RADIOSITE Fórum

• FM-DX

#63285  Szerző: Gyurii91

mimi írta:
Nightman01 írta:Bár nem az Fm Dx-be való,de ez a legaktívabb mostanában.. Próbáltam kideríteni,mekkora erővel sugározhat az az adó,aminek jelét a 77.5 Khz Hosszúhullámon sugározzák,1500 km-es körzetben vehető a jele.. Ez az a jel,amit a rádiós frissítésű óráknak küldenek,legközelebb hozzánk ilyen adó Frankfurt mellett van. Mivel az órákban nem túl nagy antenna lehet,kiv. lennék,az 1500 km-hez mekkora teljesítmény kell.. ??
http://hu.wikipedia.org/wiki/DCF77 50 kW, nem is nagy. Viszont ezeken be lehet állítani az időzónát, vagy egy itthon megvett falióra Angliában vagy Romániában már nem jó? :)
Nekem is ez megfordult már a fejembe, hogy oké, hogy Németországból jön a jel, és az idő megegyezik kishazánkéval, de mi van, akkor ha átballagok a keleti szomszédokhoz, és ott ugye UTC/GMT +2 hours. (Laza 40 km szerintem légvonalba.)

Válasz: Semmi változás! Az órába van építve egy mellék idő, amire ha átállítod előreugrik egy órát az óra. Szóval manuálisan kell. Csak akkor frissül külföldön, ha egy másik adótorony hatókörében tartózkodunk, máshogy nem.

Ez az Én "agyrémem", megvan az óra több mint fél éve, de még nem volt szerencsém külföldön tartózkodni vele. :blush:
 #63275  Szerző: LuciFerko

de ahhoz nem kéne sokméteres antenna? :shock:
 #63274  Szerző: Snake

Mindenesetre 10.000km-t is tud menni
 #63272  Szerző: mimi

Snake írta:A hosszú hullám körbe tud menni az egész földön tudtommal
Csak a Föld görbületét követi. A rövidhullám képes megkerülni a Földet, az meg pattog az ionoszféra és a földfelszín közt. :)
 #63271  Szerző: mimi

Nightman01 írta:Bár nem az Fm Dx-be való,de ez a legaktívabb mostanában.. Próbáltam kideríteni,mekkora erővel sugározhat az az adó,aminek jelét a 77.5 Khz Hosszúhullámon sugározzák,1500 km-es körzetben vehető a jele.. Ez az a jel,amit a rádiós frissítésű óráknak küldenek,legközelebb hozzánk ilyen adó Frankfurt mellett van. Mivel az órákban nem túl nagy antenna lehet,kiv. lennék,az 1500 km-hez mekkora teljesítmény kell.. ??
http://hu.wikipedia.org/wiki/DCF77 50 kW, nem is nagy. Viszont ezeken be lehet állítani az időzónát, vagy egy itthon megvett falióra Angliában vagy Romániában már nem jó? :)
 #63270  Szerző: Snake

A hosszú hullám körbe tud menni az egész földön tudtommal
 #63266  Szerző: Gyurii91

Kép

Nekem is rádiós órám van. :)
http://citizen.timecenter.hu/citizen/pr ... 0-01E.html

Hát itt Békésben már kívül esik a hatótávolságon, de amikor adók neki egy kis fényt, akkor egyből frissít. :)
 #63262  Szerző: Nightman01

Bár nem az Fm Dx-be való,de ez a legaktívabb mostanában.. Próbáltam kideríteni,mekkora erővel sugározhat az az adó,aminek jelét a 77.5 Khz Hosszúhullámon sugározzák,1500 km-es körzetben vehető a jele.. Ez az a jel,amit a rádiós frissítésű óráknak küldenek,legközelebb hozzánk ilyen adó Frankfurt mellett van. Mivel az órákban nem túl nagy antenna lehet,kiv. lennék,az 1500 km-hez mekkora teljesítmény kell.. ??
 #63079  Szerző: Nightman01

Off Annó én tapasztalatszerzés miatt jelentkeztem a Smile-hoz, ''életem nagy álma'' volt hogy otthon majd egyszer én is indítsak egyet. De közben beleláttam a dolgokba,a harcokba,és ma már úgy gondolom hogy nincs az az Isten hogy én ilyesmivel foglalkozzam.. Reggeltől késő estig a napi bajokon túl a hatóságokig.. Nem éri meg a fejfájást.. Persze,mint müs.vez., a szórakoztatás nagy szerelmem,kérdés,hogy van-e hallgató.. :)
  • 1
  • 383
  • 384
  • 385
  • 386
  • 387
  • 541