shadoe írta: ↑2019.05.31. 18:31
Nem értek hozzá, ezért kérdezem: ezt a helyi tartalmat 12h-14h közt hogy kell érteni? Más zenék mennek? Helyi műsorok? Mert én a félegyházi és szolnoki frekvenciákat tudom hallgatni, ott az égvilágon semmi változást nem tapasztalok, ugyanazok a zenék, ugyanaz a rotáció, ugyanaz a semmi.
A helyi tartalmat úgy kell érteni, hogy akkor nem a központi adás megy a helyi ferkvenciákon, viszont a zenei arculat, brand ugyanaz, illetve a műsorvezetői megszólalások is mások.
Ahol korábban már működő helyi rádióval történt hálózatba kapcsolódás, ott egészen jó a helyi tartalom. Erre jó példa az egykori zalaegerszegi adás a 95,1-en, ahol a helyi tv-t és rádiót működtető önkormányzati céggel volt együttműködés. A 10-12-ig közötti időszakban élő műsorvezetés volt, egy darabig két műsorvezetővel. Teljesen megvolt a helyi rádiós jelleg, A hírek, programajánlók teljes egészében itt készültek, és óránként a hírblokkban ezek mentek le.
Januárban váltás volt, a 95,1-et működtető önkormányzati cég és a Rádió1 megszüntette az együttműködést, mert megvettek egy másik, a 95,8-at működtető céget. Ehhez már nincs helyi stúdió, a híreket Győrben az oxigén hírügynökség csinálja, a helyi idősávban pedig Kovács Ákos a műsorvezető, aki a központi Rádió1-nél dolgozik. A műsorvezetői megszólalások szerintem felvételről mennek, a programajánló bejátszások hetek-hónapok óta ugyanazok.
Nagyjából ebből a két fajta rendszerből épül fel az egész hálózat. Illetve van még olyan is, hogy egy helyi szerkesztőség több frekit visz.
Igazából a hálózatos üzem amit a médiatörvény előír, egy értelmetlen dolog, mert így ki lehet játszani, ahogy a 95,8 csinálja. Hogy van is valami, meg nincs is. Ennek így nincs értelme, hogy felvételről leadott megszólalásokkal fedik le a kötelezően előírt időtartamot. Igazából akkor lenne értelme, ha minden helyi frekinél saját szerkesztőség lenne. De úgy meg drága lenne fenntartani.