RADIOSITE Fórum

• Rádió 1

#189518  Szerző: Gyurii

91.0 RRActual...? :roll:
 #189514  Szerző: shadoe

A félegyházi frekihez annyi adalék még, hogy 20 km-ről már kínszenvedés fogni, mert borzasztóan belezavar egy szomszédos, jóval erősebb rádió (nem tudom melyik), legalábbis Félegyházától északkeletre tartva.
 #189512  Szerző: Glenn

Azért a 90-es évek végétől (a hálózatos rádiózás kezdetétől) érdekes módon megérte több mint tíz évig műholddal megoldani ezt a problémát, pedig akkor ez a tétel sokkal nagyobb volt a költségvetésben. :(
 #189508  Szerző: potyi

A Citadella adó digit mikrón kapja a jelet, ami késésmentes, a vidékiek meg valami ip kodekkel dolgoznak, ami vagy működik, vagy nem, vagy robothangja van, vagy nem, vagy szarul szól, vagy nem. 10 mp-re van állítva a legtöbb helyen a puffer, hogy ne szakadozzon. Ez az oka a vidéki adók vs. budapest közti időbeli gapnek.

A földvári és fehérvári adóknál valami ezeréves adásproci van, azért tompa a hangzás, ennyit tudnak.

Amiket pedig korábban írtunk, ott valami hangkártya vagy jelátviteli probléma lesz, én ezt hívom simán csak robothangnak. Olyan, mintha a mintavételezéssel lenne gond. A legjobban Balázsék alatt és betelefonálóknál hallani pl. a siófokin. Az pokol. Érdekes, hogy a helyi műsorblokk alatt oké, pedig elvileg azt is a központból játsszák ki, szóval a bp-i stúdión belül keresendő a forrás.

Gyors megoldást az hozna, hogyha egyrészt orvosolnák ezt a robothang problémát és egy Fehérvár méretű város azért megérdemelne egy jobb adásprocit is, másrészt a késés kapcsán a Citadella adó is IP-n kapná a jelet, csak mivel instabil és késne a stúdióhoz képest, gondolom nem erőltetik. Így kellemetlenné téve minden egyes Rádió1 hallgató ingázó perceit a vételi határokon. :punch:

Hosszú távon meg műhold vagy AH mikrohullámú elosztás lenne a megoldás, csak az 40+ frekire elég komoly tétel. Pl. a lengyel hálózatos rádiók úgy oldják meg, hogy bérelnek egy műholdas multiplexet és azon van 30-40 stream. Talán majd akkor, ha viszik a 89.5-öt (ha egyáltalán...) és úgyis invesztálni kell az adóhálózatba.

A Katolikus Rádióról kellene példát venni...
 #189507  Szerző: Glenn

Én 12 frekin fogom, ebből jó minőségben csak a fele jön, de azért össze tudom hasonlítani. Ami tragikus, az a 94,5-ön Fehérvár és 106,5-ön Dunaföldvár. Kimondottan magashiányos mindkettő, mintha egymást játszanák át. Siófok sem szól szépen, ami azért furcsa, mert a "szomszédai", Veszprém és Velence egészen elfogadható minőségű.
Még egy érdekesség, hogy egyedül a budapesti nincs szinkronban a többivel, illetve fordítva..., az összes - általam vehető - vidéki freki együtt szól a központtal, csak épp a központ tér el. Konkrétan 10 másodpercet siet, a fene se érti ezt. :shock:
 #189505  Szerző: knoskamatee

potyi írta:A legrosszabb perpillanat a siófoki, kb AM hangzással, aztán a salgótarjáni, a félegyházi, a miskolci és a szolnoki következik a negatív ranglistán.
a Partos frekikkel csak a miskolci O3 tud versenybe szállni, a maga 24 kbps-os HE-AACv2 hangjával. Szolnokot is hallottam már, egy fokkal jobb a Siriusnál, delegalább az nem halkul el. úgyhogy szubjektív megítélésem szerint, amiket hallottam eddig éterben: Balaton, Miskolc, Kiskunfélegyháza, Szolnok.
Béci09 írta:A nyíregyin jó a hang, csak mostanában sokszor szakad meg az adás, főleg este. Ezen a héten például egyszer sem tudtam rendesen végighallgatni a DS-t. Ilyenkor hirtelen elhallgat, kb. fél perc csend, majd elindul a Sia - Unstoppable c. szám (gondolom emergency playlist), és 2-3 perc után visszakapcsol a rendes adás. Amíg csak néha fordult elő, elnézte az ember, de lassan már élvezhetetlenné teszi a műsort. Máshol is szokott ilyen lenni?
félegyházin semmi ilyen nincs, néha hallottam 1-2mp kimaradást, de azt is csak akkor fordult elő, ha hamarabb kapcsolt át a központira és "előrébb" volt a pestihez képest. utána persze szinkronban szól végig.
a nyíregyin nem egyszer hallottam napközben is megakadást.
2016 óta sírok a műholdas feedért, de csak álom marad továbbra is.
 #189504  Szerző: Béci09

A nyíregyin jó a hang, csak mostanában sokszor szakad meg az adás, főleg este. Ezen a héten például egyszer sem tudtam rendesen végighallgatni a DS-t. Ilyenkor hirtelen elhallgat, kb. fél perc csend, majd elindul a Sia - Unstoppable c. szám (gondolom emergency playlist), és 2-3 perc után visszakapcsol a rendes adás. Amíg csak néha fordult elő, elnézte az ember, de lassan már élvezhetetlenné teszi a műsort. Máshol is szokott ilyen lenni?
 #189503  Szerző: potyi

A legrosszabb perpillanat a siófoki, kb AM hangzással, aztán a salgótarjáni, a félegyházi, a miskolci és a szolnoki következik a negatív ranglistán.
 #189502  Szerző: Volvos

knoskamatee írta: 2020.12.12. 23:53
Jozsfm964 írta:Kinek és hol lehet nekik jelezni, hogy elég szar a hangjuk még mindig? Tiszta dinamikátlan hullámzó... főleg netes streamen nagyon zavaró...
radio1@radio1.hu, +36-20-4-500-550

amúgy meg semmi különösebb baj nincs a hangzással, jól "dögösen" szól, ahogy annak kell. a berobbanó mélyeknél valóban lehetne valamit kezdeni, mert durván ránt egyet a proci, egyébként tényleg kifogásolhatatlan.
ez maradhatna a streamen is, csak kb. -10-20%-os intenzitással, pár decibel mínusszal a mélyebb tartományban... oda nem kell FM-es szénné kompresszált minőség.
viszont az problémásabb az, ami a félegyházi frekin van. hangerő ingadozások, random idők között percekre szépen lassan elhalkul teljesen némára stb... (csak amikor levállik a hálózatról, akkor nincs ilyen) legalább jó dinamikus, csak az a szarul belőtt AGC.
A félegyházi freki a problémás? Akkor vesd össze a szolnokival a hangzását ;)
 #189500  Szerző: knoskamatee

Jozsfm964 írta:Kinek és hol lehet nekik jelezni, hogy elég szar a hangjuk még mindig? Tiszta dinamikátlan hullámzó... főleg netes streamen nagyon zavaró...
radio1@radio1.hu, +36-20-4-500-550

amúgy meg semmi különösebb baj nincs a hangzással, jól "dögösen" szól, ahogy annak kell. a berobbanó mélyeknél valóban lehetne valamit kezdeni, mert durván ránt egyet a proci, egyébként tényleg kifogásolhatatlan.
ez maradhatna a streamen is, csak kb. -10-20%-os intenzitással, pár decibel mínusszal a mélyebb tartományban... oda nem kell FM-es szénné kompresszált minőség.
viszont az problémásabb az, ami a félegyházi frekin van. hangerő ingadozások, random idők között percekre szépen lassan elhalkul teljesen némára stb... (csak amikor levállik a hálózatról, akkor nincs ilyen) legalább jó dinamikus, csak az a szarul belőtt AGC.
  • 1
  • 304
  • 305
  • 306
  • 307
  • 308
  • 1021