pébégáz írta: Azon gondolkodom, hogy a román KH-adókon is 4,5 kHz-e a sávszélesség vagy több ? Mert igencsak tisztán szólnak. Egyszer csináltam olyat, hogy FM-ről fölvettem egy rövid adásrészletet (most mindegy, hogy honnan), és az Audacityvel addig "tompítottam", amíg úgy nem szólt, mint a Kossuth. Arra jutottam, hogy a Kossuth KH-adójának sávszélessége 3 kHz körül van.
Egyszer már itt megbeszéltük, hogy nem lehet több 4,5 kHz-nél, mert Európában ez a szabvány.

Mellesleg ha mégis több lenne, miből gondolod, hogy bármilyen átlagos, nem erre tervezett készülék "dekódolni" tudja?
Egyszer olvastam, hogy a rövidhullámú adások 2,5 kHz sávszéllel működnek, és mégis a rádió elektronikája azért elég szépen rátesz egy pár felhangot, mivel énnálam pl. az SW különben és szebben szól, mint az MW, LW! Hallgass csak bele, hasonlítsd össze. Még érdekes módon a teljes sávszélt igénylő sz, f, és z hangok is elég jól átjönnek a rövidhullámú adásokon. Jobban, mint a Kossuth jelenlegi CCIR-FM 64 kbps-ú MP3-ra emlékeztető adásán. Az SW-t rendesen modulálják, ennyi az egész. ---->
Egyszer Pasa írta, és szerintem ez rá a magyarázat, hogy a modulációt állítják be
rendesen.
Én a Nero WaveEditorral tompítottam le a hangot, és nekem is akörül, olyan 3,5 kHz-re jött ki a solti

Kossuthnak a hangja.
Az, hogy Nálad is szépen szólnak bizonyos középhullámú adások, az sem lehet több olyan 6 vagy maximum 10 kHz-nél, attól függ, milyen fajta készüléken hallgatod, mert az AM-kézirádiók pl. 6 kHz-ig adnak ki magukból hangokat (megmértem!). Most az, hogy felvétel után bemérve 10, vagy 15 kHz-esnek tűnik a KH-adás, azt pl. a Hi-fi-k rakják rá, főleg ha még rá is húzod az equalizert. Ha véletlen Hi-fin az 540-en akarom hallgatni a Kossuth-ot, akkor én is gyakran ráállítom maximumra az 5, 10, és 15 kHz-es csúszkát, de ezzel csak a felhangok meg a zaj nő meg, viszont tényleg megtéveszti a fület.
Végül is, ebből a szempontból a 6 kHz maximális sávszél -amit pl. mértem-, az is a 4,5 kHz fölötti felhangoknak köszönhető, melyet rátesz a rádió áramköre.