RADIOSITE Fórum

• Retro Rádió

#197577  Szerző: shadoe

Szerintem (kis túlzással) a hallgató az mindig is másodlagos volt. Viszont ami az elmúlt években történt, az elképesztő.
Akkora pusztítás történt a médiapiacon, hogy egy rahedli idő lesz, mire ebből a magyar rádiózás lábra áll - ha egyáltalán. Itt bármikor bárki akarta és csinálta ezt rendesen, vitt bele új színt, kellőképpen kreatív volt, nem adott ki a kezéből harminc éves dögunalmat vagy vállalhatatlan szennyet, és felépített valamit, ami a mai napig jóemlékű, azt jó magyar szokás szerint le kellett nyomni, ledózerolni, sóval behinteni, és soha nem hagyni többet újrasarjadni.
Egy csomó jó rádió szűnt meg, köztük egy 700 ezres követőtáborral rendelkező rádió, a R1 rátelepedett sok értékes helyi adóra, de a R1-nél is pusztítottak, amiből még ma se tért az a rádió észhez, és hogy a témánál maradjak, a Retro rotációját lazán lecserélték egy 90-es évekbeli kereskedelmi rádió színvonalára, közben nem egyszer olvastam, hogy a hallgatók igenis hiányolják a 60-as, 70-es évekbeli zenéket, és igen, a táncdalfesztiválosokat is. Volt annak azért itt helye akkor is, ha az egyéni ízlésünk esetleg tiltakozik, ha már retroról beszélünk, és tudjuk a szó jelentését.
Ha tényleg fontos lenne a hallgató, és nem a politikának meg a zenei szerkesztők egyéni ízlésének rádiózunk, ezek az anomáliák sose történtek volna meg.
Hivatkoznak itt mindenféle "tesztelt zenékre", hogy ez kell a hallgatóknak, hogyne, én meg a dalai láma vagyok, és majd én is elhiszem azt a statisztikát, amit én hamisítok, hogy igazoljam a saját hülyeségem, a munkaundorom és nulla zenei szerkesztésem.
Én ha az Ö3-on belehallgatok vasárnap este a Solid Gold 3 órájába, több zenét kapok, nagyobb változatossággal és sokkal magasabb színvonalon, mint a retron egy egész év alatt. Ha ott megfelel ez a kínálat és más szomszédos országban, akkor Mo.-n is megfelel, csak itt meg se próbálják, a többi meg csak süket önfelmentő szövegelés.
Külföldön nem dumálnak a letesztelt zenékről, hanem csinálják a rádiózást szívvel, lélekkel és tudással, és ez meg is látszik.
 #197576  Szerző: Milán

Érdekes... A Retro Rádió vendége Andrejszki Zoltán többek között a Rádió Dikh ügyvezetője, emelett a Sláger Média Csoport alap embere. Jövőhéten a Slágeren vagy a Dikhen a Retro ügyvezetése lesz a vendég? :D
Kép
 #197574  Szerző: djlacee

noartist írta: 2022.11.16. 15:37
p0tyi írta: 2022.11.16. 12:47 Legalább egy olyan újramárkázást várnék 1-2 éven belül a Retrotól, mint amit ma a narodni / bravo! váltásnál láthattunk a horvát piacon. Gyakorlatilag egy esettanulmány, hogy hogyan is kell ezt 2022-ben, Közép-Európában csinálni.
Én nem várok semmit. Unalmas, befásult, a lehető legolcsóbban megúszós rádiózást látunk ma Magyarországon, szinte a teljes piacon. Bárhová kapcsol az ember, mindenhol ugyanazt hallja, és szinte zéró az érdemi megújulás. Legfeljebb óvatos kísérletezések vannak, aztán vagy bejön, vagy nem. Ennek a fő terepe most a Petőfi, de ez most itt irreleváns.

Gyakorlatilag bármelyik környező országban izgalmasabb a rádiózás, mint itthon.
Ez annak is köszönhető, hogy a legtöbb rádió a kötelezettségeinek, a médiatörvénynek és a politikának rádiózik, és nem a hallgatóknak.
 #197573  Szerző: noartist

p0tyi írta: 2022.11.16. 12:47 Legalább egy olyan újramárkázást várnék 1-2 éven belül a Retrotól, mint amit ma a narodni / bravo! váltásnál láthattunk a horvát piacon. Gyakorlatilag egy esettanulmány, hogy hogyan is kell ezt 2022-ben, Közép-Európában csinálni.
Én nem várok semmit. Unalmas, befásult, a lehető legolcsóbban megúszós rádiózást látunk ma Magyarországon, szinte a teljes piacon. Bárhová kapcsol az ember, mindenhol ugyanazt hallja, és szinte zéró az érdemi megújulás. Legfeljebb óvatos kísérletezések vannak, aztán vagy bejön, vagy nem. Ennek a fő terepe most a Petőfi, de ez most itt irreleváns.

Gyakorlatilag bármelyik környező országban izgalmasabb a rádiózás, mint itthon.
 #197572  Szerző: p0tyi

Legalább egy olyan újramárkázást várnék 1-2 éven belül a Retrotól, mint amit ma a narodni / bravo! váltásnál láthattunk a horvát piacon. Gyakorlatilag egy esettanulmány, hogy hogyan is kell ezt 2022-ben, Közép-Európában csinálni.
 #197554  Szerző: robert11

Sziasztok! A vasárnapi Popptarisznya adásait hol lehet visszahallgatni? Tudja esetleg valaki? Korábban B Tóth oldalán is fent volt a facebookon Haicser Attila mindig megosztotta de mostanában már nem látom és a retro oldalán se friss az archív lista.
A válaszokat előre is köszönöm.
 #197426  Szerző: shadoe

Hááát... ezt tényleg sokan látjuk másként...
Először is, a Retro zenei kínálatért az felelős, aki akármilyen rádiót irányított idáig, mindenhol ugyanazt a playlistet adta elő. Belőle pont nem nézem ki, hogy Kate Bush-t leadjon, nála vannak tiltólistás előadók, ő is az. Egyetlen száma se megy, még a Peter Gabriellel közös "Don't Give Up", se a '91-ben az összes külföldi zenetévén rojtosra játszott "Sensual World", vagy az atomslágernek és igazi retrónak számító, a magyar közönség által jól ismert "Wuthering Heights" sem.
A Reptér annyira nem hatja meg a fiatalokat, hogy itt nyaralt a szomszédban egy 9 éves gyerek, és rajtam követelte minden nap a Repteret, mert tudta, hogy vannak régről kiásott Korda kazettáim, így kénytelenek voltunk a kazettás packot felbontani és feltúrni.
Persze, ha a Retro a hallgatottságát azzal akarja növelni, hogy kizárólag a 40 feletti korosztály az érdekes, aki egész életében ugyanazokat a zenéket akarja hallani, amit a Danubiuson, a Class Fm-en és a Petőfin is pár éve, akkor értem a dolgot, és hagyjuk, mit szeretnek a fiatalok, nehogy véletlen odatekerjenek és még ott is maradjanak.
Bár ez a tűpontosan beállított "közönségigény" nem tudom, hogy áll harmóniában azzal, hogy vasárnap késő délután van két olyan óra, ahol a szerkesztő-legenda fantáziátlanul ismétli a saját kiskedvenceit, a nagy slágereket pedig rendre hallgathatatlan és gyenge remixekben prezentálja. Hogy ez a műsor kinek, melyik korosztálynak szól például, azt nem tudom és nem is értem, de gyanítom, hogy egyiknek se.
 #197418  Szerző: johndoe

kondalyuk írta:
p0tyi írta: 2022.10.21. 14:55 Mintha kezdenének finoman visszamászni az eredeti retro zenék a playlistbe. De nem analizáltam.
Én nem hallottam, de örülnék neki. Nem tudom felfogni, hogy mi lehet a koncepció itt. Valamiért nem engedték el a Retro brandet, de a zenéket pedig igen? A minap hallottam a Petőfin, hogy powerintróval került be a rotációba Korda György és a Reptér, a Dankó Rádió is azzal kampányol az új reklámfilmjében, a Retróból viszont kikerült a februári nagy "átalakítás" óta. Kate Bush dala is csak a Petőfin és a helyi rádiókban szólt. Pedig az a szám a hivatalos slágerlistákat is megmászta újra.

Értem én, hogy a lehető legtöbb embert el kell érni országos kereskedelmi rádióként, de ha már Retro a rádió neve, miért nem figyelik, mely zenék jönnek épp vissza, amikkel lehetne fűszerezni a rotációt?
a programigazgató már korábban is vezetett országos kereskedelmi rádiókat, valószínűleg látta, hogy egy ekkora piacon, ilyen körülmények között rétegrádiót nem, csak általános slágerzenei adót lehet nyereségesen működtetni.

ennek megfelelően a Classic Hits formátumot eltolta a falig, addig a pontig, ami még épp belefér a márka kereteibe, anélkül, hogy komolyabb disszonanciát okozna.

az, hogy a fiatalok épp milyen zenéket kapnak fel a TikToknak köszönhetően, nem biztos, hogy releváns a Retro szempontjából, hiszen a célcsoportjuk jóval alacsonyabb arányban használ TikTokot és kevésbé néz Netflixet, más kulturális hatások érik őket, emiatt lehet, hogy a Reptér vagy a Running Up That Hill ugyanúgy rosszul vagy csak közepesen tesztel, mint idáig.
 #197416  Szerző: kondalyuk

p0tyi írta: 2022.10.21. 14:55 Mintha kezdenének finoman visszamászni az eredeti retro zenék a playlistbe. De nem analizáltam.
Én nem hallottam, de örülnék neki. Nem tudom felfogni, hogy mi lehet a koncepció itt. Valamiért nem engedték el a Retro brandet, de a zenéket pedig igen? A minap hallottam a Petőfin, hogy powerintróval került be a rotációba Korda György és a Reptér, a Dankó Rádió is azzal kampányol az új reklámfilmjében, a Retróból viszont kikerült a februári nagy "átalakítás" óta. Kate Bush dala is csak a Petőfin és a helyi rádiókban szólt. Pedig az a szám a hivatalos slágerlistákat is megmászta újra.

Értem én, hogy a lehető legtöbb embert el kell érni országos kereskedelmi rádióként, de ha már Retro a rádió neve, miért nem figyelik, mely zenék jönnek épp vissza, amikkel lehetne fűszerezni a rotációt?
 #197354  Szerző: Kovi02

Glenn írta: 2022.10.29. 18:48 Igen, lett RDS, de továbbra is a leggyengébb. Az is igaz, nem tudom, előtte milyen volt, mert sosem teszteltem.
A jelszintben a terjedés változása miatti ingadozásokon kívül itt semmilyen változás nem volt,a Petőfi jelenleg erősebb nála onnan de a 105.0 107.2-nél egyértelműen erősebb itt. A 100.6-n lévő szabadkai adót nem hallom miatta a horizontális antennával.
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 213