RADIOSITE Fórum

• Rádió 1 Baranya megye - Pécs, Komló, Mohács, Villány

#92662  Szerző: alopisz

:D

Ez most komoly? Milyen vita? :D
Nézd már meg a "forum" latin szó jelentését! :D

Viszonyítási alapnak meg ugyan miért ne lehetne más rádiók nevét is leírni :D
 #92640  Szerző: donder

A több rádiót érintő kérdéseket legyetek szívesek az alábbi linken megjelölt topic-ban folytatni!

http://www.mediasite.hu/forum/viewtopic.php?f=13&t=766

Mellesleg egy kicsit vegyük már vissza a vitatkozás hangerőit...
Továbbiakban kéretik a fenti linken, vagy PRIVÁTBAN lebonyolítani ezeket!
Köszönöm!

:megusta:

donder
 #92635  Szerző: Ivoa

veterán írta:
Ivoa írta:(vicces lenne a Klubot így fizettetni, de jönne egy gyors Apeh-vizsgálat és vége is lenne, mint ahogy a Klubnak is vége lesz pár hét múlva)
Nem lesz vége.
Ebben én nem vagyok ennyire biztos. (de ez itt már off)
 #92628  Szerző: veterán

Ivoa írta:(vicces lenne a Klubot így fizettetni, de jönne egy gyors Apeh-vizsgálat és vége is lenne, mint ahogy a Klubnak is vége lesz pár hét múlva)
Nem lesz vége.
 #92627  Szerző: Ivoa

alopisz írta:Értelmet szerintem fölösleges keresni, az valahol nagyon messze van innen.
Szerintem elértünk addig a pontig, ami a topic határait még nem feszíti. :) A R1 (korábbi vagy nemkorábbi) jobbos kötődéséről nem tudtam, bár logikus (az első frekiket még akkor szerezték vidéken). Csak várni lehet (meg bízni a tulajdonosok ügyességében, mert azért az van nekik).

Az egyértelmű kötődésű Music FM megkapta a versenytárs nélküli lehetőséget, kérdés, tud-e élni vele.

(vicces lenne a Klubot így fizettetni, de jönne egy gyors Apeh-vizsgálat és vége is lenne, mint ahogy a Klubnak is vége lesz pár hét múlva)
 #92624  Szerző: alopisz

Értelmet szerintem fölösleges keresni, az valahol nagyon messze van innen.

Sőt, még az összefüggésekben is rendesen el lehet veszni, már csak amiatt a tény miatt is, hogy az R1 (volt) az egyik legnagyobb jobboldali kötődésű (független) rádió. És láss csodát, egy kis személyes ellentét is éppen elég arra, hogy valakit kispadra tegyenek ebben a meccsben, vagy csak a vidéki NB II.- ben játszhasson tovább
.
Elvégre a Rádió 1 mindig is hálózatot akart építeni, hát most itt a lehetőség (csak budapest nélkül). Akár az egész országot behálózatják. Viszont persze az már egy másik tény, hogy így nem túl működőképes ez a gazdasági rádiós modell.

Egyébként érthető okoknál fogva rajtuk kívül mindenki utálta ezt a helyzetet.

Az országos rádiók azért mert az ő áraikhoz képest olcsóbban kínálhatták a reklámidőt, de a hirdetők reklámjai eljutottak Budapesten kívül a további potenciális nagyvárosokba is. Viszont összességében is csak a töredékét fizetik annak (mindig zavarban vagyok, hogy jelen vagy múlt időt írjak) a műsorszolgáltatási díjnak, amit az országosok kénytelenek, mert ők Csájagaröcsögére is ki kell, hogy fizessék, hiába nincs ott pláza meg autószalon, még 50km-es körzetben sem.

A helyi rádiók (szinte az egész HEROE) pedig azért mert míg ők kénytelen 0-24-es műsort készíteni addig az R1-helyi műsorideje az 5 órát sem éri el, ha még a helyi reklámokat és híreket is belevesszük. És bizony addig, amíg egy rutinos helyi R1 akár max 3 emberrel is képes megoldani ezt a kihívást, addig egy rendes helyi rádió erre képtelen, fizikálisan is. És lássuk ez így tisztességtelen, indokolatlan előny az R1 részére, mind az országosokkal, mind a vidékiekkel szemben. Pláne ha még idevesszük azt is, hogy a „rádióállandó” pályázatokon is sokáig megkötés nélkül, szabadon pályázhattak, így milliókat kapkodtak el a kis helyi rádióktól.

Persze ezért ők nem hibásak, kihasználták ezt a lehetőséget, ügyesen bizniszeltek, ennyi. Ez egy nagyon jól működő, ügyesen kitalált dolog... volt.

A reklámiparban nincs több pénz attól, hogy több szereplő lesz a piacon, csak felborul a mérleg, és mindenki rosszabbul jár… ez van, ezt most el kell fogadnunk.

Nade, a Klub, háááát, az a meglepetések klubja, mert ha havidíjat szednének a hallgatóiktól, amit bizony azok bőszen be is fizetnének (mert már ugye láttunk ehhez hasonlót) akkor ott aztán nem lenne anyagi probléma. Nem is értem miért nem csinálnak NYRT-t :D (jaj, aztán ezt nehogy komolyan vegyék, csak vicceltem)
Hmm, de persze lehet nem is nagy hülyeség, csinálhatnának egy nonspot alapú rádiót, simán kihagyva - b2b módon - a hirdetőket.
 #92615  Szerző: Ivoa

alopisz írta: A frekvenciagazdálkodás állami jogosultság, és ideje lenne azzal valóban gazdálkodni és épp ésszel.
Jelenleg marha nagy túlkínálat van, és ha az van, akkor ez van, mint most...
A Rise valóban ügyes húzás volt. (Az, hogy szerintem nem kapnának frekit Bp-en, az nem azt jelenti, hogy nem szeretném.) Sikerrel teremtettek új piacot. (A Face ennek egy kevésbé sikerült - bár lehetett volna százszor rosszabb is! - időleges másolata, ahol jóformán csak a tulajdonosának hirdetései mennek.)

Itt alapvetően azt érdemes megnézni, hogy van-e értelme úgy kigolyózni egy szereplőt a piacról (itt a R1-et, ha ez a fórum címe), hogy közben egy tucat frekvenciát nem lehet elpasszolni, és ez (elsősorban politikai) kárt okoz. Ez más, mint a Danubius/Sláger esete: nincs beugró, aki ezeken szolgáltatna.
(Most komolyan: új belépőnek megérné Orosházán, Dunaföldváron, vagy Sárbogárdon rádióznia? Megkaphatná bagóért, de két hónap után hatalmas buktával szállna ki. Ahogy mondtad: önmagukban jó, ha ezek a R1-frekik 0, vagy nagyon pici nyereséggel mennek, de inkább a veszteség a jellemző. Arról nem is beszélve, hogy ezeken egy perc önálló műsor sincs, hát még milyen lenne egy 24 órában önálló műsort adó rádiónál.)

Még pár tényező (tudom, ez már az off határait súrolja, de ide illik):
- 2014, és az akkori szavazatok... Bármilyen fura, de azért valamennyit számít, hogy "itt még egy nyamvadt helyi adó sincs" - adott esetben a bezárt vasút és a magas adók mellett. Napi három perc helyi hír ("lezárták a szekszárdi főutcát") többet ér, mint egy sistergés éveken át, ami ráadásul egy forint hasznot nem hajt az államnak. (Ld. a többedszerre pályáztatott békési 94,4 esetét.)
- A helyi identitást azért erősíti, hogy pl. a R1-en tud rádióidőt venni pl. az itt off, Tolna megyei Tarr Kábeltábeltelevízió Kft., vagy a Kaposvári Egyetem (az Aliscás frekiken), amik esetleg nem akarnának (és nem tudnának) hirdetni a Classon, vagy a Neon.

Ha Bp-en csak a tényleg tőkeerős cégek szolgáltatnának, akkor a 92,9/96,4-gyel együtt elég lenne a frekvenciakészlet - idevéve a R1-et és a Clicket. (Persze nem vesszük ide az Autórádiót, meg az egyéb vicces eseteket.)

(És a Klub sem igazán tőkeerős cég - hiszen tőkéjének forrása megszűnt -, mert még ha nyernének is a 95,3-ra, akkor is csak az idős hallgatók tartanák el, akiknek egy idő után fontosabb a gyógyszerük a mai helyzetben, mint a Klub támogatása. Szerintem ha a Klub nyert volna, akkor is be kellene pár hónap múlva dobniuk a törülközőt pénzhiány miatt, és ezért ugyanúgy a kormányt hibáztatnák.)
 #92614  Szerző: alopisz

:shock:

Nem a te igényeidhez képest van túlkínálat, hanem a kereslethez (befektetőkhöz) képest.
Hűen tükrözi amikor 2 pályázó van egy frekvenciára, ráadásul azok is ilyen minőségben.
 #92613  Szerző: Glenn

alopisz írta:Jelenleg marha nagy túlkínálat van
Igen? Hol? :shock:
 #92607  Szerző: alopisz

Elég komoly tőkehiány van ebben az iparban, jelen körülmények között 5-6 évig veszteséggel kell számolni, szinte esély sincs a nullszaldóra. Magyar tőke nem nagyon van, akinek van, az már a piacon van és ha akarta, akkor megszerezte részesedését a rádiós szektorból is.
Mellesleg akinek egy kis esze is van, a pénze mellet az, az ma nem kezd rádiózásba, új belépőként semmiképp. Ezt nagyon jól mutatja az, hogy nem találunk külföldi jelentkezőt egyetlen frekire sem. (az autórádiós viccet ne számoljuk)

Azokat a brand-eket amiket mozgatnak a nagyvilágban és oly szívesen látnánk itthon is, gazdasági szakemberek irányítják. Akik mellesleg nem hülyék. Saját indulatból most nem kezdenek kishazánkkal, mert félelmetes számukra, tőkéjüket nem fogják idehozni éppen akkor, amikor mások menekülnek innen. Természetesen lehet franchise-ban is csinálni, de az, az infrastruktúra felépítése mellett, akkora plusz költség lenne, hogy teljesen ellehetetlenítené a működést, márpedig sem a DeeJay, sem az Energy, sem a többi, akiknek valamire való nevük is van, nem adják olcsón magukat, ezenkívül magasra teszik a mércét a technikai követelményeikben, a promócióban és miegymásban.

Így bármennyire is fájó, ebben egyelőre ne is reménykedjünk – ha ez változik és majd megéri nekik, ne aggódjunk, jönnek majd ;) akkor azonnal.

De talán nem is kell, nem kell mindig mindenért külföldre rohannunk, mert örüljünk, ha a magyar közkincs által termelt nyereség Magyarországon marad.

De miért is? Mert hazánkban rengeteg kitűnő szakember van!

Nézzük meg pl a RISE esetét (tekintünk el a botrányoktól, csak a szerkezetet, brandet nézzük). Anno Pesten egy igazán szépen minőségi módon felépített márkát adott az arcába a célközönségüknek. Szakmai oldalról nem lehetett rajta fogást találni, aki akkor szidta őket, csak az irigység miatt tette (akkor is az volt a gond és így legalább nem annyira off :) hogy az R1 csapatát nagyon bántotta az, hogy néhány kitűnő szakemberük lelépett). Akkor magyar szakemberek olyan rádiót hoztak össze, amiről ha akartuk még el is hihettük, hogy valami külföldi údebaródivatrádió. Közben meg nem, csak pusztán teret kaptak azok az emberek, akik nem annyit foglalkoztak a rádiózással, hogy egy jól betanult maszlagot rágtak tovább, éveken keresztül és nem vették észre, hogy már penészes a szájukban a rágó.

Én bízom abban, hogy a 89,5-ből valami jó dolog sül majd ki (végül) és a kezdeti bakikat csak a (még) szűkös pénztárcának köszönhetik.

Hogy mi lehet a tervük a közösségi frekikkel? Na, ez jó kérdés. Én azt sem értem, hogy a gazdasági recesszió kellős közepén, ami leginkább a reklámipart sújtja és a lehető legjobban épp a rádiós szektort, - akkor miért kell az összes létező frekvenciára rádióadót tenni? - erre semmi nem kötelezi a frekvenciagazdálkodót.

A frekvenciagazdálkodás állami jogosultság, és ideje lenne azzal valóban gazdálkodni és épp ésszel.
Jelenleg marha nagy túlkínálat van, és ha az van, akkor ez van, mint most...
  • 1
  • 207
  • 208
  • 209
  • 210
  • 211
  • 482