Csak véletlenül kattintottam ide és olvasom a témát...nem tudom mi óta, de legalább már két hete 89,5 Budapest késik - tegnap este néztem - például a 90,4 Szolnokhoz képest 3 másodpercet. Szolnok - Békéscsaba között pár 100 ms van csak. Múlt héten végigautóztam Békéscsabától - Sopronig, Cegléd környékén zavaró autóban hallgatni, mondjuk 2-3 váltás van csak míg az M4-en felérünk az emelkedőre (Békéscsaba - Szolnok - Bp utat hetente járom). Nyugat fele már többször dadog M1 Bábolna környékén 103,1 (Győr) és 89,5 között többször is vált a rádió és elég zavaró a több másodperces késés. Olyan az érzésem, hogy valamiért direkt késleltetik a 89,5-öt...
De azért valljuk be, ez elég elenyésző eset lehet. Sokan azt sem tudják mi az AF az autórádión.
Nem kell azt egy felhasználónak tudni, egy integrált autórádió alapból tudja (a menű rejtett zugában lehet kikapcsolni) - a rádió műszaki üzemeltetőjének kellene mindent korrektül beállítani:
- központi adás idején a 2-3 másodperces csúszásokat megoldani
- körzeti adás idején (reggeli reklám blokk, helyi hírek ill. napközbeni adás idején) aktiválni kell az RDS-ben a regionális adás azonosítót... (ez a Rádió 1-nél nem működik egyáltalán)
- ha lenne DAB+ még azt is lehetne szinkronizálni - szlovák és osztrák rádióknál ezt megoldották, az autórádióm szinte észrevétlenül vált DAB+ és FM között...
Sajnos a Rádió 1-nél a műszaki színvonal nulla...de mit is várnánk egy ilyen társaságtól. Nyilván az adóhálózatra nem akarnak költeni...de nem is kezelik úgy, mint egy hálózat, hanem sok elszórt kis adó (bedarálták a fél országot).
(így zárójelben, anno a Gongnál korrektül meg volt oldva a hálózatos ill. helyi műsor RDS-ben való lekezelése...)
Ez is csak, mint érdekesség - 90,4-en RDS Radiotextben fut az aktuális előadó/szám címe, 104,0 csak statikus szöveg, de ha jól emlékszem a 89,5-ön is csak a szlogen és a telefonszám szerepel - autórádió ezt is kiírja a kijelzőre. (Retro, Petőfi, stb ezt meg tudja oldani országosan - ott hálózatként kezelik az adókat).