Szerintem a tv-hez hasonlóan a rádiózás is hanyatlóban van. Mindenkinek 24 órából áll egy nap. A tv eléd teszi azt ami van, aztán vagy kell, vagy nem. Ezzel szemben a neten meg azt nézel, amit szeretnél. Biztos, hogy több időt töltenek a neten mint korábban és ezt az időt a tv-től és a rádiótól veszik el. A Kossuth, Petőfi Bartók és Dankó kivételével a többinek nincs teljesen lefedett országos sugárzása. Jó, tudom, a felsoroltak esetén is vannak fehér foltok, de sokkal kisebb. Ezeket a rádiókat a tartalmuk vagy politikai okoból sokan nem hallgatják. Én sem, egyszerűen nincs semmi hallgatható a számomra ezeken. Most aki kocsival utazik nagyobb távolságra, az biztos belefut még az országosnak lefedettségűnek nevezett adó fehér foltjaiba, ami lehetetlenné, vagy éppen élvezhetetlenné teszi a rádiózást. Akkor már ehelyett vagy egy online rádió jön szóba, ami esetleg nem is magyar, vagy előre összeválogatott zenét hallgat a telefonról az autórádióval összekötve. Sajnos a politika nagyon beleszól mindenbe. A most elérhető kereskedelmi rádiók zöme ugyanahhoz a tulajdonosi körhöz köthető. Van egy-két kivétel, de gyakorlatilag nem számottevő a hallgatottságuk, mert inkább kis helyi rádiók vagy önkormányzati fenntartásban lévők. Ha van még ilyen, szerintem hamarosan végük lesz. Akkora az elvonás az önkormányzatoktól is, hogy nem egy rádió üzemeltetése lesz a legfontosabb számukra, sőt az elsők között lesz amit megszüntetnek, hogy tudjanak spórolni.
Hinnye, esik a hó. Na mindegy. Szerintem a teljes rádiós piac újraosztásával lehetne nagyobb hallgatottságot elérni. Egy-egy rádió egy bizonyos stílust képviselne. Ha mondjuk Retró zenéket játszanának, akkor ne 50-60 évet öleljen át a játszott zenék stílusa, hanem kevesebbet. Persze ezeket úgy kellene megoldani, hogy országos legyen. Mindenkihez eljusson. Tudom, ez így lehetetlen, de lehetne közelíteni hozzá. Gyakorlatilag rádiós szempontból mindegy lenne, hogy az ember az ország mely részén él vagy tartózkodik, mindenhol tudná fogni az általa kedvelt rádióadást. Nyilván a helyi, városi adók nem lennének országos vételűek, arra maradna az online verzió. Mert lássuk be, egy zalaegerszegit mit érdekli a szolnoki hírek, információk? De ha jó zenéket játszanak, akkor nem csak vételkörzetből lenne hallgatóság, hanem máshonnan is, igaz ott már csak online. Éppen tegnap a kívánságműsorban volt egy pécsi telefonáló. Ők mindig a debreceni Best FM-et hallgatják online.
De hogy a topic témájánál is maradjak. Többször belehallgattam a Rádió 1 adásába (nálunk nem nagyon lehet fogni egyébként, mindegyik adó messze van, de padlástéri antennával 3 helyről stabilan lehet fogni, de kocsiban esélytelen), de valahogy nem tudtam megkedvelni. A reggeli pofázós műsorra már valahogy nem vágyok, de a zenék, amikbe leginkább este szoktam belehallgatni, számomra egy kaptafára készült umca zenék. Lehet éppen abban az időpontban van olyan műsor, ahol ilyen zenéket adnak, de ezzel úgy vagyok, annál már a csend is jobb. Amikor meghallom Cooky-t a rádióban, abban a pillanatban már el is kapcsolok. Nem tudom miért, de számomra Jáksóval van egy szinten, egy percig nem tudom őket elviselni.
Vevő: Panasonic CQ-RDP383N
Antenna: Iskra FM-50F, Vertikális polarizáció, irányszög: 33°