RADIOSITE Fórum

• Rádió 1

#183601  Szerző: ksimiglai

Onnan tudom,hogy jó lenne a Velencei Meleg hegyről az M1-esen, mert már írtam talán,hogy anno meg akartuk pályázni ezt a frekit és lemodelleztuk.A Bence hegy pont annyit tud, mint most,a Meleghegy meg kétszer annyit. És abba pont beleesik az M1.

Ha akarod, és adsz egy email címet előkaparom a lefedettségi térképet,ide nem akarom feltenni,mert sokba került.

De igazad van, egy Zsámbéki freki még jobb lenne,csak hát amilyen gyors a pályáztatás és amilyen jól áll most a Rádió1 szénája állítólag, arra várhatnak a hallgatók. ;)

Ezért lenne észszerűbb megcsinálni normálisan a környékbelk frekiket.
 #183600  Szerző: Glenn

ksimiglai írta: 2019.06.08. 20:21 Akkor a tények: A rádió az M1-esen Tatabánya és Budapest között szinte egyáltalán nem fogható. Biatorbágy körül élvezhetetlenül recseg már a 96.4,Zsámbék körül teljesen elhallgat és legközelebb csak Bicskén szól,ott is Fehérvárról. A 96.7 Óbaroktól jön.
Ott van a Best Of Rock által nem használt (soha el sem indult) 88,4-es zsámbéki freki, az megoldaná, de a 90,4 oda kevés lenne a Meleg - hegyről is.
ksimiglai írta:A 90.6-os VP-i freki pedig régen 50 wattal mehetett,most 1000 körülire írta ki az NMHH, teljesen más lefedettséggel és teljesen más adótelephelyről.Teljesen áttervezve. Keress utána a műszaki tervnek az NMHH oldalán.
Ez így van, de akkor sem a Balaton ellátása a feladata. Valószínűleg emiatt van alacsonyabban, mert így a városban és környékén karcmentes, de máshova nem szór át jelentősen.
ksimiglai írta:Hasonlóan a velencei tavi frekinél, az régen azt hiszem 50-100 watt volt a jelenleg is használt Bence hegyről, most 500-ra írták ki a legmagasabb csúcsra.
Nem vitatom, hogy sokkal jobb lenne onnan fél kilowattal, de a jelenlegi helyéről is megfelel, ha vannak még adók. Hiányzik egy Érd környéki és egy balatoni adó.
 #183598  Szerző: ksimiglai

Akkor a tények: A rádió az M1-esen Tatabánya és Budapest között szinte egyáltalán nem fogható. Biatorbágy körül élvezhetetlenül recseg már a 96.4,Zsámbék körül teljesen elhallgat és legközelebb csak Bicskén szól,ott is Fehérvárról. A 96.7 Óbaroktól jön. Hallgasd egyszer meg, én a Zsámbéki medencében lakom, szóval pontosan tudom mert naponta járok arra és hallgatnám...

Persze valami hiperszuper csilliárdos profinál is profibb autós tuneren lehet, hogy jobb,de ugye a DX nem számít valós vételnek.Az csak hobbi.

A 90.6-os VP-i freki pedig régen 50 wattal mehetett,most 1000 körülire írta ki az NMHH, teljesen más lefedettséggel és teljesen más adótelephelyről.Teljesen áttervezve. Keress utána a műszaki tervnek az NMHH oldalán.

Hasonlóan a velencei tavi frekinél, az régen azt hiszem 50-100 watt volt a jelenleg is használt Bence hegyről, most 500-ra írták ki a legmagasabb csúcsra.

Kérlek, ne állíts olyanokat, aminek nincs alapja.

Szerk.:

Itt a veszprémi akkor:
http://nmhh.hu/dokumentum/150530/ortt_palyazat0217.pdf

És most:
http://nmhh.hu/cikk/187630/A_Mediatanac ... mu_dontese

A velencei régi frekvenciatervét nem találom, de kérdezzétek meg Mátay Balázst, úgy emlékszem nem volt az több 100 wattnál.

Most ennyi kellene legyen:
http://nmhh.hu/cikk/170206/A_Mediatanac ... mu_dontese

CSak hát ugye a Rádió 1 rossz hegyre tette az adót. ;)
 #183594  Szerző: Glenn

ksimiglai írta: 2019.06.07. 20:26Hidd el, a 90.4 ha a Meleghegyről menne, bőven összeérne a 96.4-el. ;)
Nem kell, hogy elhiggyem, mert én élőben tapasztaltam is ezt. ;)
ksimiglai írta: 2019.06.07. 20:26És szerintem a 90.6-ot is be lehetne úgy állítani,hogy ne kelet felé szórjon, hanem délre és délnyugatra, a Balcsira.Olyan sose lenne, mint a 105.7 volt,de biztos javítana sokat. Esetleg át lehetne helyezni egy másik adópontra Veszprémben,valami magaslatra a belvárosi 20 emeletes helyett.
Na, ez meg nem így működik. Annak az adónak Veszprém és környékének ellátása a feladata, nem pedig a Balatoné. Lassan 25 éve működik, sosem volt ennél nagyobb a vételkörzete a Jam idejében sem.
Adam írta:Egyébként a 90,4 az M7-en összeér a 96,4-el. Nálam a 33-as km kőnél szokott átváltani a rádió.
Átvált, persze, de csak monóban szól, tehát sz@r...
Adam írta:Nem a 94,5-öt akartad írni a Völgyhídon? Meg lennék lepve, h a harmatgyenge velencei freki elszólna addig.
Nem azt akartam írni, mert nem azt mutatta a kijelző. :shock: Nem olyan harmatgyenge a 90,4, bár a híd után sokáig csak nyomokban volt vehető. Ha lenne Tihanyból adás, simán meglenne a folytonosság a 99,4 - 98,9 - 90,4 vonalon. Senki sem hiányolná a veszprémi 90,6-ot, de még a fehérvárit sem, pedig az sem piskóta.
ksimiglai írta:A gond nem ez,hanem az, hogy északra-északkeletre fontosabb szerepe lenne, az M1-es környékén. Az M7-esre alig kell, mert a fehérvári és budapesti freki is összeér annyira, hogy autóban ne legyen vele komolyabb probléma. Ha az eredetileg koordinált helyéről menne és nem az olcsóbbikról, vélhetően egyszerre szólna jól az M7-M6 és M1-en is.
Az M1-esre ott a tatabányai adó, és oda kéne még egy Komáromba is.
Tegyük azonban tisztába az alapokat a félreértések elkerülése érdekében: az, hogy a fehérvári és a pesti adó összeér (átvált az autórádió), még nem azt jelenti, hogy az a környék le van fedve. Szállj ki és próbáld meg hallgatni egy kisrádióval. Jó esetben monó lesz. Onnan még hiányzik egy adó (Érd pl.), vagy pedig Budapesten a szecskára kéne feltenni. Jelenleg van arrafelé egy "fehér folt", függetlenül attól, hogy egy mai autórádión elfogadhatóan bejön.
 #183587  Szerző: Adam

ksimiglai írta: 2019.06.08. 11:25
Adam írta: 2019.06.07. 23:12
Glenn írta: 2019.06.07. 18:23 Délután Hévízről visszafelé figyelgettem a frekiket. A 99,4 Hévíztől Fonyódig jó, utána hirtelen eltűnik. Időnként bevillant a 99,9 is, de a legmeglepőbb a nagykanizsai 95,6 volt, mert RDS-sel fogtam! A 90,6 csak a völgyhíd környékétől vehető, tehát odáig nincs Rádió 1. Érdekes, hogy a völgyhídon már bejön a 90,4 is, sőt az jön a legjobban.Utána végig jelen van, Polgárditól egészen a Velencei-tó utánig tökéletes. Onnantól megint van egy kis fehér folt, mert a 96,4 még gyenge ott. Szerintem tehát kéne egy balatoni freki (a legjobb a 98,9 lenne) és egy Érd környéki is (a haldokló 101,3 pl.). Na meg persze nem ártana, ha szinkronban lennének. :S
Nem a 94,5-öt akartad írni a Völgyhídon? Meg lennék lepve, h a harmatgyenge velencei freki elszólna addig. Mert nálam a fehérvárira szokott állni a rádió a völgyhídon, utánna vált a 90,6-ra, amivel egészen Fonyódig megy, az utolsó 10 km már napos száraz időben kínlódás, esős párásban szinte összeér a 99,4 keszthelyivel.

A 95,6 nagykanizsai egy nagyon jó adottságú frekvencia. A városban van egy használaton kívüli vízorony, arról ad.

Egyébként az miért van, hogy reggel kb 35 km-re nagykanizsától már RDS-el fogom, délután napos száraz időben alig a fele a vételkörzet?
A Velencei 90.4 szerintem délnyugatra-délre van irányítva a kisebbik magaslatról a Velencei-hegységben, tehát pont arra,ahol már van másik frekvencia, több is. Arrafelé nagy a vételkörzete,valaki itt írta, hogy az Alföldön is fogta.

A gond nem ez,hanem az, hogy északra-északkeletre fontosabb szerepe lenne, az M1-es környékén. Az M7-esre alig kell, mert a fehérvári és budapesti freki is összeér annyira, hogy autóban ne legyen vele komolyabb probléma. Ha az eredetileg koordinált helyéről menne és nem az olcsóbbikról, vélhetően egyszerre szólna jól az M7-M6 és M1-en is.

A kanizsairól nem tudok nyilatkozni, tényleg ennyire jó? Akkor nem hiszem, hogy a víztoronyról ad, inkább találtak neki más helyet.A Helikon Rádió nem szólt nagyot, pláne nem Fonyódig, és ők adtak a víztoronyról.
A kanizsai Radio1 a víztoronyrol ad, ugyanonnan ahonnan a Retro helyi frekije. Észak fele a Retronak 10 km-re Kanizsatol vége van, A 95,6 viszont reggelente stabilan elszol a 74-75 utak körforgalmaig. A Helikon is ugyanilyen volt.
Azt nem irtam hogy Fonyódig elszol, a 99,4 megy el addig.
 #183581  Szerző: homerhamm

Kelet-Magyarországon Wellhello szól, Nyugaton és Délen, Alan Walker-Tired, Debrecenben duma, ott később indul el ugyanez, Pakson Jax Jones/Ina Wroldsen-Breathe, Sopronban az online borszasztóan szól, mintha egy lezárt pohárból szólna. Katasztrófa az egész.
 #183579  Szerző: ksimiglai

Adam írta: 2019.06.07. 23:12
Glenn írta: 2019.06.07. 18:23 Délután Hévízről visszafelé figyelgettem a frekiket. A 99,4 Hévíztől Fonyódig jó, utána hirtelen eltűnik. Időnként bevillant a 99,9 is, de a legmeglepőbb a nagykanizsai 95,6 volt, mert RDS-sel fogtam! A 90,6 csak a völgyhíd környékétől vehető, tehát odáig nincs Rádió 1. Érdekes, hogy a völgyhídon már bejön a 90,4 is, sőt az jön a legjobban.Utána végig jelen van, Polgárditól egészen a Velencei-tó utánig tökéletes. Onnantól megint van egy kis fehér folt, mert a 96,4 még gyenge ott. Szerintem tehát kéne egy balatoni freki (a legjobb a 98,9 lenne) és egy Érd környéki is (a haldokló 101,3 pl.). Na meg persze nem ártana, ha szinkronban lennének. :S
Nem a 94,5-öt akartad írni a Völgyhídon? Meg lennék lepve, h a harmatgyenge velencei freki elszólna addig. Mert nálam a fehérvárira szokott állni a rádió a völgyhídon, utánna vált a 90,6-ra, amivel egészen Fonyódig megy, az utolsó 10 km már napos száraz időben kínlódás, esős párásban szinte összeér a 99,4 keszthelyivel.

A 95,6 nagykanizsai egy nagyon jó adottságú frekvencia. A városban van egy használaton kívüli vízorony, arról ad.

Egyébként az miért van, hogy reggel kb 35 km-re nagykanizsától már RDS-el fogom, délután napos száraz időben alig a fele a vételkörzet?
A Velencei 90.4 szerintem délnyugatra-délre van irányítva a kisebbik magaslatról a Velencei-hegységben, tehát pont arra,ahol már van másik frekvencia, több is. Arrafelé nagy a vételkörzete,valaki itt írta, hogy az Alföldön is fogta.

A gond nem ez,hanem az, hogy északra-északkeletre fontosabb szerepe lenne, az M1-es környékén. Az M7-esre alig kell, mert a fehérvári és budapesti freki is összeér annyira, hogy autóban ne legyen vele komolyabb probléma. Ha az eredetileg koordinált helyéről menne és nem az olcsóbbikról, vélhetően egyszerre szólna jól az M7-M6 és M1-en is.

A kanizsairól nem tudok nyilatkozni, tényleg ennyire jó? Akkor nem hiszem, hogy a víztoronyról ad, inkább találtak neki más helyet.A Helikon Rádió nem szólt nagyot, pláne nem Fonyódig, és ők adtak a víztoronyról.
 #183578  Szerző: ksimiglai

Adam írta: 2019.06.07. 23:21
ksimiglai írta: 2019.06.07. 20:25
asr27 írta: 2019.06.07. 16:15 És egy ideje kormányzati hirdetések sem hallhatóak. Megszakadhatott az együttműködés a fityesszel?
Sok jel mutat erre.Gondolom Balázsék lenne az ára a folytatásnak, az viszont megölné a brandet. Patthelyzet. :)
Nem hinném, hogy a Balázsék műsornak ehhez bármi köze lenne. A Class bedarálásának sem ők voltak az oka, hanem a tulajdonosváltás. Amikor a Rádió1-hez szerződtek mindenki tisztában volt vele, hogy mi várható.
Ebben igazad van, hogy a Classon nem volt gond Balázsékkal,de a végefelé kezdtek csak el politizálni, évekig egy szó nem esett politikai ügyekről. A Rádió1-en pedig csakazértis és rendszeresen. Ez kellemetlen lehet a cégnek.
 #183577  Szerző: ksimiglai

Adam írta: 2019.06.07. 23:08
ksimiglai írta: 2019.06.07. 20:26 Hidd el, a 90.4 ha a Meleghegyről menne, bőven összeérne a 96.4-el. ;)
És szerintem a 90.6-ot is be lehetne úgy állítani,hogy ne kelet felé szórjon, hanem délre és délnyugatra, a Balcsira.Olyan sose lenne, mint a 105.7 volt,de biztos javítana sokat. Esetleg át lehetne helyezni egy másik adópontra Veszprémben,valami magaslatra a belvárosi 20 emeletes helyett.
De ez nem úgy működik, hogy csak úgy áthelyezed valahova máshova. Nem véletlenül jelölte ki oda az NMHH ahol éppen van. Illetve a paramétereit is meghatározta, magasság, irány, korlátozások, teljesítmény.

Egyébként a 90,4 az M7-en összeér a 96,4-el. Nálam a 33-as km kőnél szokott átváltani a rádió.
De, pontosan tudom, hogy működik.Egyébként nem a húszemeletest jelölte ki eredetileg az NMHH Veszprémbe, hanem egy, a város déli pontján lévő víztorony tetejét, amiről vélhetően pont jobb lenne kicsivel a balatoni vétel. Át lehet telepíteni, megvan ennek a módja. Csak pénzbe kerül.

Összeér, de ahogy Glenn is írta, elmarad az elvárt minőségtől, mert rosszul van beállítva a velencei tavi frekvencia is,nincsenek kihasználva az adottságai.
 #183575  Szerző: Adam

ksimiglai írta: 2019.06.07. 20:25
asr27 írta: 2019.06.07. 16:15 És egy ideje kormányzati hirdetések sem hallhatóak. Megszakadhatott az együttműködés a fityesszel?
Sok jel mutat erre.Gondolom Balázsék lenne az ára a folytatásnak, az viszont megölné a brandet. Patthelyzet. :)
Nem hinném, hogy a Balázsék műsornak ehhez bármi köze lenne. A Class bedarálásának sem ők voltak az oka, hanem a tulajdonosváltás. Amikor a Rádió1-hez szerződtek mindenki tisztában volt vele, hogy mi várható.
  • 1
  • 465
  • 466
  • 467
  • 468
  • 469
  • 1023