobb a nyereség, viszont az irány szög annál inkább csökkeni is fog. Egyébként nekem is ez az antenna van elhelyezve a padlástérben egy antennaerősítővel megfejelve. Nekem a szerb magyar nyelvű rádiók vétele volt a cél.
 #202829  Szerző: Promenád

Azt elfelejtetted hozzátenni, hogy az általad venni kívánt Best FM vertikálisan sugározz, ezzel szemben a Retró horizontálisan. Ha a sugárzási irány nem abban a szögben van, mint a lakóhelyed, akkor hiába a több elemes antenna nagyobb nyeresége nem biztos, hogy ezzel jobban fogod venni, hiszen te a beesési sugárzási szögből kiesel. Egy biztos : Minél több elemből áll az antenna, annál nagyobb a nyereség, viszont az irány szög annál inkább csökkeni is fog. Egyébként nekem is ez az antenna van elhelyezve a padlástérben egy antennaerősítővel megfejelve. Nekem a szerb magyar nyelvű rádiók vétele volt a cél.
 #202815  Szerző: Landsmann

Nekem elvileg holnap hozza a futár az Iskra FM50 antennát.
Előzmény: Körülbelül két és fél éve online hallgatom a debreceni Best FM rádiót. Elég gyakran járok Debrecenbe, így a kocsiban is azt hallgatom amikor vételközelbe kerülök. Közlekedési és egyéb információk miatt jó, ha eljutnak hozzám a hírek. De ezen kívül a zenei kínálata is az összes rádió közül ennek áll legközelebb hozzám. Így aztán amikor szinte ingyen jutottam egy Sony autórádióhoz, elghatőároztam, próbát teszek, hátha sikerül a sugárzott adást is fogni. A kacatjaim között találtam egy 12 V-os laptop tápegységet, ami miondenféle átalakítás nélkül használható. Közben egy régfi PC tápegységét is átalakítottam, de a laptop táp jobb, hiszen nincs semmi hangja, nem zúg benne a ventilátor. AZ autórádióhoz lehet csatlakoztatni külső antennát, így először pár méter koax végére egy kis huzal antennát eszkábáltam. Kis próbálkozás után egész jó eredményt értem el, még az RDS információk is megjelentek a rádión. AKkor még nem tudtam, hogy ez nem lesz tartós állapot. Csakhamar rájöttem, hogy bizony ez a vételminőség nagyon nem állandó. Napközben mindig rosszabb, estére javul a helyzet. Nem stabil. Ekkor gondoltam, hogy egy normális FM antennát kellene venni. Ez meg is történt egy Dipol 3/RZ B típusú antenna személyében. Már összeszereléskor kezdődtek a problémák. Először is az elemek rögzítéséhez adott csavarok rövidek voltak. Akárhogy próbáltem, az anyát nem tudtam rákapatni a csavarra. Legalább 2-3 mm-el hosszabbnak kellett volna lennie. Sebaj, csavar csere, probléma megoldva. Jöhet a következő. MIvel koaxos aq kivezetése az antennának, benne van a baluntrafó. Igen ám, de ez amolyan hevenyészett módon lett beforrasztva. A kis panelre nem lett teljesen rátolva a csatlakozó, és úgy forrasztották be. Ennek az lett az eredmémnye, hogy a csatlakozó középső szálának a lába nem ért el a panelig és nem is lett összeforrasztva. Megoldás, az árnyékolás forrasztásait leforrasztani, megtsisztítani, amjd a csatlakozóüt rendesen a helyére tolva visszaforrasztani. Így már jó lett. Rákötöttem az antennát, irányba állítottam a padlástérben és ellenőrzés. Az eredmény lehangoló volt. Rosszabb lett az eredmény, mint a kis huzalantennával. Nincs mese, akkor ott a padláéstérben nincs jó helye az antennának. Felvittem a padlásszoba fölötti padlástérbe. Ez körülbelül 3 méterrel magasabban van az előző poziciótól. A tv antenna is itt foglal el helyet, csak az Komádi irányába áll, ezt meg Debrecen felé kell fordítani. Ott fent már elég intenzív jelet kaptam, de sajnos vele együtt a 100 kHz-el feljebb lévő kékesi Retró Rádiót is. Na, akkor átmegyünk a padlástér déli oldalára, ott a Retrót sok fal árnyékolja, míga Best FM-et csak egy. Na, ez volt a legrosszabb, itt semmi sem jött. Kínomban már kivittem az erkélyre az antennát. Itt már jobb lett az eredmény, de még min dig nem stabil. A Retró cicergése áthallatszik. Néha egész jó a terjedés, ilyenkor a TP felirat is megjelenik a kijelzőn.
Viszont itt elgondolkodtam valamin. Bejön a Hír FM és a Rádió 1 Debrecenből, sőt a Rádió 1 Hajdúszoboszlóról és Derecskéről is RDS-el, miközben a Best FM iszonyatosan rossz minőségben. Sokszor a sztereo jelzés is eltűnik. Ez meg hogy lehet? A Hír FM-et és a Best FM-et nagyjából azonos teljesítménnyel sugározzák. A frekvencia.hu oldalon látom, hogy a Best FM irányított antennáról jön. Tehát ennek van valami fő sugárzási iránya. Sehol sem leltem fel az adatot, hogy mégis merre történik a sugárzás. De tapasztalataim szerint annak délkeletinek kellett lennie. Írtam az NMHH-nak, egy próbát megér, hátha megírják. Két nap múlva megjött a válasz. Valóban nincs publikusan elérhető ilyen jellegű műszaki adat az adókról és nem is tervezik hogy legyen, de elárulták, hogy 120 fokops irányba történik a sugárzás. Na, ezaz! Jól sejtettem. Viszont ezzel akkor van egy kis baj. Még az az 56 km nem is lenne nagyon problémás. A gond az, hogy a seltovábbítás egyáltalán nem én felém történik. Sőt, én egy kicsit az antenna hátulja felől kapom az adást, ugyanis a sugárzási irányhoz képest én 95 fokkal vagyok nyugatabbra.
Ha jobb vételt akarok, akkor ide nagyobb nyereségű antenna kell. Így esett a választás az Iskra FM50-re. Ennek sokkal szűkebb a vételi iránya, így várhatóan a Retró Rádiót is gyengébben veszi, vele együtt erősebben a Best FM-et és várhatóan ez a két tulajdonság elég lesz a jobb minőségű vételhez. Ugyanis a Retró Rádió az antennát 85 fokos irányból éri és bizony az a több mint 30-szoros teljesítméánykülönbség, mégha az körsugárzó is, elég erővel ér ide, hiszen csak szűk dupla távolságban van Debrecenhez képest, viszont jóval magasabban így a tereptárgyak kevésbé árnyékolnak. Tegnap a padlástérbe behúztam a másik koax kábelt aminek a végén a kis huzalantenna volt. A rádióba bedugva a kábelt, aminek a végére nincs kötve semmi a padláson, sajnálatos módon a Retró Rádió már megszólalt, ez nem túl jó jelzés. Első körön itt a padlástérben próbálom ki az antennát, ha ott nem jó, akkor megyünk feljebb a padlásszoba fölötti térbe. Ez lenne a legmagasabban lés a legkisebb árnyékoló közeggel körbe véve. Illetve van még lent az erkély előtt terület a falon. De az jónéhány méterrel alacsonyabban van, igaz a Retrónak remek árnyékolást adna az, hogy az egész ház takarja a jel útját. Viszont a jelenlegi helytől is alacsonyabban lenne egy kisit. Tetőn kívülre nem akarom rakni villámvédelmi szempontból.
Remélem hogy valamelyik padlástéri hely jó lesz. Egyébként vasárnap és egy héttel korábban is délelőtt a nyíregyházi Best FM-et befogtam egész jó minőségben. Vár ennek vétele nem cél, csupán érdekességből próbáltam ki. Az antenna iránya egyébként ahhoz is jó, mert Debrecenhez képest egy nagyon picit van nyugatabbra, de az bőven belefér az antenna vételi szögébe. Még az FM50-nek is, mert talán 10-15 fok az eltérés.
Hú, kicsit hosszúra sikeredett az írásom, de a történet is az. Roppant kíváncsi leszek az új antennára. Szerencsére úgy van kiépítve a kábelezés, hogy nem kell megbontanom ahhoz, hogy a másik antennát beintegráljam, ugyanis két külön koax kábel van behúzva, így ha az antanna a kábel végére kerül, egyszerűen csak a rádiónál átdugom az antennadugót és meglátom, hogy melyik ad jobb minőségű vételt.
 #197289  Szerző: TTomi1991

#197287  Szerző: nyikolaj

Egy Sanyo hifi,, szalagkábeles csatlakozású!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 68