RADIOSITE Fórum

• Rádió 1

#187445  Szerző: potyi

Adam írta:
potyi írta: 2020.06.13. 10:29 Egy keszthelyi freki egyébként még a Retronak is jól jönne. Keszthelyen a Kossuth, Petőfi, Bartók Nagykanizsáról tökéletes, a Dankónak van keszthelyi adója, viszont a Retro a Keszthelyi-hegység takarása miatt nem az igazi. Mellesleg ott van a Keszthelyt lefedő hévízi 90.9 és a balatonmáriafürdői 97.1 üresen, csak úgy mondom, országos rádiók meg pályázat nélkül tudnak új frekiket kérni az NMHH-tól.
Keszthelyen lent a parton a Retrot a 105,5 MHzen favorizálta az autórádió a 100,5 helyett.
Több mint 110 km a távolság a két város közt és mégsem a kabhegyi szólt, hanem a pécsi. Ebből is látszik, hogy oda is kéne freki.
 #187444  Szerző: Adam

potyi írta: 2020.06.13. 10:29 Egy keszthelyi freki egyébként még a Retronak is jól jönne. Keszthelyen a Kossuth, Petőfi, Bartók Nagykanizsáról tökéletes, a Dankónak van keszthelyi adója, viszont a Retro a Keszthelyi-hegység takarása miatt nem az igazi. Mellesleg ott van a Keszthelyt lefedő hévízi 90.9 és a balatonmáriafürdői 97.1 üresen, csak úgy mondom, országos rádiók meg pályázat nélkül tudnak új frekiket kérni az NMHH-tól.
Keszthelyen lent a parton a Retrot a 105,5 MHzen favorizálta az autórádió a 100,5 helyett.
 #187443  Szerző: Adam

potyi írta: 2020.06.13. 12:09 Hát ez érdekes kérdés. Nagyon változó a Rádió1 hálózatban a helyi műsorok színvonala, pl. Szegeden csúcsszuper. De valószínűleg pénz beszél majd itt is, most, hogy már lehetőség van arra is, hogy mindössze napi 2 óra legyen a helyi blokk hálózat esetében, könnyen lehet, hogy végül beszántják a 12-14 közti sávot teljesen és marad a hajnali óra, meg a helyi hír- és reklámblokkok.
Amíg Egerszegen az önkormányzati cég helyi frekvenciajan (95.1) ment az adás, az Egerszeg Tv / radio stábja csinálta, És helyben készült a műsor, addig itt is jó volt. Voltak pl kitelepulesek, különféle rendezvényekről.

De most távolról készül, aminek így nincsen értelme. A két órás helyi műsorvezetéssel nincs nagy gond, bar valószínű felvételről megy, de nem kirívó. Viszont a hírek, progtamajanlok hetekig való ismétlése zavaró. Ha a budapesti adás menne egy az egyben, ennél az is jobb lenne.

Nagykanizsán pl szoktak lenni hallgatói betelefonalasok.
 #187442  Szerző: Adam

Dani írta: 2020.06.13. 13:32 Én attól tartok, persze ne így legyen, hogy mire zeneileg teljesen helyrejön a Rádió1, addigra valami mondvacsinált ok miatt el kell hallgatnia, ahogy eddig az összes népszerű rádióval történt.
Siman benne van a pakliban ez is.
Mint ahogy egyszer már szétesett a hálózat 2011-12 körül.
Biztosra úgy lehetne menni (legalábbis a leghosszabb ideig elhuzva), hogy a 89,5-bol kiindulva egy országos freki halozattá alakítani a jelenlegi frekiket.
 #187441  Szerző: Dani

Én attól tartok, persze ne így legyen, hogy mire zeneileg teljesen helyrejön a Rádió1, addigra valami mondvacsinált ok miatt el kell hallgatnia, ahogy eddig az összes népszerű rádióval történt.
 #187440  Szerző: potyi

Hát ez érdekes kérdés. Nagyon változó a Rádió1 hálózatban a helyi műsorok színvonala, pl. Szegeden csúcsszuper. De valószínűleg pénz beszél majd itt is, most, hogy már lehetőség van arra is, hogy mindössze napi 2 óra legyen a helyi blokk hálózat esetében, könnyen lehet, hogy végül beszántják a 12-14 közti sávot teljesen és marad a hajnali óra, meg a helyi hír- és reklámblokkok.
 #187439  Szerző: Adam

potyi írta: 2020.06.13. 10:41 Másrészt nem gondoltam volna, hogy magyarázatra szorul, de semmiféleképpen nem úgy értettem azt, hogy "nem kár" bizonyos helyi rádiókért, hogy szerintem nincs kereslet helyi tartalomra vagy rossz, ha van. Pláne nem úgy, hogy nem kár a benne dolgozó emberekért, mert abszolút kár. Én örülök annak, ha vannak helyi rádiók, de ha nem érik el azt a szintet, amit a kivételek közt soroltam (88, Korona, PécsFM stb.) akkor kár erőltetni őket. Ráadásul úgyse maradnak életben.

És inkább Rádió1 legyen a dögledező helyi rádiók helyén, mint fehérzaj, vagy Mária... pl. gyanítom, a barcikai Radio Top-ot se kellett nagyon kényszeríteni, hogy adja el a cumót és a Part FM is inkább csak vitte a lóvét.
Pontosan. Meg Még a Karc FM aki rarepül Ezekre a vidéki helyi frekvenciakra.
potyi írta: 2020.06.13. 10:41 Az, hogy a nagyhal megeszi a kishalat, a világ minden médiapiacán teljesen természetes folyamat, függetlenül attól, hogy politikai vagy üzleti igény van rá. Ahogy az is, hogy lényegesen lecsökken egy helyi rádiós vállalkozás kiadásainak mértéke, ha nem kell fizetni 24 órás stábot, és át lehet venni valaki egyébként professzionális műsorát.
Teljesen egyetértek veled. Ehhez csak annyit tennék hozzá, hogy ez a halozatos kényszerhelyzet ugyanakkor jó lehetőséget teremtene arra, hogy a központi professzionális műsor mellett valamilyen szinten helyiek is legyenek a vidéki Radio1 adasok.
De ez sajnos csak a reklámokban mutatkozik meg, legalábbis itt Zalaegerszegen. Hetek óta ugyanazt a programajánlót tolják le félóránként, már kívülről fújom az Alsóerdő, meg az Azaleas völgy történetét. Ugyanakkor vannak olyan vidéki adások ahol ezt a helyi tartalmat jól megcsinálják (pl Szombathelyen az ex Friss FM stáb). Nagykanizsán valamivel interaktívabb a helyi sáv, de a hirblokkok kb hetente frissulnek.
 #187438  Szerző: Jozsfm964

Mitől van ez az erőtlen/dinamikátlan, de torz hangzása a 96.4-nek?
Ezt komolyan nem hallja a technikusok közül senki?
 #187437  Szerző: potyi

Másrészt nem gondoltam volna, hogy magyarázatra szorul, de semmiféleképpen nem úgy értettem azt, hogy "nem kár" bizonyos helyi rádiókért, hogy szerintem nincs kereslet helyi tartalomra vagy rossz, ha van. Pláne nem úgy, hogy nem kár a benne dolgozó emberekért, mert abszolút kár. Én örülök annak, ha vannak helyi rádiók, de ha nem érik el azt a szintet, amit a kivételek közt soroltam (88, Korona, PécsFM stb.) akkor kár erőltetni őket. Ráadásul úgyse maradnak életben.

És inkább Rádió1 legyen a dögledező helyi rádiók helyén, mint fehérzaj, vagy Mária... pl. gyanítom, a barcikai Radio Top-ot se kellett nagyon kényszeríteni, hogy adja el a cumót és a Part FM is inkább csak vitte a lóvét.

Az, hogy a nagyhal megeszi a kishalat, a világ minden médiapiacán teljesen természetes folyamat, függetlenül attól, hogy politikai vagy üzleti igény van rá. Ahogy az is, hogy lényegesen lecsökken egy helyi rádiós vállalkozás kiadásainak mértéke, ha nem kell fizetni 24 órás stábot, és át lehet venni valaki egyébként professzionális műsorát.
 #187436  Szerző: potyi

A Balatonra semmiképp nem elég egy freki, de még kettő sem, úgyhogy a hétfőtől életbe lépő megoldás pont úgy jó, ahogy van. Amikor csak a 105.7 volt, a déli parton kb Lellétől Siófokig, az északi parton pedig Révfülöptól Almádiig szólt sztereóban és kész, máshol csak szenvedősen, vagy sehogy. A nyugati medence és Fűzfő térsége nem volt meg, de már Fonyódnál is gázos volt. Ráadásul erősen zavarta a 105.6 Kossuth (Gerecse) és a 105.8 HRT-HR2 is, ez még Siófokon is problémát okozott.

A 92.6 mellé a fonyódi frekire épp úgy szükség van, mint a keszthelyire. A siófoki kb Szemestől Lepsényig sztereó a délin, Révfülöptől Akarattyáig az északin, a 101.3 pedig Boglártól Balatonmáriafürdőig jó a délin és Révfülöptől Vonyarcvashegyig az északin. Keszthelyen csak kocsiban és jobb vevővel szól rendesen a 101.3, és a belvárosban a házak közt igencsak gyenge volt a Part FM. A Balaton hálistennek elég nagy ugyanis. Tovább súlyosbította a helyzetet, hogy a zseni keszthelyi kábelszolgáltató a 101.3-ra rakta valamelyik közszolgálati adót és az néha kiszűrődött az utcára...

Plusz a Balatonon különösen nem elég, ha csak úgy hébe-hóba "szólogat" egy rádió és épphogy kocsiban bejön RDS-el. Elég csak a strandokon a telefon headsetes FM rádióhallgatásra, vagy a büfék, boltok teleszkópantennás gagyi rádióira gondolni.

Egy keszthelyi freki egyébként még a Retronak is jól jönne. Keszthelyen a Kossuth, Petőfi, Bartók Nagykanizsáról tökéletes, a Dankónak van keszthelyi adója, viszont a Retro a Keszthelyi-hegység takarása miatt nem az igazi. Mellesleg ott van a Keszthelyt lefedő hévízi 90.9 és a balatonmáriafürdői 97.1 üresen, csak úgy mondom, országos rádiók meg pályázat nélkül tudnak új frekiket kérni az NMHH-tól.
  • 1
  • 377
  • 378
  • 379
  • 380
  • 381
  • 1022