RADIOSITE Fórum

• Petőfi Rádió

#163581  Szerző: joe

Kovi02 írta:Szentes 98,8-at is megnézhetnék,ahogy látom ott se jön igazán,nálam meg az eddigi RDS+ST vételről eltűnt teljesen a zajban,csak néha fédel fel.(a többi onnan nem változott)
Kovi02, elfordította a szél az antennádat :) - itt Szentes vétele nem változott. A spektrum képen a szentesi adók jelét épphogy látni, a vételi irány eltérése 120° - vagyis az alkalmazott vevőantennánál fő irányú nyereséghez képest -20...-25dB a nyereség. Joe
 #163580  Szerző: joe

Köszönöm, de könnyen lehet, hogy semmi hibát nem fog felderíteni a vizsgálat. Megtudtam - már az adóállomás tervezési fázisában kiderült, hogy az elméletileg körsugárzó antenna rendszer karakterisztikájában 96,7 MHz frekvencián van egy "lyuk" 220°-ra - azaz Békéscsaba irányába, ami miatt a békési megyeszékhely irányába kisebb teljesítmény kerül kisugárzásra - mindig is gyengébb volt a Petőfi - de ez papíron -7dB, a méréseim alapján a valóságban -12...-13dB (a mérésemben is lehet hiba), de ha jók a méréseim, ez a kb. 6dB eltérés 1:4-es teljesítmény viszony, vagyis a tervezetthez képest 1/4 adóteljesítmény kerül lesugárzásra. Azt elsikerült érni, hogy a problémát az AH megvizsgálja, de a végeredmény bármi lehet...

Kicsit OFF - békési Torony Rádió egy jó autórádióval Békéscsaba nagy részén vehető, de a vételbe beleszólnak az épületek. Lakásban "konyharádióval" észak felé néző ablak esetén 2-3 emelet magasságában ill. város szélén már a vétel többnyire lehetséges (az adó jele a korábban csatolt RF spektrum képen is látható kb. 25dBuV jelszinttel - 20°irányeltérés ill. eltérő antenna polarizáció a mérést befolyásolja).
Joe
 #163579  Szerző: Kovi02

mikrofonos írta:
joe írta:
Gyurii írta:Már egy ideje mondom, hogy Békéscsabán nem létezik Petőfi rádió. 102,7-ről erőlködik mindig az autórádió.
Készítettem pár műszeres mérést és elküldtem az illetékeseknek. Békéscsaba belvárosában a Csaba Center közelében 40m magasan !!! Komádinak irányított 5 elemes antennán ez "látható". A jelszint értékekhez 10 dB-t hozzá kell adni, a helyi adók "hatalmas" jelszintje miatt (a vételi helytől a Bartók 23. - Rádió 1 + Mega adója 500m-re, a Posta köz 2. - Csaba Rádió adója 800m-re van) egy 10dB-es külső csillapító is van a mérésben.
Kép

Ennek hozadéka, hogy ma délután az AH szakemberei is megvizsgálják, hogy nincs-e valami probléma az adónál - emiatt rövid idejű adókimaradás várható.
Joe
Na végre van itt valaki, aki valami konkrétat is letesz az asztalra - Le a kalappal! :)
Szentes 98,8-at is megnézhetnék,ahogy látom ott se jön igazán,nálam meg az eddigi RDS+ST vételről eltűnt teljesen a zajban,csak néha fédel fel.(a többi onnan nem változott)
 #163578  Szerző: mikrofonos

joe írta:
Gyurii írta:Már egy ideje mondom, hogy Békéscsabán nem létezik Petőfi rádió. 102,7-ről erőlködik mindig az autórádió.
Készítettem pár műszeres mérést és elküldtem az illetékeseknek. Békéscsaba belvárosában a Csaba Center közelében 40m magasan !!! Komádinak irányított 5 elemes antennán ez "látható". A jelszint értékekhez 10 dB-t hozzá kell adni, a helyi adók "hatalmas" jelszintje miatt (a vételi helytől a Bartók 23. - Rádió 1 + Mega adója 500m-re, a Posta köz 2. - Csaba Rádió adója 800m-re van) egy 10dB-es külső csillapító is van a mérésben.
Kép

Ennek hozadéka, hogy ma délután az AH szakemberei is megvizsgálják, hogy nincs-e valami probléma az adónál - emiatt rövid idejű adókimaradás várható.
Joe
Na végre van itt valaki, aki valami konkrétat is letesz az asztalra - Le a kalappal! :)
 #163577  Szerző: markfelt

Kiraly!
A Torony Radio egyebkent ennyire gyenge Bekescsaban?
 #163576  Szerző: joe

Kép

Joe
 #163429  Szerző: Gyurii

Kovi02 írta:
Gyurii írta:
Kovi02 írta:Békés megyéből nézzetek rá a 98,8-as Petőfire! Nálam északra állított antennával az eddigi RDS+ST(50dB) vételről leesett 10dB-re,RDS és ST közelében sincs.
(eközben a 100,4 változatlan)
96,7 is Nagyváradnak szól, sőt anno még a 101,6 is...

Békésnek nem kell "országos" könnyűzene... Elég ha szól mindenhol 3 frekin RDS-el a Dankó, meg a Kossuth! :punch:
Nálad nem lett jobb? Nálam sokat gyengült,tulajdonképp 0 DX cuccal is.(a többi frekivel onnan nincs gond,csak a 98,8-al)
OFF
Amúgy én a román rádiókon(pl. Kiss,21,de a ZU,Digi FM és az RRACTUAL se rossz) jobban elvagyok,mint a magyarok nagy részén.
Már egy ideje mondom, hogy Békéscsabán nem létezik Petőfi rádió. 102,7-ről erőlködik mindig az autórádió.

OFF: Kiss, ZU nem hallható FM-en.. :csukottszem:
 #163426  Szerző: Kovi02

Gyurii írta:
Kovi02 írta:Békés megyéből nézzetek rá a 98,8-as Petőfire! Nálam északra állított antennával az eddigi RDS+ST(50dB) vételről leesett 10dB-re,RDS és ST közelében sincs.

Békésnek nem kell "országos" könnyűzene... Elég ha szól mindenhol 3 frekin RDS-el a Dankó, meg a Kossuth! :punch:
Nálad nem lett jobb? Nálam sokat gyengült,tulajdonképp 0 DX cuccal is.(a többi frekivel onnan nincs gond,csak a 98,8-al)
OFF
Amúgy én a román rádiókon(pl. Kiss,21,de a ZU,Digi FM és az RRACTUAL se rossz) jobban elvagyok,mint a magyarok nagy részén.
 #163425  Szerző: Gyurii

#163419  Szerző: markfelt

Én értem, de a beleszólás most az, hogy bizonyára valaki "leszólt", hogy "olvastam az index cikket, kéne adni a zenét, vagy baj lesz".
  • 1
  • 294
  • 295
  • 296
  • 297
  • 298
  • 625