Azt is vedd figyelembe, hogy az csak egy dolog, hogy pl. alacsonypadlós vagy klímás-e egy busz. Budapesten a Volvok legalább felén nem szokott működni a klíma (arról pedig ne is szóljunk, hogy milyen kis hányadát teszik ki a járműparknak), de ez hagyján. Hiába jön egy Volvo, amin esetleg még működik is a klíma és talán még fel is férek, sőőőőt, le is lehet ülni. Mégsem akarok. Pisi, kaki, alkoholos italok kilöttyentve, fürdetlenség szaga, tetvek, stb. stb. Ezek jellemzik a BKV járműveit. Szerencsésebb(?) esetben csak azt láthatod, hogy a busz forgalomba állása óta milyen szennyeződések kerültek pl. az ülésszövetbe, rosszabb esetben találkozhatsz eggyel a szenny és a bűz okozói közül. Ja, és ők is INGYEN utaznak, ha pedig jön az ellenőr vagy meg sem szólítja őket, vagy sikerül letessékelni, és a következő jármű utasait boldogítja tovább.
Soroljam még? Esőben a buszok 75%-a beázik. A járművek jelentős részén az utasteret is elárasztja az ócska motorok által generált kipufogógáz (arról nem is beszélve, hogy ha elhalad mellettem, mint gyalogos mellett egy busz, percekig rosszul vagyok). Igen gyakori továbbá, hogy egyszercsak megadja magát a jármű és lehet leszállni, várni a következőre, mert: elromlik az ajtó, felforr a hűtővíz, gond van az áramszedővel, felpúposodik a sín (járműtől függően), stb. stb. Most őszintén, a vidéki nagyvárosokban ezekből hány okoz égető problémát? Jóformán egyik sem, elenyésző az ilyesmi. A legtöbb vidéki városban egy 20 éves busz is kulturált körülményeket tud biztosítani.
És végül a menetrend: hiába jár papírforma szerint egy pesti járat mondjuk 8-9 percenként, a gyakorlat általában más. Lehet, hogy néha tényleg 8-9 perc a követési idő, máskor azonban lehet 22 is (pl. az előbb felsorolt hibák gyakorisága miatt). Hiába van a menetrendben az, hogy indulási idők: 13:06, 13:14, 13:22, stb., a valóság lehet, hogy pl. ilyesmi: 13:09, 13:25. Én ha mondjuk a 13:14-essel akarok utazni, és lemegyek a megállóba 3 perccel előbb, akkor ott várhatok 13:11-től 13:25-ig. Máshol mondjuk ilyen a menetrend: 13:05, 13:25, 13:45. Csak 20 percenként jár tehát. De ha lemegyek 13:03-ra, akkor 2 perc múlva tényleg jön is a busz és kulturált körülmények között, kiszámíthatóan elérem a célomat. A lényeg tehát: papíron lehet, hogy irigylésre méltónak tűnik a pesti közlekedés, a gyakorlatban nap mint nap azonban nem kívánom senkinek. Hidd el, pár nap alatt visszasírnád pl. a miskolcit és még egy ezressel többet is rááldoznál a bérletre, ha kellene. Én több helyen is éltem hosszabb-rövidebb ideig úgyhogy elég sok és széleskörű tapasztalatom van. Én így élem/éltem meg ezeket. Ha pl. csöves lennék, vagy bliccelő, valószínűleg semmi pénzért nem cserélném le a BKV-s utazási lehetőséget. Így viszont undorodom tőle egész egyszerűen.