RADIOSITE Fórum

• Rádió 1

#188234  Szerző: potyi

Lelle-Szemes-Szárszó-Földvár egy része pedig búcsúzhatna is a Rádió1-től a 93.6 telephelye esetén. :)
 #188232  Szerző: Glenn

Adam írta:Lényegében Visegrádig folyamatosan romlik a vétel, a városban lényegében csak Danko (93,1) és Kossuth (105,6) van.
Na azért a Mária Rádiót ki ne hagyjuk, ami ott egy konzervdobozzal is jön. :shock:
http://www.fmdx.hu/transmitters-hng-domos-maria.htm
A 92,6-ot én is gyengének éreztem. A tó keleti csücskében (Világos, Aliga) komoly vételi gondok vannak vele, de szemben az északi csücsökben is (Almádi, Fűzfő) csak autórádiós vétel van, már amennyiben zajmentes sztereó és RDS vételre vágyunk. Nekem úgy tűnik, a 93,6 jobb lenne, meg kéne cserélni a két frekit.
 #188231  Szerző: Adam

Belvarosban a torony teteje lehetne még vagy a Kőröshegy teteje.

Valaki már írta korábban hogy a 92,6 kicsit gyenge keleti medencében szoval nemcsak én mondom.
 #188230  Szerző: potyi

Más a domborzat a Balatonon és más Budapesten. A 92.6 nem adhatna ennél jobb helyről konkrétan Siófokról. Nézd meg a 93.6 Dankót egyszer, 3x akkora teljesítménnyel fele ekkorát se szól.

A Völgyhídon rosszul szól a 90.6 egy kb 300 méteres szakaszt kivéve, a 92.6 és 101.3 közt váltogat, ami kettő prímán lefedi a Balatont, itt-ott persze vannak vételi lyukak, ahogy az összes többi rádiónál is. A 105.7 meg a Völgyhíd és Balatonszéplak közt volt a dombon itt-ott szar, az M7-en. A hegyen nem megy át a jel, ez van.
 #188229  Szerző: Adam

potyi írta: 2020.08.22. 15:47 Nagyon-nagyon barokkos túlzás az, hogy "gyenge" a 92.6, lévén a Dunántúl egyik legnagyobb vételkörzetű regionális frekije. Budapest, Székesfehérvár, Kaposvár, Ajka, Keszthely egyes részein RDS-el jön, de még a Mecsekben és a Börzsönyben is megfogtam...
Megfogni biztos meg lehet :) Szerintem meg nem túlzás. Jó lenne a 92,6 csak nagyon szar helyről ad. Kicsit olyan, mint a 96,4 pesten. Ahonnan rálátni az adóra ott max a jelerősség, egy épület árnyékában meg zavart pesten. Siófok keleti részében is nagyjából ez van, csak lenyomja a 90,6 :). Direkt ma próbálgattam, az aranyparton 90,6 és közte váltogat a rádió.
Az M7-en Nagykanizsa felé haladva a 115-ös km-től érezhetően gyengül, a völgyhídon már vált a rádió a 101,3-ra. A völgyhídon a 90,6 szól, onnantól a 130-as km-ig 92,6-101.3 váltogatás folyamatosan. A 130-astól már stabil a 101,3 egészen a Szentgyörgyi lehajtóig. Onnantól meg 99,4, de a sármellék előtti egyenesben, illetve a 760-ason zalacsány közelében a éejtőn lefelé is átáll rá néha még a rádió, ahol a 99,4 gyenge. A domb tetején pedig 95,6 kanizsa!

Szerintem a 90,4, 90,6, és a 101,3 is nagyobbat szól nála, nem beszélve a 105,7-ről. És még Kanizsa is bőven.
Amíg nem volt se keszthely, se kanizsa, se Veszprém, se Fehérvár, és Part se, a 105,7-et Fehérvártól Zalakomárig szoktam hallgatni Kanizsa felé haladva. Egerszeg felé pedig Sármellék előtt ment el végleg a 76-os úton.
potyi írta: 2020.08.22. 15:47 Vételi lyukak lehetnek, mert az FM ilyen (vannak a Petőfinél, Kossuthnál is bőven), de semmi probléma nincs a R1 balatoni lefedettségével perpillanat, ügyesen összehozták. A 105.7 nem szólna ilyen jól.
Önmagában a 105,7 nem szólna ilyen jól, de csak azért mert a 92,6 mellett van a 101,3 is.
 #188228  Szerző: Adam

szabogabor10 írta: 2020.08.22. 22:05 Itt most a németeket vagy a hollandokat kéne mintául venni.
Rádiót meg venni kell, nem ragaszkodhatunk örökké a régi készülékekhez (vagy autókhoz). Nem is értem, miért nem tiltja be az EU a DAB tuner nélküli készülékeket. Már rég be kellett volna.
Lehet erőlködni DAB-on, netes rádión, meg minden máson, de manapság az analóg freki a legolcsóbb technológia. És amíg a lakosság kis része rendelkezik ilyen készülékkel, addig nincs miről beszélni. Ha most betiltanák a DAB nélküli készülékeket, akkor kb 10 év múlva elő lehet hozni ezt a témát, hogy átállás legyen. De addig nem.
 #188227  Szerző: szabogabor10

Itt most a németeket vagy a hollandokat kéne mintául venni.
Rádiót meg venni kell, nem ragaszkodhatunk örökké a régi készülékekhez (vagy autókhoz). Nem is értem, miért nem tiltja be az EU a DAB tuner nélküli készülékeket. Már rég be kellett volna.
 #188226  Szerző: Adam

szabogabor10 írta: 2020.08.22. 19:59 Olvasom itt a frekiváltogatások körüli problémákat, milyen szépen meg lehetne ezt oldani DAB+-szal. Kab-hegy pl. gyönyörűen lefedné a Balatont. Egy R1 féle nagy lefedettségű, viszont nem országos, hanem regionális rádiót kizárólag DAB+-on szabadna engedni szólni, hogy ne vigyen el egy tonna FM frekit. Dehát ez Magyarország, úgyhogy inkább nem mondok semmit.
Ez mind szép és jó, de milyen készülékkel veszed? Autóban, otthon a konyhában vagy a strandon?

Ja meg akkor nézd meg, hogy a Horvátok vagy akár az osztrákok hány tonna frekivel fedik le az országos vagy regionális radio adoikat....
 #188225  Szerző: szabogabor10

Olvasom itt a frekiváltogatások körüli problémákat, milyen szépen meg lehetne ezt oldani DAB+-szal. Kab-hegy pl. gyönyörűen lefedné a Balatont. Egy R1 féle nagy lefedettségű, viszont nem országos, hanem regionális rádiót kizárólag DAB+-on szabadna engedni szólni, hogy ne vigyen el egy tonna FM frekit. Dehát ez Magyarország, úgyhogy inkább nem mondok semmit.
 #188223  Szerző: potyi

Nagyon-nagyon barokkos túlzás az, hogy "gyenge" a 92.6, lévén a Dunántúl egyik legnagyobb vételkörzetű regionális frekije. Budapest, Székesfehérvár, Kaposvár, Ajka, Keszthely egyes részein RDS-el jön, de még a Mecsekben és a Börzsönyben is megfogtam...

Vételi lyukak lehetnek, mert az FM ilyen (vannak a Petőfinél, Kossuthnál is bőven), de semmi probléma nincs a R1 balatoni lefedettségével perpillanat, ügyesen összehozták. A 105.7 nem szólna ilyen jól.
  • 1
  • 341
  • 342
  • 343
  • 344
  • 345
  • 1021