Attis írta: ↑2024.07.12. 19:28
p0tyi írta: ↑2024.07.09. 09:22
Azt viszont nem tudom felfogni, hogy a P1 miért nem a majdnem 100 km-es, hegytetőről sugárzott 101.7-et kötötte be a Rádió1 hálózatba, és miért a kis, párszáz wattos városi frekikkel szenved. Úgyis a Rádió1-re van nagyobb igény, nem a Bestre, már csak üzleti szempontból is hasznosabb lenne.
Talán a frekvenciaváltás miatti hallgatóvesztéstől félnek? Azt láthattuk Budapesten (96.4 --> 89.5), hogy jó promo mellett szinte alig van. Alig vannak ugyanis hallgatható rádiók az országban...
Tök jogos. Pécs és Kaposvár között 25-30 km kiesik. A 101,7 jó lenne, bár a Zselic térségében az FM4 nagyon zavaró.
Nemrég jártam Pécs környékén és pontosan ugyanezen gondolkodtam, Tompáról Mánfára tartva az 53-as úton a 101.7 Best Mélykút után már stabilan szól, a Rádió 1 pedig hiába szól nagyot Szegedről, a Gong megszűnése óta visszavett 88.7-tel a 87.9 nem ér össze, a bajai 88.7 kb. 25km-re a várostól lesz stabil,de hiába van az a körzet tele adóval, a Szekszárdi-dombságon belül alig jön belőle valami Bonyhád és Bátaszék között, a 91.1/88.7/93.8/89.5- frekvenciákon ugrálva,miközben a 101.7 viszonylag hallgathatóan szól be a dombok mögé (itt a kelet felé irányított 94.3 is jobban szól mint a 88.7). Bonyhád és Pécs között viszont a 6-os úton van olyan szakasz,ahol még ennyi sem jön, Bonyhádtól Mecseknádasdig egyik frekvenciája sem szól(a 101.7 takarásban ugyan,de azért jön),a hegyeken átérve sem lesz tökéletes,de Pécsváradnál már a 93.8 viszonylag normálisan szól(itt a komlói adó is segíthetne,a 91.4 erősen jön de a 99.4-nek nyoma sincs), innen Hird előtt ugrik át a rádió a 90.6-ra. A 66-os úton Pécs és Mánfa közötti szakaszt a 90.6/99.4 lefedi,viszont Mánfára beérve a falun belül a 99.4 takarásba kerül és hiába van 4km-re az adó, hallgathatatlanná válik.
Röviden összefoglalva: Az R1 baranyai helyi frekvenciákból álló hálózatának a lefedettsége csapnivaló, a 6-os úton és a hegyek/dombok között teljesen üres lyukak is vannak a sok helyi relé ellenére, a pécsi adójuk a várost eltűnik, a délről erőteljes horvát zavarásnak kitett komlói adó szintén elveszik a hegyek között, a szerbek és bosnyákok által zavart mohácsi adó erős,de a hegyek között túl sokat nem ér,ahogy a villányi reléjük sem. Érthetetlen módon a régiót sokkal jobb minőségben ellátó 101.7-t még mindig a csoporton belüli Best FM-re pazarolják.