RADIOSITE Fórum

• Közösségi közlekedés

#70797  Szerző: mlaszlo

A 3-as metró után a 2-esen a sor:
Füstölt egy metró a Pillangó utcánál

Füstölt egy metrószerelvény hétfő reggel a Pillangó utcai megállónál, a fővárosi tűzoltóság tájékoztatása szerint a fékrendszer melegedhetett túl. Tűz nem ütött ki, személyi sérülés nem történt.
 #70744  Szerző: mlaszlo

Korszerűsödik a balatoni vasút

Megkezdődtek a Balaton déli partján, a Balatonaliga és Balatonszentgyörgy közötti vasúti pálya korszerűsítésének előkészületi munkálatai, amelynek bekerülési nettó költsége csaknem egymilliárd forint – adta hírül a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. pénteki közleményében.

Az előzetes tervek szerint a 85 százalékban az Európai Unió Kohéziós Alapja, 15 százalékban hazai forrásból fedezett beruházással a vasúti pálya korszerűsítését úgy készítik elő, hogy a pályafelújítás mellett számolnak a felsővezeték-rendszer és a biztosítóberendezések átépítésével, valamint a gyalogos és közúti átjárók felújításával is. A közút-vasút kereszteződések egy része teljesen átépül, a legveszélyesebb, nagy forgalmú helyeken pedig alul- vagy felüljárókat létesítenek.

A rekonstrukciós munkálatok eredményként a vonatok sebessége a jelenlegi óránkénti 100 kilométerről 120 kilométerre növekedhet a lakott helyeken kívül vezető pályaszakaszokon, a többi részén marad a 100 kilométeres sebességmaximum. Az előkészítési munkák részeként el kell készülniük az engedélyezési terveknek, ezt követi az építési engedélyezési eljárás, majd a megszülethetnek a tendertervek. A beruházás kivitelezése legkorábban 2013 második felében startolhat.

100 km/h a jelenlegi sebesség? Valamit elnézhetett a cikk írója.
Az északi oldalra is ráférne a felújítás, egyre hosszabb a menetidő, Balatonfüred gyorsvonattal 2 és fél óra (már ha pontos a vonat, ami igen ritka), pedig alig 140 km Budapesttől.
 #70629  Szerző: DWC

admin írta:Tegnap ismét 2 szerelvény romlott el a kék metró vonalán:

Az egyiket a neten olvastam, meghalt a motor és a fékrendszer - úgy kellett kivontatni KöKi felé. A másikhoz pedig személyesen szerencsém volt, konkrétan rajta utaztam - ennek az ajtói romlottak el.

Szerintem nem ajánlott metrózni a jövőben a 3-as vonalon. :)
Én már hónapok óta csak végszükség esetén metrózom. :) Tudom, neked nem nagyon van más.. :(
 #70628  Szerző: markfelt

Tegnap ismét 2 szerelvény romlott el a kék metró vonalán:

Az egyiket a neten olvastam, meghalt a motor és a fékrendszer - úgy kellett kivontatni KöKi felé. A másikhoz pedig személyesen szerencsém volt, konkrétan rajta utaztam - ennek az ajtói romlottak el.

Szerintem nem ajánlott metrózni a jövőben a 3-as vonalon. :)
 #70595  Szerző: mlaszlo

pébégáz írta:
pébégáz írta:"Ahogy látom a 2-es metrón is inkább csak a rózsaszín belsővel rendelkező kocsik vannak jobb állapotban, a többi ott is elég szakadtan néz ki."

Ezek az Ev/A (Éva-höhö) kocsik, 2001-2002-ben 45 kocsit újítottak fel így.
Egyébként a becenevük Barbi a belső terük miatt.
Találó név :D
Amúgy nem éppen a legkellemesebb női hangot sikerült megtalálni ezekre a kocsikra.
Erről jut eszembe, a színészhangokat hamar lecserélték a 7-es buszcsaládon, már mindegyiken ismét a régi megszokott női hang mondja a megállókat (már ha mondja). Ezért volt értelme azt a sok pénzt kiadni.
A 4-6-oson meg már klímáznak (elég hűvös volt), a buszokon meg fűtenek, teljes az összhang :D
 #70592  Szerző: pébégáz

pébégáz írta:"Ahogy látom a 2-es metrón is inkább csak a rózsaszín belsővel rendelkező kocsik vannak jobb állapotban, a többi ott is elég szakadtan néz ki."

Egyébként a becenevük Barbi a belső terük miatt.
 #70590  Szerző: pébégáz

"Ahogy látom a 2-es metrón is inkább csak a rózsaszín belsővel rendelkező kocsik vannak jobb állapotban, a többi ott is elég szakadtan néz ki."

#70586  Szerző: markfelt

pébégáz írta:Az AVR-t is kikapcsolják időnként, ha vacakol a rendszer, végülis 1986-ban telepítették, jó, hogy még egyáltalán működik.
Egyébként az állomások közti, újabban elég sűrű vészfékezések is az AVR miatt vannak, ennek pedig nemes egyszerűséggel az az oka, hogy csesznek letisztítani a programszőnyeget és sokszor elveszti a jelet a szerelvény. Mellesleg tűzveszélyes is...
 #70584  Szerző: mlaszlo

pébégáz írta: A metró üzemelhet a számítógépes vezérlés (AVR) nélkül is, volt is már arra példa a 2007-es metrófelújításkor, hogy egy 2-esről áthozott szerelvény ment a 3-ason. Az AVR-t is kikapcsolják időnként, ha vacakol a rendszer, végülis 1986-ban telepítették, jó, hogy még egyáltalán működik. Az csak a mérleg egyik oldala, hogy az AVR-rel kevesebbet fogyaszt a jármű. A kerekek meg a sínek így jobban kopnak, mert a rendszer mindig blokkolva fékezi a szerelvényeket.
Ennyire részletesen nem ismertem a működését. :)
Csak egyszer próbáltam utánanézni, hogy miért fordul az többször elő, hogy elindul a metró a megállóból, majd hirtelen vészfékkel megáll, ugyanezt időnként az alagútban is. Akkor olvastam néhány dolgot erről az AVR-ről.
Abban igazad van, csoda, hogy működik, bár ahogy látjuk az is csoda, hogy egyáltalán a 3-as metró még működik.
Ahogy látom a 2-es metrón is inkább csak a rózsaszín belsővel rendelkező kocsik vannak jobb állapotban, a többi ott is elég szakadtan néz ki.
 #70583  Szerző: mlaszlo

admin írta:Ezt tőlem tudod. :)

Át lehet tenni ezt a rendszert (AVR) a 2-es metró szerelvényeire is, a 3-asra is utólag szerelték csak fel.
Lehetséges :)
Csak valahol olvastam, hogy emiatt nem akarták átenni, persze azóta lehet hogy változott az álláspontjuk.
  • 1
  • 136
  • 137
  • 138
  • 139
  • 140
  • 219