Jaés hátulról előre rövidülnek az elemek, csak nem a legjobb szögből csináltam a képet.

Szóval ez OIRT antenna akar lenni?

asimov írta:Úgyfest, hogy nekem jó a szemmértékem (pár, 3...4...7 elemes, 50MHz-es yagi építésén és telepítésén túlvagyok) neked meg a megérzésed!Na szereztem egy jó állapotú, a képen szereplőhöz hasonló antennát. A dipól 170cm hosszú, akkor ez most OIRT? Egyelőre ilyen összecsomagolt állapotban van:
A fotón (a 3 emeletes ház tőlem egy sarokra van, egy főút túlsó végén) mindkettő yagi-ból van egy-egy. A legalsó (szerintem) VHF 1 yagi, míg alulról a második OIRT/URH yagi lehet. (Ebbe a házba nincsen bejárásom.) A teljes antennapark Kab-hegy felé néz. Az alsó antennát valószínűleg az idő vasfoga fordíthatta el.
Szabad szemmel, éppen kb. fél méternyi méretkülönbséget merek saccolni közöttük.
Találtam olyan panelházat is, amelyiken a szerintem VHF-1 yaginak saccolt antennábol kettő is Kab-hegyet célozza.
Sajnos nagyon aránytalan az optikai (semmi digitális belepiszkálás) zoom-al készült fotó: pld. a lámpaoszlop bő 10 tíz méterre van ház sarkátol (ezt leléptem), stb.
Jobb, arányosabb fotóra sajna nincsen technikám. Esetleg ötlet?
egon2 írta:sziasztok!Szerintem simán lehet egy régi AM Mikro antenna. 1996-1997 környékén volt egy időszak, amikor a kerületben megszaporodtak az AM Mikro antennák a társasházakon, ugyanis a helyi kábelszolgáltató megelégelte, hogy a soros rendszereken nem tudta kiiktatni azon előfizetőket, akik nem fizettek havidíjat. Így a társasházakat sorra kötötték le, azok pedig az akkor még ingyenes hozzáférésű AM Mikro-ra álltak át. Később persze a kábelszolgáltató bevezette a legtöbb házban a csillagpontos rendszert, onnantól sokan visszatértek, főleg amiatt is, mert valamikor 2000 környékén kódolták az AM Mikro-t. Az antennák viszont sok helyen kint maradtak.
nem rég kezdtem el olvasni eme remek topikot.A Google utcakép szolgáltatás igénybevételével jó magam is nézegettem a házak, tetején még használatban vagy már használaton kívüli tetőantennákat.Lakótelepi házak tetején némelyiken Antenna dzsungel található.
A Budapest,Fehérvári út 209-es számú(a Google street wiewje szerint Fehérvári út 209) panelház tetején lévő antenna aminek tövében még egy műholdvevő is található szerintetek az egykori AM mikro vételére szolgált?Ime a link,remélem jol linkelem be: https://www.google.hu/maps?q=Budapest,+ ... hAdk3lmnIA
joe írta:Így fotóról nem az igazi, de ahogy elnézem ezt az "antennapark maradékot", ezen anno nem 3 db antenna volt. Ha már arányítunk, akkor nézd meg alulról a 2-dik ill. a lelógó 15 (vagy 18 elemes) VHF III. sávú antenna elemeinek arányát (elég közel van a két antenna egymáshoz). Szerintem ez a dupla 15 elemes VHF III. sávú antenna nem Kabhegyet "nézte", a távolból Grácot vették vele. A csatorna antenna C7 (189,25 MHz)-en üzemelt. Ahogy nézem, a felső 4 elemes Yagi elemhosszát a törött C7-es antennához képest kb. 1:2 -> ebből gondolom, ez egy OIRT 4 (85,25 MHz) csatornára készült antenna, anno a CCIR-URH-t ilyenekkel vették...és alatta van az OIRT-URH antenna 70 MHz-re (fél méter elemhossz különbség). Ha jól gondolom, Siófokról nézve Kabhegy és Schöckl kb. azonos irányba esik (15-20° csak az eltérés...talán mégsem az idő vasfoga fordította el az antennát).Az antennaméretet illetően trükkös a levezetés (konkrét mérések hiányában nem tudok belekötni
1981-től Győrben társasházban laktunk, a közösségi antenna rendszeren a magyar TV és URH adók mellett az osztrák TV és URH ill. szlovák TV adók is vehetők voltak.
joe írta: Még az előző hozzászólásodhoz, a régi budaörsi antenna aljzatnál nem tettek különbséget rádió és tv között, volt rajta két egyforma koax aljzat, egyforma jelszinttel. JoeEbben a házban (10 emeletes panel) az URH csatlakozás hiánya szó szerint értendő, mert a fali csatlakozón csak egy (tv) aljzat volt, amíg megvolt, legalábbis volt kolléga szerint. (Később, a kábeltv-re átálláskor újakra cseréltek ezeket a kábelekkel együtt. Az új aljzatokon van rádió csatlakozás is, csak kábel nincs bekötve ide.)
joe írta: Jóval nagyobb? - én egy 4 szintes társasház tetején látok egy antennát 20-30m távolságból nem mondom meg neked, hogy a dipol hossza 3m vagy csak 2,5m (50 ill. 60 MHz-en üzemel)...Ha az antenna Kabhegy felé néz, akkor 100%, hogy OIRT-URH vételre szolgált. Joe
joe írta:
Jóval nagyobb? - én egy 4 szintes társasház tetején látok egy antennát 20-30m távolságból nem mondom meg neked, hogy a dipol hossza 3m vagy csak 2,5m (50 ill. 60 MHz-en üzemel)...Ha az antenna Kabhegy felé néz, akkor 100%, hogy OIRT-URH vételre szolgált. Joe