RADIOSITE Fórum

• Politika

#97814  Szerző: chab7

Így-így. Elzavarni ezt a sok hozzánemértő kapzsi balféket abból a szép épületből. Mert szerintem sem a legégetőbb dolgok közé tartozik, hogy az iratokban Magyarország szerepeljen Magyar Köztársaság helyett és a repülőterünket másik Ferencnek hívják (főleg, hogy utána még a nemzeti légitársaságot is elteszik láb alól). Ezek ugyan mennyi pénzbe kerültek lecserélgetni ami annak jött jól akinek a cége ilyennel foglalkozik. Jaaaaa, hogy haver vagy családtag volt, és azoknak jól jött a plusz pénz.
Azért ez pofátlan dolog, akárki akárhogy védi ezeket a nyomorult pénzbehajtókat, amíg nem arra fordítják a beszedett pénzt amire a legjobban kellene, nem veszem be hogy ezért meg azért rossz,
Igenis azért rossz most is, mert most is hülyeségre verik el a pénzt. Nem az előzőre kellene fogni kedves fityeszesek. Azok is elkúrták. De ebből az következik, hogy nekik is lehet?
Nem, nem. Ne védje csak őket senki amíg a hatalombiztosítás, és önös érdekeik és vágyaik megvalósítása a céljuk.
Majd akkor érdekel, hogy Moszkva vagy Széll Kálmán a tér neve, ha el is jutok oda innen Szabolcsból. De őszintén, ezek voltak azok a nagyon fontos intézkedések amivel kezdeni kell?
Ez már nem akkor jönne mikor mindenkinek javult az élete?

Az átkost sem kell ám védeni mert nézőpont kérdése. Innen nézve jobb volt. De nézzük már azt is kívülről. Az szar volt ez meg nyakig szar. Mindkettő messze van a jótól.
 #97499  Szerző: Csongii

Pasa írta:Hidd el, ha nem kaptunk volna akkoriban 20 milliárd dollár kölcsönt, itt se lett volna se áram, se kaja, épp úgy, mint a románoknál.
Ez jutott eszembe épp szilárd írására nekem is. Tény én se éltem a fennhatóság idejében, illetve még kicsi voltam.
De miket hallok róla, mind lejön, hogy csak akkor volt jó élet viszonylag, amikor is jöttek a hitelek kintről. Na az sose legyen még egyszer.
Inkább neki kellene állni a mára porig rombolt gazdaságunkat, főleg a mezőgazdaságot újra indítani és ellátni a környező országokat. Ügyesen és megfelelő támogatással szerintem működőképes lenne az ágazat és szép lassan magával húzná felfelé a többit is.
Csak hát ez bizony nagyon nehéz.
Egyszerűbb fent mutogatni az előző kormány(ok)ra és anyázni, pedig sajnos mindegyik párt (de valójában tudjuk jól, hogy ők gazdasági szervezetek és annyi közük van a pártokhoz, mint nekem.) csak a pénzt viszi. Némelyikük kevésbé észrevehetően, van aki könnyen lebukik.
Bedobnak a népnek néha 1-1 csontot, amit lehet rágcsálni és amíg a figyelmünket elterelik, addig meghozzák az olyan döntéseket, mint most a társadalom biztosítással kapcsolatos. (Ugye tudjuk jól, hogy pár héttel ezelőtt sikeresen megszüntették a TB-t és helyette egy újabb adó van)
Szóval gyakorlatilag a kizsákmányolás megy, ők fent jól élnek, mi meg kisemberek csesszük meg és ha nem tetszik a rendszer, akkor mehetünk amerre látunk.
Fantasztikus volt, amikor akarták szabályozni a képviselői fizetéseket és a KDNP-sek ágáltak ellene a legjobban, hogy talán mégse kéne. Na hát gratulálni tudok csak nekik. Ott azért bár nem szeretem se a Fideszt, se az MSZP-t, de a Fidesz gondolta, hogy talán lejjebb kellene vinni a bérüket. Az eddigi kevés jó ötletük közül az egyik. De aztán nem volt elég vér a pucájukban, hogy végig rongyoljanak vele.
Szóval részemről a magyar politikai "elitet", úgy küldeném el a francba, hogy öröm lenne nézni.
Azt kéne tennünk, mint a Lengyelek tették. Örökre eltiltani ezeket az embereket a politizálástól, de még csak a közelébe se mehessenek.
Utána pedig keresni normális embereket és főleg SZAKembereket, akik neki állnának és szépen lassan kidolgoznák mit kell tenni és azt végre hajtani.
De ez azt hiszem egy álom marad egyelőre.
 #97486  Szerző: Glenn

Csak a "kommunizmusra" reagálok, nem akarok véget nem érő vitákat...
mszilárd írta:Bár nem éltem a 'kommunizmus' krémjében, ezért nem éltem meg aktívan, hogy milyen volt. De mostmár csak azt mondom, hogy a sokat szidott rendszer volt a jó.
Én éltem akkor, abban jártam iskolába és még öt évet dolgoztam is benne. Hogy jó volt-e? Nem volt munkanélküliség - papíron. Inkább úgy fogalmaznék, hogy mindenkinek volt munkahelye, mivel kötelező foglalkoztatás volt (akinek mégsem volt munkahelye a személyijében, azt elvitte a rendőr KMK miatt). Az a különbség, hogy pl. néha hülyére untuk magunkat, mert nem volt munka, csak bejártunk blokkolni. A karácsonyi szünet két-három hetes volt! Kaptunk fizetést, ami bőven elég volt a megélhetésre, de semmi luxus nem fért bele. Ez így nyilván jobban hangzik, mint a mai helyzet, igenám, de 1980-tól (miután megállapodtunk az IMF-fel) ömlött be az országba a dollár alapú hitel. Ebből volt relatíve jó életszínvonal (relatíve, mivel a nyugatit még így sem közelítette meg). '85 után kezdett apadni a forrás, és ezután bizony komoly áremelések jöttek. Bevezették a személyi jövedelemadót meg az ÁFA-t (bizony még a 80-as években), közben meg nem nőttek a bérek, tehát reálértéken csökkentek. Az adósság nőtt, kezdtek esedékessé válni a visszafizetések, mindez még mindig Kádár alatt. Szóval nem volt az fenékig tejfel, de ami jó volt benne, azt azóta is nyögjük. Hidd el, ha nem kaptunk volna akkoriban 20 milliárd dollár kölcsönt, itt se lett volna se áram, se kaja, épp úgy, mint a románoknál.
 #97484  Szerző: mszilárd

Pasa írta:az előző ciklust is most kell korrigálni
Ezt meg én korrigálnám; nem csak az előzőt... az előzőket. Azt hiszem, egyet érthetünk abban, hogy nem az MSZP legutóbbi kormányzása miatt tartunk ott, ahol. Ez már jóval régebb óta húzódik. Én nem vagyok Fidesz-ellenes, sem MSZP párti, mindegyiket egyformán utálom. Épp azért, mert ugyanúgy teszi tönkre az összes az országot, és csak mutogat a másikra. Valami nagyon komoly változásnak kell történnie ahhoz, hogy a Fideszt mégegyszer megválasszák. És akkor majd a szocik mutogatnak, hogy ez az előző kormány hibája. Itt ez az alapelv. Ez a baj.

Bár nem éltem a 'kommunizmus' krémjében, ezért nem éltem meg aktívan, hogy milyen volt. De mostmár csak azt mondom, hogy a sokat szidott rendszer volt a jó. Na persze nem teljesen, hiszen voltak ott olyan történések is, amik... ezt most hagyjuk. De alapjában véve nem volt az rossz. Nagyszülőkkel a napokban épp erről beszélgettem. Azt mondták, akkor sem volt könnyű, mert minden forintot meg kellett fogni, és nem volt nyaralás, stb. De volt autójuk, volt egy házuk, és felneveltek minden további nélkül két gyereket. Huszonévesen, átlagos keresettel. Na most... ma átlagkeresettel, huszonegy-két évesen ki tud fenntartani egy autót, építeni egy családi házat, meg még gyereket is nevelni? Leegyszerűsítve én ezt látom. Tehát mégiscsak jobb volt az, na. Hangsúlyozom ismét, hogy nem teljes egészében, ezt nem kell részletezni. Csak ez a része volt jobb.

De mindent összevetve azért remélem, valamerre sikerül elindulni. Épp ezért nem lenne szerencsés a kormányváltás, mert az is hátráltató, hogy az egyik elkezd valamit, a másiknak az az elsődleges, hogy mindent átalakítson. Ez rengeteg pénzbe, és időbe kerül, ahelyett, hogy a fontos kérdésekre koncentrálnának.
 #97483  Szerző: Glenn

Attis írta:a minimálbér nettóját úgy alakította, hogy 3 évvel korábban a munkás jobban keresett?
Őszintén szólva ezzel nem vagyok képben, de akármi is történik (nyilván vannak hibák), ennyire katasztrofális nemzetközi gazdasági helyzetben még senkinek sem kellett kormányoznia az országot. Ehhez képest pedig nem tragikus a helyzet, sok országban lényegesen nagyobb a baj. És bizony akármennyire is visszatetsző ez a szöveg, de sajnos igaz: az előző ciklust is most kell korrigálni (most kell visszafizetni a 2008-2010 között lehívott IMF hiteleket).
Attis írta:Lassan talán ébred az ország.
Szerintem inkább az elégedetlenség okozza, ez természetes dolog. Nekem is tele a t...m azzal, hogy sose lesz jobb, de én azt mondom, hogy majd ha külföldön javul, itt meg továbbra is romlik a helyzet, akkor kell hőbörögni.
 #97475  Szerző: Attis

Pasa! Az apró betűs kérdésedre egy kérdéssel válaszolnék. És melyik volt az a kormány 90 óta először, amelyik a minimálbér nettóját úgy alakította, hogy 3 évvel korábban a munkás jobban keresett? :hit:
Ugye láttad a Tárki legfrissebb méréseit? Lassan talán ébred az ország.
 #97422  Szerző: mszilárd

mlaszlo írta:
Pasa írta: Ez is igaz, viszont mi választottuk meg őket...
Ez az amit soha nem fogunk pontosan megtudni, nem tudja senki sem valós adatokat kapunk-e.
Meg aztán "hozott anyagból dolgoztunk". Vagy a mostani, vagy az előző. Ennyi. Nincs alternatíva, és egyik sem jó.
Pasa írta:Én csak annyit kérnék az itt "minimálbérezőktől", hogy nézzék meg, melyik kormány mikor mennyi minimálbért emelt ezidáig.
Ez tök mindegy. 60-80-100 ezer forintból NEM lehet megélni.
Meg aztán... tavaly volt 78 ezer... megemelték 93 ezerre. DE! A tavalyi netto volt 60.600, 100.000 forintnyi munkáltatói költséggel, az idei netto -ahogy írtam- 60.915, 119.000 forintos munkáltatói költséggel. Vagyis: emeltek 15 ezer forinttal, a munkáltatónak megnőtt 20 ezerrel a költsége, a munkavállaló meg kap 300 forinttal többet. Szóval, abszolút nem releváns, hogy ki mennyit emelt. A bruttó az csak egy dolog...
 #97379  Szerző: mlaszlo

Pasa írta: Ez is igaz, viszont mi választottuk meg őket...
Ez az amit soha nem fogunk pontosan megtudni, nem tudja senki sem valós adatokat kapunk-e.
 #97378  Szerző: mlaszlo

Pasa írta: Teljesen igazad van. Ugyanakkor ha minimálbért kapnának, hamar nem lenne senki a parlamentben..
Lehet azzal járnánk a legjobban :D :D
 #97366  Szerző: Glenn

chab7 írta:Amúgy meg a politikusok mi olyan munkát végeznek ami miatt minimálbértől többet kell keressenek?
Teljesen igazad van. Ugyanakkor ha minimálbért kapnának, hamar nem lenne senki a parlamentben. Szerintem a mindenkori - végzettségnek és képzettségnek megfelelő - átlagbért kéne, hogy kapják, ez lenne igazságos. Meg az, amit lejjebb a szlovákoktól idéztem.
chab7 írta:Nem igazán kellene szerintem egyik politikust vagy pártot sem védeni mert egyik sem értünk van, hanem belőlünk.
Ez is igaz, viszont mi választottuk meg őket...
  • 1
  • 509
  • 510
  • 511
  • 512
  • 513
  • 517