RADIOSITE Fórum

• Antennák

#79542  Szerző: asimov

Udv

A tartossag es a megbizhatosag erdekeben nem sok az az 5E HUF (mit kapunk erte a sarki ABC-ben...), es egyuttal hazilag egy olyan forgatot osszehozni, amely eveken at megy, szinte lehetetlen. Az nem jarhato ut, hogy, minden tavasszal meg generalozni a szerkezetet. Az "erosaram" (230V) szerelese reszemrol okes, mert az elso (meg szmk-s), masodik, harmadik szakmam es egy orszagos ervenyu kivitelezoi feljogositasom is errol szol.
Az antennawebshop elso harom sora tolo-, a tobbi forditomechnika (miert irjak forgatonak...), de ez utobbiak csak 40..80 fokot fordulnak. A "legnagyobb" tolomotor is csak 45mm-ert mozog, ezert mindkettovel csak terhelesnovekedest eredmenyezo "gyorsito" atteteleken keresztul lehetne a ~360 fokot kiforgatni. (A tolomotor talan jobban elviselne ezt.) Vannak professzionalis, teljes kort fordulo forgatok forgalomban, azonban ezek -igaz, tavvezerlovel egyutt- 100E HUF kornyekerol indulnak.
Kicsit meglepet az, hogy gyakorlatilag nincsenek 'hobbi" kategorias forgatok.

Meg tart az ejszakai terjedes, mert az SRO1 (Nyitra – Zombor) fel tizkor meg nagyon jol szol. Ilyenkor altalaban mar csak zajosan, kozepes minosegben jon nalam.
Nightman írta:Most én is utánanéztem,azt spec nem találtam,de ha nem akarsz házibarkácsot,akkor meg kell fizetned a gyári cuccost.. Szerintem az antennawebshop "antennaforgatók" menüjének első 3 találata neked való lehet,sajna részletes leírást nem találtam róluk,csak hogy 5ezer huf..
Nightman írta:jaja ez lesz az,ügyes vagy! Azért ha sikerül beszerezned egy ilyet,vigyázz a szerelésnél,mégiscsak 220as.. Én a helyedben a mechanikát meghagynám,a motort arra a bizonyos ablaktörlő motorra cserélném,adapter-12v azt joccakát.. Ha megvagy,légyszi tedd meg,h beszámolsz a nyereségről.. A parabolatükör naggggyon ígéretesnek tűnik. A világ legerősebb földfelszini antennáján is parabolatükör a titok,35000huf.. Már ha kapni itthon,mert egy amerikai honlapon láttam..
 #79481  Szerző: Nightman

jaja ez lesz az,ügyes vagy! Azért ha sikerül beszerezned egy ilyet,vigyázz a szerelésnél,mégiscsak 220as.. Én a helyedben a mechanikát meghagynám,a motort arra a bizonyos ablaktörlő motorra cserélném,adapter-12v azt joccakát.. Ha megvagy,légyszi tedd meg,h beszámolsz a nyereségről.. A parabolatükör naggggyon ígéretesnek tűnik. A világ legerősebb földfelszini antennáján is parabolatükör a titok,35000huf.. Már ha kapni itthon,mert egy amerikai honlapon láttam..
 #79470  Szerző: mimi

Nightman írta:Az a baj,h nem jut eszembe a tipus.. Évekig árulták minden antennaáruházban,egy nagy nyereségű antenna volt,forgatómotorral,távirányítóval, a koaxon küldte fel a parancsot a forgatáshoz.. De a fogyasztóvédelem betiltotta,mert nagy volt a beázás veszélye,ami szétcseszhette az elektronikáját.. 5000huf volt,tán a vaterán még látni ilyet.. Antennás szakmai fórumokban olvastam,hogy házilag autó ablaktörlő motora alkalmas antennaforgatásra,de a hogyanját mst fejből nem vágom..tásra,de a hogyanját mst fejből nem vágom..
Megvan: http://www.ketesaruk.hu/termek/877/chin ... s_keszulek
Egy tápcsere segíthet rajta...
 #79463  Szerző: Nightman

Most én is utánanéztem,azt spec nem találtam,de ha nem akarsz házibarkácsot,akkor meg kell fizetned a gyári cuccost.. Szerintem az antennawebshop "antennaforgatók" menüjének első 3 találata neked való lehet,sajna részletes leírást nem találtam róluk,csak hogy 5ezer huf..
 #79462  Szerző: asimov

keresek, kutatok, zero sikerrel.
Meg a vegen hazibarkacs lesz... :x
Nightman írta:Az a baj,h nem jut eszembe a tipus.. Évekig árulták minden antennaáruházban,egy nagy nyereségű antenna volt,forgatómotorral,távirányítóval, a koaxon küldte fel a parancsot a forgatáshoz.. De a fogyasztóvédelem betiltotta,mert nagy volt a beázás veszélye,ami szétcseszhette az elektronikáját.. 5000huf volt,tán a vaterán még látni ilyet.. Antennás szakmai fórumokban olvastam,hogy házilag autó ablaktörlő motora alkalmas antennaforgatásra,de a hogyanját mst fejből nem vágom..tásra,de a hogyanját mst fejből nem vágom..
 #79254  Szerző: Nightman

Az a baj,h nem jut eszembe a tipus.. Évekig árulták minden antennaáruházban,egy nagy nyereségű antenna volt,forgatómotorral,távirányítóval, a koaxon küldte fel a parancsot a forgatáshoz.. De a fogyasztóvédelem betiltotta,mert nagy volt a beázás veszélye,ami szétcseszhette az elektronikáját.. 5000huf volt,tán a vaterán még látni ilyet.. Antennás szakmai fórumokban olvastam,hogy házilag autó ablaktörlő motora alkalmas antennaforgatásra,de a hogyanját mst fejből nem vágom..tásra,de a hogyanját mst fejből nem vágom..
 #79190  Szerző: LuciFerko

nekem olcsóbb volt.
 #79189  Szerző: asimov

Mivel egy 5 elemes yagi mindenestol kb. 6E HUF, igy muszakilag boven a legegyszerubb, uzembiztosabb- es egyben koltseghatekonyabb ketto darab yagi-val megoldani a kerdest. A fatengely (es ugy egyaltalan a fa, mint szerkezeti anyag) felejtos... :)
A forgatasban elakadtam, mert csak semmire nem valo "parabola billentoket" talaltam. Letezik meg tenylegesen tengelyt forgato gyari mechanika? (mechnikaban nem szeretem a hazibarkacsot...)
 #78865  Szerző: csokie

rmihaly76 írta:Chucky, donder:
Itt a valasz..
Most fuggoleges felhullamu dipol van padlason, es ezt tervezem kiegesziteni egy forgathato tetotarton elhelyezett 5 elemes yagi-val. Az antenna vizszintes es fuggoleges elforditasat, tehat polaritasvaltast is meg kell oldanom? Ez nagyon bonyolult lenne, mert -elvileg- fuggolegesre forditaskor az antennat oldalra is ki kellene tolni azert, hogy a tetotartocso szinten fuggoleges femanyaga ne hangolja el az antennat...
Én úgy oldanám meg a árbócos témát, hogy fanyélre tenném az antennát, alul-felül fém konzollal megszorítva a fanyelet, hamarabb elrohad mint a fém, de hát egy pár évet biztos kibírna.
 #78864  Szerző: Chucky

rmihaly76 írta:Chucky, donder:
Itt a valasz..
Most fuggoleges felhullamu dipol van padlason, es ezt tervezem kiegesziteni egy forgathato tetotarton elhelyezett 5 elemes yagi-val. Az antenna vizszintes es fuggoleges elforditasat, tehat polaritasvaltast is meg kell oldanom? Ez nagyon bonyolult lenne, mert -elvileg- fuggolegesre forditaskor az antennat oldalra is ki kellene tolni azert, hogy a tetotartocso szinten fuggoleges femanyaga ne hangolja el az antennat...
Szerintem egyszerűbb és olcsóbb megoldás, ha két yagit teszel fel. Egyet H-ra, egyet V-re. A hazai országos adók H polárban adnak, a kis kereskedelmik, helyik pedig általában V-ben. A szomszédos országoknál vegyes a kép, de ott inkább a H jellemző.
  • 1
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 68