rmihaly76 írta:Megirhatnad a tapasztalataidat!
Tulajdonképpen az előbb már megírtam. Röviden, én DX-nél túl nagy antennát nem használnék. Ha tehetnék fel a tetőre (sajnos már nem engedik), akkor két 3 elemeset tennék egy kereszttartóra V-ben (ezeknek együttesen kb. 7-8 dB a nyereségük), és egy 5 elemeset az árboc tetejére H-ban. Szerintem ez így egy jó kompromisszum lenne (ilyen rendszerem volt amúgy 10 éve fent, kiegészítve egy északra és egy délre néző nagylepkével, egymásnak háttal UHF-re). Nagyadóktól távol ezek mögé tennék egy távtáplált kiszajú erősítőt is, itt nálunk nem érdemes a magas jelszintek miatt. Forgatóm sajnos nem volt, az egész FM-cucc dél-délkeletre nézett, jugó, román és délmagyar adókra lesve. Tudni kell, hogy délnyugattól északnyugatig végig egy 200-300 méter magas hegyvonulat van mögöttem, ezért álltak így az antennák. Osztrák adót pl. sosem tudtam itthon vételezni...
A 90-es évek elején viszont olyan adók jöttek itt rendszeresen, ami ma nagyon ritka, pl. vajdasági helyi magyar nyelvű rádiók, de fogtam többször bolgár adókat is. A 100,8-on még a Sláger előtt sokszor jött egy bolgár állami adó (~600 km).