Attis írta:Csak tudod, amiket leírtál ezek nem csak nálunk vannak így. Sőt. Ez ugyanúgy megvan Németo-ban, Ausztriában és a fenemód liberális Hollandiában is. A holland példa azért szar, mert -szerintem, és mivel annyira okos azért nem vagyok, de véleményem lehet - ugye ott évtizedek óta liberális az államfelfogás.Biztos, hogy vannak ott is pénzügyi nehézségek, amik miatt szerencsétlen Hollandok nem tudnak majd luxusnyaralni Mallorcán meg kicsit romlik az életszínvonaluk, de azért azt remélem nem akarod beadni, hogy ugyanolyan szarul állnak, mint mi és ugyanolyan nehéz gazdasági helyzetben van az országuk, mint a mienk, netán ugyanannyi külföldi cég szívja a gazdaságuk vérét, mint a miénket... Ott nem mondott csődöt a neoliberális politika, ez hülyeség, csak most egy nehéz időszakát "éli". A szélsőjobb, illetve eurofób pártok pedig azért erősödnek, mert "az ő (hollandok) leadózott pénzükből építik a romániai utakat", legalábbis ez az egyébként jogos átlagfelfogásuk pillanatnyilag, ilyeneket hallottam. Nem érdekelné, nem érintené különösebben őket az EU pénzek elosztása, csak most a válság miatt bepipultak, de ez el fog múlni éveken belül, ebben szinte biztos vagyok. Nálunk ennél milliószor nagyobb gondok vannak, mondjuk úgy, hogy ott a "jóból lett közepes" a gazdasági helyzet és életszínvonal, itt meg a "szarból katasztrofális". Ezt pedig nem fogja megoldani se O. Viktor, se a válságkezelő kormány, ide teljes fordulat kell, ahogy teljes fordulat volt Szlovákiában is 2006-ban, miután a radikálisok kerültek hatalomra Slotával és Fico-val az élen (most a magyarellenes témáról nem beszélnék). Érdekes módon Szlovákia azóta nagyon szépen fejlődik, sereghajtóból a régió élvonalába került.
Ha ezek a szélsőségek valóban hatalomhoz jutnának (ami esélytelen és életképtelen is egyben), nem is tudnák végrehajtani a programjaikat. Na de ennyire ne mélyedjünk bele!Én ebben egyáltalán nem vagyok biztos, hogy ne tudnák végrehajtani. Nem olyan lehetetlen dolgok ezek ám, sőt, ha úgy vesszük a "régi rendszer" is radikális, szélsőséges volt mai szemmel és az elveit többé-kevésbé meg tudta valósítani. Arról most ne beszéljünk, hogy azoknak az elveknek milyen következményei voltak és lettek.
Hogy a magyar nép meg buta lenne? Ez így azért erős megfogalmazás. Sőt brutális. A magyar nép pesszimista és naiv szerintem.Szerintem meg buta, szubjektív a "buta" szó egyébként, de nálam az ilyen szintű irigység, naivitás, csukott szemmel járás, észérvek figyelmen kívül hagyása, pillanatnyi jólét előtérbe helyezése és - ahogy mondtad - a naivitás egyértelműen azt jelenti, hogy buta, ostoba, selejt. Nem volt mindig ilyen, de ez lényegtelen, most az. Egyébként ahogy mondtad, sok hozzánk hasonló alacsony nívójú nép van a földön, ez nyilvánvaló, de nem is azt mondtam, hogy mi vagyunk a legbutábbak, ahogy azt sem mondom, hogy jó lenne, ha mindenki és minden tökéletes lenne.
Bizonyítékokat egyébként a szóban forgó dolgokról nem is kell keresni, tök felesleges, elég átmenni a határon és elbeszélgetni pár emberrel, máris érezhetővé válik a jelentős különbség... abban viszont biztos vagyok, hogy a Japánok, vagy mondjuk a Dánok nem rohamozták volna meg a Penny Marketet egy guriga sajt miatt, ami egyébként olyan borzasztó minőségű, mintha szárított kutyaszar lenne.
De felejtsük el, úgyse lesz jobb egyhamar.