RADIOSITE Fórum

• Petőfi Rádió

#155841  Szerző: djlacee

noartist írta:Kicsi OFF: nyereséges tudna-e lenni egy olyan kereskedelmi rádió ma, mint a Café? Vagy éppen a Petőfi. (A korábbi, még MR2)
Vagy ez az alternatív irány zsákutca?
Közösségi formátumban simán (ez lehetne pl a Q)
 #155839  Szerző: noartist

Kicsi OFF: nyereséges tudna-e lenni egy olyan kereskedelmi rádió ma, mint a Café? Vagy éppen a Petőfi. (A korábbi, még MR2)
Vagy ez az alternatív irány zsákutca?
 #155838  Szerző: kukac

mikrofonos írta:Pontos adataim nincsenek, nem is lehetnek, de mtva-s ismerőseim szerint egyáltalán nem a rádiók, hanem sokkal inkább a tv-csatornák üzemeltetése kerül sokba. Ha már itt tartunk a nézettséghez képest leginkább az M1 költségeit lehetne firtatni. Tényleg: mivel közpénzről van szó, tud valaki valamilyen forrást, hogy valójában mennyibe kerül a sokat emlegtett adófizetőknek a magyar közmédia fenntartása, mondjuk részletezve. Annyit ugye lehet tudni, hogy az összköltség 80 milliárd Ft.
na most a közpénz az egy érdekes dolog, mert gyakorlatilag 1 forint indokolatlan elköltése is hűtlen kezelés - persze nehéz bizonyítani, hogy mi indokolt és mi nem. Egyet borítékolhatsz: csak az MR2 éves marketing-költségvetéséből 10-20 kisebb helyi rádiót tokkal-vonóval vígan el lehetne üzemeltetni. Tehát amit éppen most relativizálsz az másnak igenis számottevő tétel! Az éves 80milliárd pedig emberi ésszel egyenesen felfoghatatlan (az eredményt látva pedig felháborító)!
Úgyhogy szerintem tökjogos a feltevés mindenki részéről, aki kritizálja a közmédiát, ezek ennyi pénzből tényleg csak ennyit tudnak letenni az asztalra?
Ja és még valami: nincs többfajta közszolgálat, van a közszolgálat és van az öncélú, önös érdektől vezérelt médiakultúra. Ennyi erővel jelöljünk ki egy kereskedelmi rádiót, amelyik legjobban megfelel a nagyközönség elvárásának (legyen erről is népszavazás, ha már közérdek), és nevezzük ki azt nemzeti közszolgálati adónak - a jelenlegire pedig nem kell külön költségvetési pénzt költeni. Nem elképzelhetetlen, hogy hamarosan akár egy hasonló elképzelés is megvalósulhat...
 #155837  Szerző: mikrofonos

Pontos adataim nincsenek, nem is lehetnek, de mtva-s ismerőseim szerint egyáltalán nem a rádiók, hanem sokkal inkább a tv-csatornák üzemeltetése kerül sokba. Ha már itt tartunk a nézettséghez képest leginkább az M1 költségeit lehetne firtatni. Tényleg: mivel közpénzről van szó, tud valaki valamilyen forrást, hogy valójában mennyibe kerül a sokat emlegtett adófizetőknek a magyar közmédia fenntartása, mondjuk részletezve. Annyit ugye lehet tudni, hogy az összköltség 80 milliárd Ft.
 #155833  Szerző: kukac

admin írta:A fórum nem szerkesztett, hanem moderált, a szerkesztői ti vagytok, ezért volt értelmezhetetlen a kritika. A portálon mindig értékmentesen fogalmazunk, de ha találsz olyat, ami szerinted elfogult, jelezd nyugodtan, javítjuk!

A közszolgálatnak van egy klasszikus, BBC-gyökerű értelmezése, amit én nagyon jól tudok. Ez nemzetközi szinten egyébként vitatott, Magyarországon pedig a Petőfi 2007-es átalakítása óta kérdés, 2012 óta még inkább kérdés, június 1-je óta pedig még annál is inkább nyitott kérdés.

A médiatörvény lehetővé teszi azt, hogy a Petőfi a jelen formájában szóljon, ha nem, akkor majd átírják. Ez van. A magyar médiaviszonyokat a magyar a médiatörvény szabályozza. Ha az lesz benne, hogy mostantól csak az közszolgálat, ha valaki verseket szaval a nap 24 órájában, akkor onnantól kezdve az számít majd közszolgálatnak. Amit szintén lehet majd vitatni, meg elfogadni.

Én egyébként örülök a vitának, hiába fárasztó néha. Sokkal jobb, mint az "e, hát mé nem a Rihanna új száma megy, ez így szar".
az utolsó mondatoddal tökéletesen egyetértek! A törvényalkotás viszont gyakran ellentétes a közérdekkel, így nem tartom mérvadónak a vita eldöntésében (ami jogilag rendben van, még nem feltétlenül erkölcsös, stbstb). Lehet azon vitatkozni hogy mi számít közérdeknek, de ha úgy próbálom megközelíteni, hogy a saját pénzemből melyikre áldoznék szívesebben 10-100-1000Ft-ot: egy olyan tévécsatorna indulására (könyv megjelentetésére, rádióállomás fenntartására) amit csak néha néznék, de találnék rajta számomra érdekes tartalmakat, követendő példát az utókor számára - vagy pedig egy olyan tartalomra, amiből már van pontosan 25 ugyanolyan másolat, ráadásul ingyen - én személy szerint az elsőre áldoznék, de ez már elvi kérdés (értékítélet). Mi a feladat: fenntartani egy sokszínű, multikulturális közeget, amiben bárki találhat magának szellemi táplálékot, vagy létrehozni az x-ik tucatterméket, erősen redukált szellemi tartalommal, ráadásul mindezt nem kevés költségvetési pénzből (a mi pénzünkből kedves adófizető polgártársaim!)
Hát kössz' szolgálat...
 #155829  Szerző: markfelt

A fórum nem szerkesztett, hanem moderált, a szerkesztői ti vagytok, ezért volt értelmezhetetlen a kritika. A portálon mindig értékmentesen fogalmazunk, de ha találsz olyat, ami szerinted elfogult, jelezd nyugodtan, javítjuk!

A közszolgálatnak van egy klasszikus, BBC-gyökerű értelmezése, amit én nagyon jól tudok. Ez nemzetközi szinten egyébként vitatott, Magyarországon pedig a Petőfi 2007-es átalakítása óta kérdés, 2012 óta még inkább kérdés, június 1-je óta pedig még annál is inkább nyitott kérdés.

A médiatörvény lehetővé teszi azt, hogy a Petőfi a jelen formájában szóljon, ha nem, akkor majd átírják. Ez van. A magyar médiaviszonyokat a magyar a médiatörvény szabályozza. Ha az lesz benne, hogy mostantól csak az közszolgálat, ha valaki verseket szaval a nap 24 órájában, akkor onnantól kezdve az számít majd közszolgálatnak. Amit szintén lehet majd vitatni, meg elfogadni.

Én egyébként örülök a vitának, hiába fárasztó néha. Sokkal jobb, mint az "e, hát mé nem a Rihanna új száma megy, ez így szar".
 #155828  Szerző: kukac

admin írta:
kukac írta:
admin írta:1: Pontosan, nincs konszenzus arról, hogy mi közszolgálati és mi nem, nemcsak itt, hanem más, médiaértő emberek közt sem.
2: Ha csak a Petőfi Rádiót nézzük, szerintem sincs. Ha az MTVA-t egészében - ahogy a törvény is előírja -, akkor teljesül minden előírás. Sőt, ha 0-24-ben csönd menne valamelyik rádión, akkor is teljesülne.
1: egy biztos, a kereskedelmit senki nem hívja közszolgálatinak, különbséget kell tudni tenni - ha a laikusnak nem is, de legalább a szakmának mindenképpen! Mások a célok, és ezt tudomásul kell venni!
2: pont a Petőfivel nem teljesül maradéktalanul a közszolgálatiság célkitűzése, és pont amiatt mert rövidtávú egyéni/politikai célok érdekében szándékosan el vannak kenve a határok! Csodálkozom rajtatok, hogy rádiós/média szakfórumot szerkesztetek és ugyanakkor ilyen szemlélettel kezelitek ezt a témát!
1) Magamat tudom ismételni, de minek? Hát le van írva lentebb.
2) Ismételten magamat tudom ismételni, de nem akarom, hiszen elsőre is tiszta és világos volt szerintem az álláspontom, mely szerint a közmédia egészében kell vizsgálni a közszolgálatiságot a törvény szerint. Egyébként egy fórumot hogyan lehet szerkeszteni? :) Most az a baj, hogy nem értek veled egyet, vagy megint a szociopata trolltabletta? :)
A fórumot gondolom moderátorként szerkeszted, a radiosite-ot pedig szerkesztőként - mi is a kérdés? :)
Az nem baj hogy nem értesz velem egyet - soha nem értesz velem egyet - az a baj hogy nem velem van vitád, hanem a közszolgálat hivatalos definíciójával! A törvényeket politikusok hozzák önös érdekből, magasról tesznek a közösségi értékekre.
Ha pedig az neked a trollkodás, hogy a tiéddel ellenkező véleményt fogalmaz meg valaki, akkor remélem nem baj, ha annyira nagyon nem fogok tőle elkeseredni! :)
 #155827  Szerző: markfelt

kukac írta:
admin írta:1: Pontosan, nincs konszenzus arról, hogy mi közszolgálati és mi nem, nemcsak itt, hanem más, médiaértő emberek közt sem.
2: Ha csak a Petőfi Rádiót nézzük, szerintem sincs. Ha az MTVA-t egészében - ahogy a törvény is előírja -, akkor teljesül minden előírás. Sőt, ha 0-24-ben csönd menne valamelyik rádión, akkor is teljesülne.
1: egy biztos, a kereskedelmit senki nem hívja közszolgálatinak, különbséget kell tudni tenni - ha a laikusnak nem is, de legalább a szakmának mindenképpen! Mások a célok, és ezt tudomásul kell venni!
2: pont a Petőfivel nem teljesül maradéktalanul a közszolgálatiság célkitűzése, és pont amiatt mert rövidtávú egyéni/politikai célok érdekében szándékosan el vannak kenve a határok! Csodálkozom rajtatok, hogy rádiós/média szakfórumot szerkesztetek és ugyanakkor ilyen szemlélettel kezelitek ezt a témát!
1) Magamat tudom ismételni, de minek? Hát le van írva lentebb. A Petőfi most egy kereskedelmies közszolgálati rádió. Amire rengeteg példa van a világban, és amit az Mttv. is lehetővé tesz, tehát semmiképpen nem szabálytalan, maximum a rádiós piac szempontjából etikátlan húzás volt.
2) Ismételten magamat tudom ismételni, de nem akarom, hiszen elsőre is tiszta és világos volt szerintem az álláspontom, mely szerint a közmédia egészében kell vizsgálni a közszolgálatiságot a törvény szerint.

Egyébként egy fórumot hogyan lehet szerkeszteni? :) Most az a baj, hogy nem értek veled egyet, vagy megint sok volt a szociopata trolltablettából? :)
 #155825  Szerző: kukac

mikrofonos írta:Akkor valószínűleg egész Európa értékválságban szenved, mert nagyjából ugyanez megy itt is Németországban ahol élek és lehet hogy hülye módon itt is sokat hallgatom a Petőfit - minden közrádiós popcsatornán. Aki kulturára kiváncsi, az nem a közrádiók popcsatornáit hallgatja, ezeket nem ezért üzemeltetik. Alapvetően - szerintem - a rádió mostanra nem is számít igazán kultura közvetítő médiumnak. De hát van egy alig hallgatott kulturáltis csatorna is nálunk. A gondom az, hogy a Bartók rettenetesen elitista. Bele kéne a szerkesztőknek hallgatni hogy itt mi megy a kulturális közcsatornákon. (HR-2, SR-2, NDR-Kultur stb.) Itt még - mondjuk egy Caro Emerald szintű könnyűzene is bőven belefér a kult.csatorna kínálatába.
Az hogy valahol valaki nem az elvárható módon csinál valamit, még nem lehet indok arra hogy mi is úgy csináljuk, nem teszi legitimmé azt ami történik, így most a saját magunk által felállított értékrend van szembeköpve! Tessék csak egy kicsit olvasgatni, tájékozódni: link Ez az alapvetés, ehhez képest pedig érdemes végiggondolni hogy pontosan mi is történik most és ennek kik fogják a kárát látni.
 #155824  Szerző: mikrofonos

Akkor valószínűleg egész Európa értékválságban szenved, mert nagyjából ugyanez megy itt is Németországban ahol élek és lehet hogy hülye módon itt is sokat hallgatom a Petőfit - minden közrádiós popcsatornán. Aki kulturára kiváncsi, az nem a közrádiók popcsatornáit hallgatja, ezeket nem ezért üzemeltetik. Alapvetően - szerintem - a rádió mostanra nem is számít igazán kultura közvetítő médiumnak. De hát van egy alig hallgatott kulturáltis csatorna is nálunk. A gondom az, hogy a Bartók rettenetesen elitista. Bele kéne a szerkesztőknek hallgatni hogy itt mi megy a kulturális közcsatornákon. (HR-2, SR-2, NDR-Kultur stb.) Itt még - mondjuk egy Caro Emerald szintű könnyűzene is bőven belefér a kult.csatorna kínálatába.
  • 1
  • 332
  • 333
  • 334
  • 335
  • 336
  • 625