Továbbra sem vált automatikusan a 90.4-re az autorádió a 96.4-es frekiről, mert a budapesti adó RDS-ének AF listájában nem szerepel ez a frekvencia. Egyedül PI SEEK esetén találja és tanulja meg a rádió.
Emiatt:
1) Az M7-esen emiatt Fehérvár és Budapest közt hosszú szakaszon váltogat, ugrálgat a rádió a 94.5 és 96.4 közt, mivel az autópályán mindkét adó összeér, holott ott lenne tökéletes minőségben a 90.4 is. Ha bekerülne a freki, ez az ugrálgatás megszűnne, egyszer ugrana, az Érdi lejtőn átváltana a 90.4-re és Fehérvárig ott maradna. A vidéki frekik a Dunántúlon immáron szinte teljes szinkronban vannak, ezért Budapestet elhagyva már nem lenne probléma, az az egy ugrás meg túlélhető és így is úgy is bekövetkezik.
2) Mivel pl. Érden, Budakeszin, az M0-son, vagy az M1-esen vannak olyan pontok, ahol a 90.4-en kívül minden más freki rossz, és a PI seek kényszerűségből megtalálja a velencei adót, ezért azonnali váltás helyett van sistergős-kerregős kínlódás és ugrálgatás is, ami teljesen élvezhetetlenné teszi az adást. Tehát így is úgy is vált a 90.4-re más, elérhető AF listás freki híján, és így is, úgy is ugrál az adás, csak lassabban. Ha bent lenne az AF listában a freki és kimaradna a PI SEEK folyamat, továbbra is ugrálgatna, de nem lenne legalább olyan időpillanat az említett földrajzi régióban, amikor keresgél és ezalatt nem szól semmi, csak a zavaró sistergés.
3) A modernebb, kéttuneres autórádiókon, ahol a háttérben folyamatosan scanneli az eszköz a sávot és így automatikusan lekeresi a 90.4-et is a háttérben, úgy működik, mintha benne lenne a 96.4 AF listájában a 90.4, de a régebbi modelleken a fenti jelenségek tapasztalhatók, innen az összehasonlítási alap. Tehát az ultramodern autórádiókon (Ford, Mercedes stb. 2010 utáni modellek) olyan a vétel, amilyennek lennie kell, de a forgalomban lévő magyar autórádiók többségén szar.
4) És hacsak nem hanyagság, valószínűleg a velencei frekis váltogatást akarják megoldani ezzel, de mint fentebb írtam, ez nem oldható meg így, márcsak az előző pontban említett modernebb vevők miatt sem. Ráadásul a szolnoki frekire sem vált így automatikusan, csak akkor, amikor már elég erős a jel és nincs más elérhető frekvencia.
Ha már a vidéki frekik 5-10 mp-es csúszását nem sikerül megoldani, legalább ezt kéne rendbe rakni, ráadásul jó előre tenni a listában. Mindenképpen ugrálni fog a budapesti vételkörzet szélén, csak így lassabban és kéz a kézben a zajjal.
PS: Ezt megerősíthetné valaki, de úgy érzékeltem, a 94.5 AF listájából is kikerült a 90.4. Így még rosszabb lett a helyzet, a fentiek miatt. Így megintcsak az történik, amit fent írtam: az ugrálgatás nem szűnik meg, csak a folyamatos vétel... Ez egyenes út a Petőfi Rádióhoz, gondolom nemcsak nálam.
PS2: A vidéki, IP alapon modulált frekiken a Covid-19 óta borzalmas a hangminőség, a legjobban a fehérvári 94.5-ön hallani. Mintha Sokol rádió lenne. Nem is a bitráta, hanem a mintavételezés lehet rossz. Vagy valami nagyon gagyi MPEG4 AAC dekódolás lehet.
PS3: Ez már csak leányálom, de ha a Dabas Rádiót meg tudnák venni, megoldódna a vétel az M5-ösön és még az M1-es kezdeti szakaszán is sokat javulna, bármilyen hihetetlen is. Más célt szerintem nem érdemes kitűzni a hálózatos-országos működésnél, mint az autópályák és a megyeszékhelyek lefedését. Az autópályáknál az M1-es és az M5-ös Budapesthez közelebb eső szakasza nagy sötét folt. Ezen pedig kizárólag egy nagyobb budapesti freki, vagy az említett Dabas Rádió, esetleg a Gong 97.2-es adója tud javítani érdemben. Illetve az a lépés, amivel a hozzászólásomat kezdtem, ez nagyjából ez utóbbi 5 perces művelet és 0 Ft a költsége.
PS4: Jár azért pirospont is, a 90.4 vétele tovább javult a budai agglomerációban, vagy a teljesítmény, vagy az antenna setup változhatott pozitív irányba.