RADIOSITE Fórum

• Petőfi Rádió

#155829  Szerző: markfelt

A fórum nem szerkesztett, hanem moderált, a szerkesztői ti vagytok, ezért volt értelmezhetetlen a kritika. A portálon mindig értékmentesen fogalmazunk, de ha találsz olyat, ami szerinted elfogult, jelezd nyugodtan, javítjuk!

A közszolgálatnak van egy klasszikus, BBC-gyökerű értelmezése, amit én nagyon jól tudok. Ez nemzetközi szinten egyébként vitatott, Magyarországon pedig a Petőfi 2007-es átalakítása óta kérdés, 2012 óta még inkább kérdés, június 1-je óta pedig még annál is inkább nyitott kérdés.

A médiatörvény lehetővé teszi azt, hogy a Petőfi a jelen formájában szóljon, ha nem, akkor majd átírják. Ez van. A magyar médiaviszonyokat a magyar a médiatörvény szabályozza. Ha az lesz benne, hogy mostantól csak az közszolgálat, ha valaki verseket szaval a nap 24 órájában, akkor onnantól kezdve az számít majd közszolgálatnak. Amit szintén lehet majd vitatni, meg elfogadni.

Én egyébként örülök a vitának, hiába fárasztó néha. Sokkal jobb, mint az "e, hát mé nem a Rihanna új száma megy, ez így szar".
 #155828  Szerző: kukac

admin írta:
kukac írta:
admin írta:1: Pontosan, nincs konszenzus arról, hogy mi közszolgálati és mi nem, nemcsak itt, hanem más, médiaértő emberek közt sem.
2: Ha csak a Petőfi Rádiót nézzük, szerintem sincs. Ha az MTVA-t egészében - ahogy a törvény is előírja -, akkor teljesül minden előírás. Sőt, ha 0-24-ben csönd menne valamelyik rádión, akkor is teljesülne.
1: egy biztos, a kereskedelmit senki nem hívja közszolgálatinak, különbséget kell tudni tenni - ha a laikusnak nem is, de legalább a szakmának mindenképpen! Mások a célok, és ezt tudomásul kell venni!
2: pont a Petőfivel nem teljesül maradéktalanul a közszolgálatiság célkitűzése, és pont amiatt mert rövidtávú egyéni/politikai célok érdekében szándékosan el vannak kenve a határok! Csodálkozom rajtatok, hogy rádiós/média szakfórumot szerkesztetek és ugyanakkor ilyen szemlélettel kezelitek ezt a témát!
1) Magamat tudom ismételni, de minek? Hát le van írva lentebb.
2) Ismételten magamat tudom ismételni, de nem akarom, hiszen elsőre is tiszta és világos volt szerintem az álláspontom, mely szerint a közmédia egészében kell vizsgálni a közszolgálatiságot a törvény szerint. Egyébként egy fórumot hogyan lehet szerkeszteni? :) Most az a baj, hogy nem értek veled egyet, vagy megint a szociopata trolltabletta? :)
A fórumot gondolom moderátorként szerkeszted, a radiosite-ot pedig szerkesztőként - mi is a kérdés? :)
Az nem baj hogy nem értesz velem egyet - soha nem értesz velem egyet - az a baj hogy nem velem van vitád, hanem a közszolgálat hivatalos definíciójával! A törvényeket politikusok hozzák önös érdekből, magasról tesznek a közösségi értékekre.
Ha pedig az neked a trollkodás, hogy a tiéddel ellenkező véleményt fogalmaz meg valaki, akkor remélem nem baj, ha annyira nagyon nem fogok tőle elkeseredni! :)
 #155827  Szerző: markfelt

kukac írta:
admin írta:1: Pontosan, nincs konszenzus arról, hogy mi közszolgálati és mi nem, nemcsak itt, hanem más, médiaértő emberek közt sem.
2: Ha csak a Petőfi Rádiót nézzük, szerintem sincs. Ha az MTVA-t egészében - ahogy a törvény is előírja -, akkor teljesül minden előírás. Sőt, ha 0-24-ben csönd menne valamelyik rádión, akkor is teljesülne.
1: egy biztos, a kereskedelmit senki nem hívja közszolgálatinak, különbséget kell tudni tenni - ha a laikusnak nem is, de legalább a szakmának mindenképpen! Mások a célok, és ezt tudomásul kell venni!
2: pont a Petőfivel nem teljesül maradéktalanul a közszolgálatiság célkitűzése, és pont amiatt mert rövidtávú egyéni/politikai célok érdekében szándékosan el vannak kenve a határok! Csodálkozom rajtatok, hogy rádiós/média szakfórumot szerkesztetek és ugyanakkor ilyen szemlélettel kezelitek ezt a témát!
1) Magamat tudom ismételni, de minek? Hát le van írva lentebb. A Petőfi most egy kereskedelmies közszolgálati rádió. Amire rengeteg példa van a világban, és amit az Mttv. is lehetővé tesz, tehát semmiképpen nem szabálytalan, maximum a rádiós piac szempontjából etikátlan húzás volt.
2) Ismételten magamat tudom ismételni, de nem akarom, hiszen elsőre is tiszta és világos volt szerintem az álláspontom, mely szerint a közmédia egészében kell vizsgálni a közszolgálatiságot a törvény szerint.

Egyébként egy fórumot hogyan lehet szerkeszteni? :) Most az a baj, hogy nem értek veled egyet, vagy megint sok volt a szociopata trolltablettából? :)
 #155825  Szerző: kukac

mikrofonos írta:Akkor valószínűleg egész Európa értékválságban szenved, mert nagyjából ugyanez megy itt is Németországban ahol élek és lehet hogy hülye módon itt is sokat hallgatom a Petőfit - minden közrádiós popcsatornán. Aki kulturára kiváncsi, az nem a közrádiók popcsatornáit hallgatja, ezeket nem ezért üzemeltetik. Alapvetően - szerintem - a rádió mostanra nem is számít igazán kultura közvetítő médiumnak. De hát van egy alig hallgatott kulturáltis csatorna is nálunk. A gondom az, hogy a Bartók rettenetesen elitista. Bele kéne a szerkesztőknek hallgatni hogy itt mi megy a kulturális közcsatornákon. (HR-2, SR-2, NDR-Kultur stb.) Itt még - mondjuk egy Caro Emerald szintű könnyűzene is bőven belefér a kult.csatorna kínálatába.
Az hogy valahol valaki nem az elvárható módon csinál valamit, még nem lehet indok arra hogy mi is úgy csináljuk, nem teszi legitimmé azt ami történik, így most a saját magunk által felállított értékrend van szembeköpve! Tessék csak egy kicsit olvasgatni, tájékozódni: link Ez az alapvetés, ehhez képest pedig érdemes végiggondolni hogy pontosan mi is történik most és ennek kik fogják a kárát látni.
 #155824  Szerző: mikrofonos

Akkor valószínűleg egész Európa értékválságban szenved, mert nagyjából ugyanez megy itt is Németországban ahol élek és lehet hogy hülye módon itt is sokat hallgatom a Petőfit - minden közrádiós popcsatornán. Aki kulturára kiváncsi, az nem a közrádiók popcsatornáit hallgatja, ezeket nem ezért üzemeltetik. Alapvetően - szerintem - a rádió mostanra nem is számít igazán kultura közvetítő médiumnak. De hát van egy alig hallgatott kulturáltis csatorna is nálunk. A gondom az, hogy a Bartók rettenetesen elitista. Bele kéne a szerkesztőknek hallgatni hogy itt mi megy a kulturális közcsatornákon. (HR-2, SR-2, NDR-Kultur stb.) Itt még - mondjuk egy Caro Emerald szintű könnyűzene is bőven belefér a kult.csatorna kínálatába.
 #155823  Szerző: kukac

mikrofonos írta:
kukac írta:
admin írta:Szerintem azzel mindenki egyetért, hogy van egy kulturálisan fogékonyabb réteg, csak azt vitatjuk itt páran, hogy a régi Petőfi által futtaott alterzene nem volt értékesebb semmivel a pop-hulladéknál, azt leszámítva, hogy hazai gyártmány. Gyakorlatilag egy anti-pop, a trendekkel szembemenő popzene volt a fősodor. A futottak még kategóriás dalok.
nem vagyok benne biztos hogy ez 3-4 ember egyéni ízlése alapján eldönthető lenne - az biztos hogy minden egyes átalakítást hasonló érvekkel indokoltak. Egy biztos, a közszolgálati média már az alapvető, a minimálisan elvárható funkcióját is képtelen betölteni. Nagyon dögös, nagyon trendi, nagyon dizájnos - csak éppen a szemét feldíszítve is csak szemét marad.
Én azt gondolom, hogy a magyar közmédia/állami média működését illetően a Petőfi rádió ilyen-olyan változásai jelentik a legkisebb problémát. Tessék már meghallgatni egy "átlag" Kossuth Krónikát....
Azt pedig, hogy FELDÍSZÍTETT SZEMÉT lenne mindaz ami a Petőfiből jön, erős- és rosszindulatú túlzásnak érzem. Ezek után meg kell kérdezzem: mi nem lenne szemét?
Tudom, itt most ízlésvita zajlik, de ha egyesek elmondják a véleményüket, akkor talán mások is megszólalhatnak.
ami értéket képvisel, az nem szemét - és ez nem szubjektív - ennek kategorizálása túlmegy az egyéni értékrenden. Nyugodt lehetsz, amit a Petőfi ma letesz az asztalra, azt nem fogják soha a konzervatóriumok, médiaiskolák oktatási anyagaként mutogatni (maximum elrettentő példaként).
 #155822  Szerző: kukac

#155821  Szerző: mikrofonos

kukac írta:
admin írta:Szerintem azzel mindenki egyetért, hogy van egy kulturálisan fogékonyabb réteg, csak azt vitatjuk itt páran, hogy a régi Petőfi által futtaott alterzene nem volt értékesebb semmivel a pop-hulladéknál, azt leszámítva, hogy hazai gyártmány. Gyakorlatilag egy anti-pop, a trendekkel szembemenő popzene volt a fősodor. A futottak még kategóriás dalok.
nem vagyok benne biztos hogy ez 3-4 ember egyéni ízlése alapján eldönthető lenne - az biztos hogy minden egyes átalakítást hasonló érvekkel indokoltak. Egy biztos, a közszolgálati média már az alapvető, a minimálisan elvárható funkcióját is képtelen betölteni. Nagyon dögös, nagyon trendi, nagyon dizájnos - csak éppen a szemét feldíszítve is csak szemét marad.
Én azt gondolom, hogy a magyar közmédia/állami média működését illetően a Petőfi rádió ilyen-olyan változásai jelentik a legkisebb problémát. Tessék már meghallgatni egy "átlag" Kossuth Krónikát....
Azt pedig, hogy FELDÍSZÍTETT SZEMÉT lenne mindaz ami a Petőfiből jön, erős- és rosszindulatú túlzásnak érzem. Ezek után meg kell kérdezzem: mi nem lenne szemét?
Tudom, itt most ízlésvita zajlik, de ha egyesek elmondják a véleményüket, akkor talán mások is megszólalhatnak.
 #155818  Szerző: markfelt

1: Pontosan, nincs konszenzus arról, hogy mi közszolgálati és mi nem, nemcsak itt, hanem más, médiaértő emberek közt sem.
 #155817  Szerző: kukac

admin írta:Ahogy az sem, hogy a Petőfi Rádió új stílusának van-e helye a közszolgálati portfólióban, vagy sem. :)
Az viszont már nem ízlésbéli, hanem elvi vita - mi a közszolgálat: az egyetemes kultúra lehető legteljesebb keresztmetszetének bemutatása, vagy a közízlés piaci alapokon történő kiszolgálása - szerintem az első, szerintetek az utóbbi. Mindenki eldöntheti, kinek van igaza! :)
admin írta:Túltárgyaltuk, szerintem van helye kommersz, kereskedelmi tartalomnak a közmédiában. Akár egy egész csatorna is.
Amennyiben már teljesítve van a közszolgálatiság összes kritériuma - akár lehet is, persze. Egyelőre viszont korántsem tartunk itt, sőt!..
  • 1
  • 335
  • 336
  • 337
  • 338
  • 339
  • 627