VR5000 írta:Sokol404 írta:
...6100 és 7300 MHz között hallhatóak hétvégenként.
...
A rézből készült huzalantenna többnyire vízszintes irányban van kifeszítve több hosszanti tetőgerendára, majd pedig egy helyen -a manzárdtető legmagasabb pontjáig- függőlegesen halad felfelé, és ugyanígy le, egyenesen a szobámba. A huzalantenna kifeszítésénél ügyeltem arra, hogy ne csak észak-déli irányból vegye a jeleket, ezért a kelet-nyugati irányt is preferálja. Ennek ellenére nincs katyvasz, pedig attól egy kicsit tartottam.
Nagyon hosszú, még itt a szobában is jut belőle, ami 20 cm átmérőjű tekercsként van magába csévélve egy dísz-szemeteskosárban.
Az antenna másik vége egy tekercsnek megfelelő 30 cm-es félkör alakú keretantennába csatlakozik, amely a szobámtól a legtávolabb, egy adott ponton a cserepek alá van helyezve. Ennek központi "magja" egyébként egy 30 cm hosszú vastag (természetesen rézből készült) gyújtókábel. Na, erre csatlakozik rá a huzalantenna, ami fogja, és viszi le a jeleket a szobámba.
Az itteni végét persze nyáron rendesen kihúztam, és ügyeltem rá, hogy hova tegyem.
Meg vagyok elégedve a nyereségével! Ha nem működne, már rég szétszedtem volna, és felhasználtam volna azt a jó kis szigetelt rézvezetéket "értelmesebb" célra. 
Inkább 6200 és 7000 kHz között, ezen belül is legjobban a 6300 - 6500 kHz-es szegmenst kedvelik legjobban.
Az antennád leírása elkápráztat, alig tudom követni.
Egyik "nagykönyvben" ismertetett típushoz sem igazán hasonlít.
Lényeg az, hogy működik!
Nem próbáltál még esetleg sima hosszú drótot illesztőegységgel a készülékhez csatlakoztatni?
Egyébként milyen készüléket használsz?
VR5000: Köszönöm a pontosítást, így legalább nem kell olyan széles körzetben keresnem őket, hiszen egyikünk sem SETI.
Az egyszerű huzalantenna ötletét az 1973-as Antennakönyvből vettem, azaz egy sima hosszú rézdrót, a keretantennáét szintén, csak azt egy kicsit "továbbfejlesztettem". Így, együtt a kettő már szépen veszi a jeleket (csak sajnos a zavaróakat is).
De pl. akár nappal, akár este hallgatva a Kossuth 540-et, ha ezt a házi antennát bedugom a vevőbe, mondhatni túlmodulálja, szinte önmagával fédel, olyanná válik a hangja. Szerintem túl sok jelet gyűjt be a solti adóból. A többi adónál persze ez a fajta fading nem áll fenn. Nappal pedig fogható vele a Mohácsi Rádió az 1485 kHz-en!
Illesztőegységet még nem barkácsoltam hozzá, de lehet, hogy ráfér, mert 1400 kHz fölött középhullámon (1600 kHz-ig) sípolva szól.

Ezt a kis hibát leszámítva alapvetően mind a 3 sávra kiválóan használható! Egyébként csak a régi russzkoja rádiókhoz használom, a többihez nem is lehetne hozzáilleszteni -másrészt azoknál nincs szükség ilyen eszközre-, tehát amelyekhez illik, a következők: VEF206, Sokol403, Sokol404, VEGA341.
StationID nélkül amikor legutóbb (vélhetően) a Radio Powerlinert hallgattam -lentebb írtam, miből állapítottam meg-, akkor elég csoda volt, hogy egyáltalán a VEF-fel szólt, mert nemrég láttam a Youtube-on, hogy az éppen LSB-ben ad! Akkor ezek szerint rövidhullámon az az adó kifejezetten ezért fütyült meg zümmögött annyira!