Landsmann írta: ↑2025.05.01. 15:57
FLaci81 írta: ↑2025.05.01. 15:38
Landsmann írta: ↑2025.05.01. 07:43
Az az adó addig nem szól el, legfeljebb kivételes terjedési viszonyok esetén, de ahhoz is nagy, irányított antenna szükséges. Mindenképpen a helyi frekvenciákra kell hagyatkoznod, vagy marad az online adás hallgatása.
A másik kérdésedre talán ez megoldást nyújt. https://support.nautel.com/rf-toolkit/r ... rage-tool/
Regisztráció kell hozzá, kissé bonyolult a használata és nem is lehet mindent pontosan beállítani, gondolom van fizetős verzió, pontosabban a cégeknek szánt változat, ott több paraméter beállítható. Szerintem nem lehet trükközni, mert céges regisztrációkor olyan adatokat kér, amit valóban csak egy rádiót üzemeltető tud válaszolni és talán ellenőrzik is az adatok valódiságát.
Azért teljesen nem vetném el a 89,5-öt arrafelé. Nyilván nem lesz full meg full a vétel, de azért na.
Az adó viszonylag magasról ad és nagy teljesítménnyel (Széchenyi hegy, 100kW/körsugárzó antenna).
Bár nyilván elég nagy a távolság, de nagyon nem sok árnyékoló tényező van a Tisza-tó irányában, arrafelé már sík terület van. Más kérdés, van e értelme ezt a frekit hallgatni arrafelé, ha a tónál ott a 88,7.
Mindez egy jó vételkészségű vevő és antenna kérdése, akár egy átlag autóban lévő jobb autórádió, az autó gyári antennájával képes lehet erre.
Eljutni biztos eljut valamilyen minőségben, csak kérdés, állandóan, és élvezhető minőségben-e. Körülbelül 45 km-el vagyok távolabb mint a Tisza-tó, de itt aztán végképp a síkság van, semmi nem állja útját a rádióhullámoknak. Azért nem vagyok biztos benne, hogy az a Pécel melletti 200 méter magas és elég széles dombság nem árnyékol valennyit a tó felé. Padlástérben elhelyezett 5 elemes V polárban álló antennát használok. Igaz, nem a Széchenyi hegy felé néz, de troposzférikus terjedéskor meg szokott jelenni a Széchenyi hegyről néhány adó ideig-óráig. Teleszkópantennás rádióval ilyenkor is esélytelen a vétel még padlástérben is, nemhogy lent talajszinten. Lehet talál nyomokban rádióadást, de az minden bizonnyal nem lesz élvezhető még autórádión sem. (én is azt használok az antenna végén)
Engem inkább az izgat, miért fontos a pesti frekvencia vétele? Esetleg a "hazai" információk vétele? Mert ha jól tudom, vannak dolgok, amik az adó aktuális vételkörzetéből származó információk. Talán a hírek, közlekedés és ilyesmik. Nem szoktam huzamosabb ideig hallgatni a Rádió 1-et, mert nekem nem jön be a stílus, de én a Hajdúsági Rádió 1-et tudom fogni 3 helyről is. (Derecske, Debrecen, Hajdúszoboszló. Ez utóbbi van legközelebb, ez a legjobb minőségben fogható.)
Ilyen távolságnál a lakóházak, erdő stb. miatt is esélyes lehet a gyengébb vétel, de ez autóval haladva mindig változik. Az M0-M31 melletti területet említed, erre én is gondoltam egyébként, de ha a domborzati térképnek hihetünk, akkor azon a részen sincs magasabb terület 300 méternél. A Széchenyi-hegy 460 méter körüli, plusz erre jön még rá az adótorony, amin az antennák vannak.
Esetleg még talán a polarizáció viccelhet meg. NMHH szerint H polár és körsugárzó.
Padláson a tiédhez hasonló 5 elemes antennám van, (jó nagy dög). Annyi, hogy én kiszedtem belőle az antenna szimmetrizálót, mert ha az benne hagytam, gyengébben jöttek a rádióadások. Most, hogy nincs ez benne, jobb sokkal a vétel (kövezzen meg bárki, de én ezt tapasztaltam).
Veszprém mellett vagyok kb. 100 km-re a Szecskától, az antenna nagyjából déli irányba V polárba állítva, hogy minél több külföldi adást vételezzek.
Mégis állandó vétel a 89,5 RDS-sel. A többi nagy Pesti adók is RDS-sel jönnek, mindig.
Manna FM szokott még jönni állandóan enyhén sisteregve, ha jobb a terjedés itt is lejön az RDS.
Ezt házban, rádiós tuneres erősítővel vételezem, de autóban is jön ám a 89,5 egész tűrhetően.
Valahol sistergősebb, van ahol RDS is van.
Mondjuk előny lehet, hogy 300 méter feletti a lakóhelyem tengerszint feletti magassága és a domborzati térkép szerint nem igazán van a vételt túlságosan zavaró árnyékolás lakóhelyem és Budapest között.
http://www.sunshine-live.de/
" Aki a diplomát csak tanulással tudja megszerezni, az pénzt is csak munkával fog keresni! "