potyi írta: ↑2020.05.04. 22:01
Magamat ismétlem, nem viszonyítási szempont, hogy:
1) értesz hozzá valamelyest, szeretsz DX-elni, képes vagy tornázni az antennával percekig
2) vannak jobb eszközeid, amik átlagon felüli vételi képességekkel rendelkeznek
Kereskedelmi szempontokról beszélek. Egy sales-es nem mondhatja azt, hogy mondjuk szól a rádió a Balatonon is, vagy pl. Piliscsabán. Legfeljebb hazudhatja. Akkor mondhatja, ha Mari néni be tudja fogni a társasház aljában lévő körmös szalonban / Pista bácsi a hátsó kerti ladában, különösebb küzdelem nélkül. Tudod, mint a Petőfit vagy a Retrót.
Akkor is, ha Siófokon véletlenül találsz egy olyan pontot, ahol éppen bejön sztereóban a veszprémi freki.
Pár hónapja a frekvenciaváltáskor a Sláger FM azt hazudta magáról, hogy Miskolcon is fogható a 95.8. Mert valaki itt a fórumon megírta, hogy sikerült befognia az Avas egy pontján. Marketinganyagokba került bele. Nevetséges, nem?
Szerintem ez már OFF,de azért még ideírom
Szeretek DX-elni,de tornázni az antennával max. DAB-DX esetén, FM-DX topicon kívül leginkább az autórádiós vételeimet/tapasztalataimat írom,ami tőlem teljesen független,nem nyúltam bele,az autó gyári tunerje,tök átlag vevő.
Csak egy példa: pl. a Rádió 1 vétele lazán sikerült több frekin is a Balaton partján (90,6/91,1/94,5/96,4/106,5) ,és itthon is RDS+ST jön vele a 87,9 Szegedről, a 88,2 Majsáról alig szól.
Ha ez egy igazi DX rádió lenne,akkor gondolom egy országos adó vétele nem kellene hogy problémát jelentsen neki,mégse tudom venni pl a Dankót,nemhogy RDS-sel,de még a sztereó vétele se sikerül ezzel az autórádióval egy elvileg országos közrádiónak.
Persze,nevetséges DX-erekből kiindulni sales esetén,ebben egyetértek,de én ide nem igazán írtam olyat,ami átlag vevővel kivitelezhetetlen lenne,arra ott a DX topic. Pl. Veszprémben megfogtam a soproni 94,1 R1-et,szerintem ehhez nem kell nagy DX teljesítmény,de nem mondom azt,hogy az egész városban tökéletesen szól,mert arrafelé a domborzat kiszámíthatatlan dolgokat művel, (kedvenc példám az Otvoreni a 104,4-en, elhagyod Veszprémet déli irányban,azonnal RDS+ST beugrik,pár másodperc alatt pedig teljesen eltűnik a városba visszafelé haladva)de ha valaki jó helyről veszi,tudja hallgatni extra felszerelés nélkül.